Home » Social » Județul bețivilor

Județul bețivilor

De la copiii de școală primară până la pensionarele care au ajuns la vârste venerabile, populația județului nostru se remarcă negativ ca incidență a bețiilor acute. În fiecare week-end, echipajele SAJ sunt solicitate pentru a interveni la zeci de cazuri de comă alcoolică. Într-o zi obișnuită, sunt șase-opt bețivi duși cu ambulanța la spitalele din Vaslui, Bârlad și Huși.
Numărul mare de consumatori de alcool se resimte puternic în activitatea desfășurată de angajații Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Vaslui, dar și de spitale. Sărăcia și-a pus amprenta și asupra obiceiurilor alimentare proaste, implicit asupra consumului licorilor lui Bachus în orice cantitate, la orice oră din zi și din noapte, oricât de proastă și toxică ar fi băutura spirtoasă. În acest context, de la un an la altul vedem tot mai mulți bețivi pe stradă, dar și crâșme care nu duc niciodată lipsă de clienți. Probabil că nu ar trebui să-i judecăm pe oameni din prisma viciilor pe care le au, dar, din păcate, ei ne produc și nouă prejudicii. De exemplu, ambulanțele din județ, și așa prea puține la număr, sunt solicitate zilnic pentru a transporta la spitale indivizi care nu au știut să se oprească la timp din băut.
Aurora Popa, managerul SAJ Vaslui, ne-a declarat: „Chiar am numărat într-un week-end câte solicitări am avut pentru beție acută și m-am îngrozit. Au fost 37 de cazuri, cu vârste cuprinse între 11 și 86 de ani! La cea mai vârstnică consumatoare de alcool, colegii din tură au crezut că e vorba despre un atac vascular cerebral. Vorbea foarte greu, nu mai avea reacții. Când colo, era cumplit de beată, nu avea nimic altceva. Ca o medie zilnică, sunt minimum șase-opt intervenții pentru beții acute sau comă alcoolică. Se adaugă pacienții cu diferite patologii care sunt și în stare avansată de ebrietate. Este foarte mult și depunem eforturi considerabile pentru a interveni”.
Trebuie să se înțeleagă că atunci când echipajele de ambulanță sunt blocate în diferite colțuri ale județului pentru a-i culege pe alcoolici din șanțuri, alți oameni cu adevărat bolnavi pot muri cu zile pentru că nu are cine să intervină. În plus, trebuie să aducem în discuție cheltuielile uriașe care se fac pentru a-i readuce la viață pe vajnicii consumatori de alcool.
„Nu aș vrea neapărat să fie sancționați financiar. Oricum nu au bani, iar pe cei pe care-i au îi dau pe băutură. Aș vrea să-i văd prestând muncă în folosul comunității, să-i văd cum mătură și sapă șanțuri. Și încă la noi costurile sunt mici în comparație cu cele făcute de spitale. Alcoolicii sunt tratați ca pentru orice intoxicație. Prețul reactivilor de laborator și al tuturor celorlalte investigații se ridică la sume impresionante”, a mai spus Aurora Popa.
Gabriela Daniș, director medical al spitalului bârlădean, ne-a declarat: „Nu am calculat niciodată cât cheltuim pentru tratamentul și investigațiile pe care le facem în cazul bețiilor acute. Cred că ne-am îngrozi. Dacă ar fi doar în comă alcoolică, ar fi simplu, dar, de regulă, beția este asociată cu traumatisme severe, fie prin agresiune, fie prin cădere. Când sunt suspiciuni că au leziuni cerebrale, costurile sunt fabuloase. Gândiți-vă numai la faptul că trebuie să le facem tomografii și altele. Dacă se ajunge la spitalizare și intervenții chirurgicale, deja vorbim de sume imense”.
Fenomenul tinde a scăpa de sub control și este cu atât mai îngrijorător cu cât sistemul sanitar are o finanțare deficitară, iar numărul cadrelor medicale este prea mic în comparație cu necesarul. Singura soluție ar fi implementarea unei legislații dure care să-i taxeze drastic pe bețivii care ajung în spital, așa cum se face în toate țările civilizate. Din păcate, acest lucru întârzie să apară.

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: