Home » Justitie » Agent de la Rutieră, acuzat de luare de mită: Polițist tras pe dreapta

Agent de la Rutieră, acuzat de luare de mită: Polițist tras pe dreapta

Un polițist din cadrul compartimentului Rutier al Poliției Orașului Murgeni a fost trimis în judecată de procurori, sub acuzația de luare de mită. Agentul Eugen Nechita este acuzat că a cerut 250 de lei unui șofer pentru a-l scăpa de amendă. Pentru a fi convingător, polițistul a reținut documentele mașinii, fără a aplica vreo sancțiune conducătorului auto. În fața anchetatorilor, agentul de poliție a negat că ar fi pretins sau primit bani, susținând că de fapt proprietarul mașinii și șoferul acestuia ar fi fost cei care i-au cerut „să cadă la mica înțelegere”, însă el a refuzat.
Procurorii Parchetului de pe lângă  Tribunalul Vaslui au dispus trimiterea în judecată a unui polițist din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Vaslui, sub acuzația de luare de mită. Eugen Costel Nechita este agent în cadrul Poliției Murgeni și desfășoară activități pe linie rutieră. Pe 17 mai, anul curent, polițistul se afla într-o misiune de control chiar în centrul orașului Murgeni, ocazie cu care a oprit pentru verificare un autoturism marca Peugeot 406, înmatriculat în Marea Britanie. Autoturismul aparținea unui tânăr din Bârlad, Alexandru Daniel Pelin, însă era condus de un amic de-al acestuia – Andrei Ștefan Ciobanu. La solicitarea polițistului, conducătorul auto a prezentat la control cartea de identitate și permisul de conducere, în timp ce proprietarul mașinii i-a remis polița de asigurare RCA, raportul ce atesta efectuarea inspecției tehnice periodice (ITP) precum și certificatul de înmatriculare. După aproximativ 15 minute, spun procurorii, agentul Nechita i-a cerut șoferului să se deplaseze la autoturismul său de serviciu. Fiind proprietarul mașinii, Pelin a mers și el la polițist, care i-a adus la cunoștință că, în urma unei verificări telefonice, constatase că poliția RCA și certificatul de înmatriculare erau false și că valabilitatea inspecției tehnice expirase. Atunci, proprietarul mașinii i-a replicat agentului că documentele respective erau valabile cu atât mai mult cu cât fuseseră verificate de către organele de poliție din alte județe care nu constataseră nereguli în acest sens. Pentru a-și demonstra susținerile, tânărul l-a invitat pe polițist într-o clădire din apropiere unde,  accesând un site de specialitate, i-a arătat acestuia că valabilitatea ITP-ului expirase. Deoarece acesta insista că ITP-ul e valabil și aflând că intenționa să se deplaseze spre localitatea Cârja pentru a transporta doi pasageri, polițistul a reținut documentele autoturismului și pe cele ale martorului Ciobanu Andrei Ștefan spunându-i lui Pelin să-l caute după ce va reveni la Murgeni pentru a mai discuta în legătură cu restituirea documentelor. Totodată, agentul Nechita i-a spus proprietarului mașinii că-i va reține permisul de conducere amicului Ciobanu precum și certificatul de înmatriculare și plăcuțele cu numerele autoturismului întrucât valabilitatea ITP expirase. Cei doi tineri s-au conformat, iar seara au mers la Poliția din  Murgeni pentru a-l căuta pe agentul Nechita. Polițistul nu era la locul de muncă, fiind găsit de cei doi la un bar din apropiere. La vederea celor doi, polițistul, în momentul în care a fost întrebat ce se întâmplă cu documentele reținute, ca un veritabil „om al legii”, le-a replicat: „Nu știu ce să fac cu voi… Nu știu, nu știu”.
„Imediat, învinuitul a inițiat o discuție cu martorul Pelin pe care l-a încunoștințat că, de curând, pentru suma de 6.000 EURO, își achiziționase un autoturism marca Renault Clio, pe care l-a și arătat martorilor și pe care, aflând că martorul se ocupa cu aplicarea de folie pe geamurile autoturismelor, și-a manifestat intenția de a-i fi aplicată folie de către acesta. În contextul purtării acestei discuții care nu avea legătură cu situația juridică a autoturismului aparținând martorului Pelin Alexandru Daniel, cei doi martori l-au rugat de mai multe ori pe învinuit să le restituie documentele, martorul Pelin reiterându-i argumentul potrivit căruia documentele fuseseră verificate și de polițiști rutieri din județele Constanța, Brăila și Galați care le apreciaseră ca fiind valabile. În cursul discuției, învinuitul i-a comunicat martorului Ciobanu Andrei Ștefan că îi va reține permisul de conducere concomitent cu aplicarea unei amenzi contravenționale în cuantum de 1.000 lei întrucât poliția RCA nu ar fi fost valabilă”, se arată în rechizitoriul procurorilor

Documente, restituite  la cererea preotului
În timp ce șoferul și proprietarul mașinii se „milogeau” de polițist să le restituie documentele, Ciobanu a observat un preot de la o parohie din Bârlad, care l-a salutat pe agentul Nechita și pe care tatăl său îl cunoștea. Gândindu-se că acesta i-ar putea sări în ajutor, Ciobanu l-a contactat telefonic pe tatăl său, povestindu-i cele întâmplate și rugându-l să-l sune la rândul său pe preot, poate pune o vorbă bună pe lângă polițist. Ceea ce s-a și întâmplat. Preotul, sunat de tatăl lui Ciobanu a mers la polițist interesându-se de situație. Absolut „întâmplător”, după discuția cu preotul, agentul Nechita a restituit cartea de identitate și permisul de conducere lui Andrei Ciobanu, în timp ce proprietarului autoturismului Peugeot i-a cerut să revină a doua zi la Poliție pentru a-i restitui documentele. Ba i-a recomandat să spună că „documentele sunt la Murgeni, la verificat”, în cazul în care ar mai fi fost oprit în trafic. Și de această dată, cei doi tineri s-au conformat și au plecat spre Murgeni. După aproximativ doi kilometri de la ieșirea din orașul Murgeni, autoturismul în care se afla Pelin și Ciobanu a fost depășit de un „Renault” Clio care, după ce s-a poziționat în fața acestora, a frânat brusc și a activat luminile de avarie.
Recunoscând mașina agentului Nechita, șoferul a oprit pe partea dreaptă a sensului său de mers. Concomitent, polițistul a oprit paralel, pe partea stângă a sensului lor de mers. Potrivit procurorilor, agentul Eugen Nechita, fără a coborî din mașină (coborând doar geamul de la portieră), l-a întrebat pe Alenxandru Pelin dacă „are ceva la el”.
„Martorul Pelin Alexandru Daniel i-a răspuns învinuitului că nu are bani asupra sa întrebându-l însă: „Cât vreți?”, învinuitul replicându-i: „Nu știu! Spune tu!”, martorul  întrebându-l: „50 euro e bine?”, moment în care învinuitul i-a transmis: „Da! E bine, dar să-mi aduci în lei două milioane jumate într-o oră jumate-două” și că-l așteaptă la bar pentru a-i restitui documentele”, se arată în actul de sesizare a instanței.
Cum nu aveau suma cerută de polițist, cei doi și-au sunat rudele pentru a strânge banii. Supărat că nu găsește bani în timpul stabilit, Pelin s-a hotărât să-l denunțe pe polițist, apelând telefonic Direcția Generală  Anticorupție București, ulterior fiind contactat telefonic de ofițeri din cadrul Serviciului Județean Anticorupție Vaslui cărora „le-a  denunțat în scris pretinderea de către învinuitul Nechita Eugen Costel a sumei de 250 lei în scopul restituirii documentelor autoturismului său.”

Polițistul neagă acuzațiile
Pe parcursul cercetărilor, agentul Nechita, evident, a negat acuzațiile, prezentând procurorilor o cu totul altă versiune. Acesta a susținut că după plecarea celor doi tineri din fața sediului Poliției Murgeni, s-a deplasat cu autoturismul său în afara orașului Murgeni pentru a achiziționa ulei de la o moară situată în zonă. După ce a parcat autoturismul în fața morii pe partea stângă a carosabilului, spune polițistul, a constatat că paralel, pe partea dreaptă, parcase autoturismul Peugeot și, culmea, din proprie inițiativă, s-a deplasat la autoturismul său unde i-a propus în mod voalat mită folosind expresia: „Haideți să o rezolvăm!”, propunere pe care a refuzat-o. De asemenea, polițistul a mai declarat că nu a procedat la sancționarea contravențională a martorului proprietarului mașinii și la reținerea în baza unei dovezi a documentelor autoturismului întrucât acesta îl asigurase că la domiciliul său din Bârlad deține un raport ITP valabil eliberat de către reprezentanța Vaslui a Registrului Auto Român și pe care îl poate prezenta în aproximativ două ore. Procurorii, spun însă că varianta polițistului nu este susținută de dovezi, toți martorii audiați în această anchetă, precum și celelalte probe de la dosar confirmând varianta șoferului și a proprietarului mașinii.
Reprezentanții IPJ Vaslui spun că procurorii nu le-au comunicat oficial trimiterea în judecată a agentului Eugent Nechita.
“De îndată ce se va primi comunicare, se vor dispune măsurile prevăzute de statut, în sensul că agentul de poliție va fi pus la dispoziția  inspectorului șef, urmând a executa sarcinile stabilite de acesta”, a precizat subcomisarul  Mihaela Ștraub, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui.
Polițistul acuzat de luare de mită va fi judecat la Tribunalul Vaslui, primul termen în dosar fiind programat în ianuarie.

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: