Home » Justitie » Băsescu recunoaște că a greșit promulgând Codul de Procedură Penală și îi cere lui Ponta să-l modifice prin Ordonanță de Urgență

Băsescu recunoaște că a greșit promulgând Codul de Procedură Penală și îi cere lui Ponta să-l modifice prin Ordonanță de Urgență

Președintele Traian Băsescu i-a solicitat premierului Victor Ponta, într-o intervenție la Cotroceni, să modifice articolul 140 din Codul de Procedură Penală printr-o ordonață de urgență concepută în așa fel încât să permită organelor statului să poată face interceptări înainte de punerea sub urmărire penală a persoanelor.
Băsescu a recunoscut că a greșit când a promulgat legea 135 în 2010, care conținea acest articol, însă susține că nu și-a dat seama care sunt consecințele, nefiind „un penalist”.
Iată mai jos declarația președintelui:
„O să mă refer la Codul de Procedură Penală promulgat ca legea 135/2010. Referirea este la articolul 140 care prevede utilizarea interceptărilor înainte de începerea urmăririi penale a persoanelor. Eu îmi asum promulgarea, pentru că asta este responsabilitatea președintelui. Îmi asum și eroarea de a nu fi înțeles sensul articolului 140 din Codul de Procedură Penală. Asta nu înseamnă că el nu trebuie corectat. Aș mai face o mențiune. Juriștii de la președinție sunt constituționaliști, nu penaliști. Nici eu nu sunt un penalist.
Repet, asta nu înseamnă că nu trebuie corectată o eroare. Așa cum pe 15 octombrie, noaptea, s-a elaborat o OUG pe care domnul Ponta a aprobat-o pe 16 octombrie dimineața, pentru a rezolva problemele de interese din ASF, la fel poate să rezolve și problema Codului de Procedură Penală.
Am participat la ședința CSM din 6 ianuarie când s-a convenit ca observațiile Înaltei Curiți, observațiile venite din partea doameni Hăineală sau ale altor judecători din sistem să fie introduse într-o OUG care să fie adoptată de Guvern înainte de intrarea în vigoare a Codurilor.
Acest lucru nu s-a întâmplat și vreau să atenționez asupra câtorva elemente. Statul rămâne fără mijloace de a identifica și preveni acte de genul următor: abuz în serviciu, trafic de influență, fraude fiscale, trafic de persoane, criminalitate transfrontalieră, comercializare sau tranzit de droguri. Toate acestea se urmăresc prin mijloace tehnice. Din acest punct de vedere, art. 140 ia organelor statului român capacitatea de a prinde rețele sau oameni implicați în astfel de ilegalități.
Îmi asum faptul că n-am înțeles în 2010 conținutul art. 140, dar asta nu-l scutește pe domnul Ponta, care a primit toate semnalele că trebuiesc aduse unele modificări. O ordonanță este necesară pentru a da modul unitar de interpretare a perioadei de tranziție dintre cele două coduri. O spun în modul cel mai serios și cu toată responsabilitatea. Dacă primul ministru nu-și asumă emiterea unei OUG care să corecteze neajunsurile art. 140 din Codul de Procedură Penală, este emblema corupției.
Are destule embleme care l-au situat deja în sfera omului corupt – ba pământuri date la C.J. Brăila, ba problema la Rompetrol, ba problema la ASF. Toate acesta îl arată ca fiind un om corupt. Dar dacă nu face urgent modificările la art. 140 el devine scutul oamenilor corupți și primul responsabil că n-a acționat când trebuia să reacționeze.
Tot timpul a fost această discuție, mai ales anul trecut și anul acesta și tot sensul discuției a fost că se va interveni cu o OUG. Am ajuns în ultima zi și premierul nu găsește altceva de spus decât că legea s-a făcut din 2010. A fost o eroare din partea mea și a domnului Predoiu și de asta nici nu-l susțin, pentru că am înețels că n-a fost un ministru al Justiției corect. De aceea îi cer public domnului Ponta să repare situația.

Președintele Traian Băsescu i-a solicitat premierului Victor Ponta, într-o intervenție la Cotroceni, să modifice articolul 140 din Codul de Procedură Penală printr-o ordonață de urgență concepută în așa fel încât să permită organelor statului să poată face interceptări înainte de punerea sub urmărire penală a persoanelor. Băsescu a recunoscut că a greșit când a promulgat legea 135 în 2010, care conținea acest articol, însă susține că nu și-a dat seama care sunt consecințele, nefiind "un penalist". Iată mai jos declarația președintelui: "O să mă refer la Codul de Procedură Penală promulgat ca legea 135/2010. Referirea este la articolul 140 care…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Dan Dobrovolschi

%d blogeri au apreciat: