Home » Justitie » Tribunalul a decis: Vameșii rămân în arest!

Tribunalul a decis: Vameșii rămân în arest!

Procesul în dosarul de corupție “Lotul Albița II” se va desfășura cu 18 dintre inculpați în stare de arest. Primul termen în dosarul de fond este programat pentru 15 ianuarie 2014.
Magistrații Tribunalului Vaslui au decis ieri ca judecarea celor 18 vameși de la Albița, acuzați de fapte de corupție, să se facă cu inculpații în stare de arest.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul  Teritorial Iași au dispus marți trimiterea în judecată a 22 de inculpați, având calitatea de lucrători și controlori vamali la Biroul Vamal Albița. Astfel, au fost trimiși în judecată, în stare de arest preventiv: Camern Afloroaei, Alexandru  Giugaru, Cristina Gânju, Bebi Iordache, Lucian Lăcătuș, Costel Mitescu, Daniela Mârza, Constantin Olteanu și Adrian Teletin, având calitatea de lucrători vamali, respectiv Adrian Florentin Andrei, Fănel Ciobanu, Eugen Cristescu,  Antoaneta Dicu, Iulia Lăcrămioara Frunză, Frăsinica Pandelache, Liliana Pisaltu, Doru Iulian Rudeanu și Lenuța Tiron, aceșia având calitatea de controlori vamali. Sunt acuzați de luare de mită și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni.
Alți trei vameși au fost trimiși în judecată în stare de libertate. Este vorba de Maria Magdalena Coșniță, acuzată la rându-i de luare de mită, complicitate la infracțiunea de trafic de influență și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni. Deși are mai multe acte materiale reținute în sarcina sa, Magda Coșniță și-a câștigat libertatea turnând procurorilor tot ceea ce se întâmpla în Vama Albița, cum se colecta și împărțea șpaga.
De asemenea, au fost trimiși în judecată, în stare de libertate controlori  vamali Lilian Ghiban, Ghena Nistor și Benedict Sasu, acuzațiile fiind aceleași. Practic, un sfert din vameșii care își desfășurau activitatea în Vama Albița au acum calitatea de inculpat. Arestarea celor 18 vameși a dat peste cap activitatea în cel mai mare punct de trecere la frontiera de est a României, pentru a asigura schimbul de ture fiind mobilizați vameși din alte județe.
În rechizitoriul întocmit de procurorii DNA și care se întinde pe 300 de pagini se arată : “În perioada mai-octombrie 2013, în calitate de lucrători vamali în cadrul Biroului Vamal Albița, județul Vaslui, aflați în exercițiul funcțiunii, s-au asociat în scopul săvârșirii unor infracțiuni de corupție în contextul îndeplinirii defectuoase sau neîndeplinirii atribuțiilor de serviciu referitoare la controlul vamal asupra persoanelor care desfășurau activități de transport colete spre/dinspre  Republica Moldova, precum și a mijloacelor de transport utilizate de acestea. Inculpații pretindeau și primeau sume de bani (între 20 lei și 300 euro) în schimbul permiterii tranzitării frontierei de est”.
Pentru instrumentarea acestui dosar complex, procurorii au fost sprijiniți de ofițeri ai Direcției Generale Anticorupție și ai Serviciului Român de Informații, în colaborare cu Parchetul Național  Anticorupție și Centrul Național  Anticorupție din Republica Moldova. Toți avocații celor 18 vameși arestați au cerut ieri judecătorilor ca aceștia să fie cercetați în stare de libertate sau să se dispună față de ei o altă măsură preventivă – obligativitatea de a nu părăsi țara sau localitate. Cererile au fost respinse, spre nemulțumirea inculpaților care au atacat deja sentința cu recurs. Vineri le expiră mandatele de arestare, însă până atunci este așteptată și soluția magistraților Curții de Apel, care vor judeca recursul. Primul termen de judecată la fondul cauzei este programat pentru 15 ianuarie.

About Mihai Vasile