Home » Administratie » Asediul de la Pungești

Asediul de la Pungești

Impresionante forțe de ordine au fost mobilizate, ieri, încă de la primele ore, în satul Siliștea, comuna Pungești, cu scopul de a proteja terenul pe care Chevron urmează să realizeze activități de explorare pentru gazele de șist. Treziți cu noaptea-n cap, bătrânii s-au speriat și s-au pus pe plâns, iar tinerii s-au opus cu vehemență. Șapte persoane care au avut un comportament ostil la adresa forțelor de ordine au fost reținute, iar alte două au avut nevoie de îngrijiri medicale. Drumul în zona unde au început lucrările a fost blocat, jandarmii montând garduri de protecție.

Ieri dimineață, în jurul orei 4.30, sute de jandarmi au fost mobilizați în satul Siliștea, comuna Pungești, acolo unde compania Chevron urmează să să realizeze activități de explorare pentru gazele de șist. În același timp, la fața locului, au fost trimise mai multe mașini de pompieri și ambulanțe.
Treziți cu noaptea-n cap, bătrânii din zonă s-au speriat îngrozitor.
“Când am văzut atâtea lumini în stradă, am crezut că a început războiul! Au venit americanii să ne otrăvească apa. Ce ne facem acum?”, a spus o bătrână de 90 de ani, din satul învecinat, Armășoaia.
Luați prin surprindere, cei 30 de inși, ecologiști declarați, care de aproape două luni păzeau trecerea spre terenul pe care urmează să fie amplasată prima sondă au încercat să se opună. Li s-au alăturat vreo 70 de localnici. Unul a spart geamul unei mașini a Jandarmeriei.
“Pe timpul deplasării efectivelor către Pungești, în apropierea localității Siliștea, un grup de aproximativ 100 de persoane a blocat drumul județean din localitate, fiind necesară acțiunea jandarmilor în vederea deblocării căii de acces. Persoanele în cauză au avut un comportament ostil la adresa forțelor de ordine, pe timpul acțiunii pentru deblocarea căii de acces, un autovehicul din dotarea Jandarmeriei fiind avariat. Șapte persoane au fost conduse la sediul Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui în vederea identificării acestora și stabilirii condițiilor în care s-au produs evenimentele în care au fost implicate”, se arată într-un comunicat de presă al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

Dosare penale
După aceste incidente, jandarmii au montat garduri de protecție, blocând drumul. Absolut toate autovehiculele care ajungeau în zonă erau oprite, iar călătorii, legitimați. Abia apoi, mașinile erau lăsate să treacă. Nici măcar reprezentanții presei nu au avut voie să se apropie de perimetrul în care Chevron va executa lucrările de foraj.
Cam 30 de localnici au încercat să ocolească filtrul, mergând pe câmp, dar n-au avut sorți de izbândă. Au încercat să-i provoace pe jandarmi, dar degeaba. După o jumătate de oră, oamenii de pe câmp s-au întors de unde au plecat, adunați de vântul rece care bătea fără încetare.
Ca la orice eveniment de acest gen, unul dintre săteni a lansat un zvon conform căruia un localnic ar fi fost prins în pădure de jandarmi, care i-ar fi rupt picioarele. Vorba a mers din gură în gură și a agitat spiritele. Protestatarii au vrut la un moment dat să treacă de gardurile jandarmilor, însă nu au reușit, forțele de ordine intervenind ferm, dar fără violență. Ba chiar câteva persoane au lăsate să verifice zvonul.
S-a făcut liniște, timp în care un preot le-a spus jandarmilor: “Cei care au dus păcatul în lume, cum faceți dumneavoastră, zâzania asta și dezbinarea, cu blocarea drumurilor, spune în Sfânta Scriptură, mai bine și-ar lega o piatră de moară de gât și s-ar arunca în mare. Pretextul este că ne apărați pe noi, dar blocarea drumului este justificată doar pentru lucruri grave. Știți foarte bine. Probabil că, făcând abuzurile astea, veți declanșa… Nu puneți barieră pe timp de pace”.
“Ați venit noaptea peste noi, ca hoții”, a sărit un localnic.
În jurul prânzului, patru utilaje ale companiei Chevron au ajuns, pe rând, la Siliștea dinspre Vaslui, iar locanicii s-au așezat în drum. De fiecare dată, jandarmii i-au ridicat fără să-i lovească, eliberând trecerea.
“Ca urmare a evenimentelor care s-au petrecut în dimineața acestei zile, în zona localității Siliștea, județul Vaslui, vă comunicăm că nicio persoană nu a suferit acte de agresiune fizică din partea jandarmilor, atât la locul unde s-au desfășurat evenimentele, cât și pe timpul deplasării sau pe durata activităților de identificare desfășurate la sediul Poliției Vaslui“, se arată într-un comunicat de presă emis de Jandarmeria Română.
Conform sursei citate, la șase dintre persoanele reținute ieri dimineață li s-au întocmit acte de sesizare sub aspectul săvârșirii faptei de “blocare a unei căi de comunicație”. Unul dintre cei în cauză s-a ales și cu dosar penal pentru distrugere. Cea de-a șaptea persoană reținută a fost amendată cu 500 de lei pentru fapta de “participare la o adunare publică nedeclarată, urmată de refuzul părăsirii acesteia la solicitarea forțelor de ordine».
“Pentru activitatea de constatare a împrejurărilor de săvârșire a faptelor antisociale personalul Jandarmeriei Române și-a asigurat mijloacele de probare necesare (înregistrări video, fotografii operative), ce vor fi puse la dispoziție la solicitarea organelor de urmărire penală. În ceea ce privește faptele de natură penală, actele întocmite de către jandarmi vor fi înaintate pentru soluționare organelor de urmărire penală competente teritorial”, se mai arată în comunicatul de presă.

Chevron a început lucrările
Compania Chevron a anunțat, ieri, că, într-adevăr, a început lucrările la Siliștea: «Chevron poate confirma că și-a reluat operațiunile în perimetrul Siliștea, din comuna Pungești, județul Vaslui. Chevron intenționează să realizeze exclusiv activități de explorare, folosind tehnologii convenționale, în perimetrul EV-2, conform permiselor pe care le-am obținut la începutul lunii octombrie 2013. Prioritatea noastră este să desfășurăm aceste activități într-un mod sigur și responsabil față de mediul înconjurător, în conformitate cu acordurile de mediu pe baza cărora operăm. Chevron își reiterează angajamentul de a avea relații constructive și pozitive cu comunitățile unde își desfășoară activitatea și de a continua dialogul cu publicul interesat, comunitățile locale și autoritățile despre proiectele sale».

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: