Home » Justitie » Negru și la nume, și la apucături

Negru și la nume, și la apucături

Abuzurile se țin lanț la Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Vaslui. După ce le-a fabricat dosare penale și i-a concediat pe cei care îi încurcau pe “mahării“ care braconează, directorul Vasile Negru a desființat ilegal grupa vânătorilor căzuți în dizgrație. Oamenii au făcut contestație, dar Negru le-a râs în nas, întrebându-i sarcastic: «Și contestația aia nu tot la mine ajunge?».
Acuzată că a comis o mie și una de ilegalități, conducerea Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Vaslui continuă să lupte murdar cu frații Epure, vânătorii care au avut curajul să apară în presă și dea în vileag «minunile».
Amintim că nouă vânători, reprezentând 300 de membri ai AJVPS Vaslui, au sesizat la Procuratură că fondul de vânătoare Cârja, unde se găsește vânat de toate speciile, a fost dat, prin fals și uz de fals, la schimb cu fondul Popeni, pe care patronul SC Transmir Murgeni, Emil Savin (zis Farmazon), îl câștigase la licitație cu 2.000 de euro. Totodată, oamenii susțin că actuala conducere s-a instalat prin abuz și că oferă autorizații de vânătoare numai «mahărilor», iar «coatele goale» vânează ce rămâne în urma lor. Și «pomelnicul» poate continua.
În replică, șefii asociației le-au «programat» fraților Epure dosare penale în baza unor plângeri mincinoase din care reiese că aceștia i-ar fi amenințat cu arma pe președintele, directorul, casierul și contabilul AJVPS Vaslui, apoi i-au concediat și le-au cerut să predea armele.
Din nefericire, Vasile Negru, directorul AJVPS, își face în continuare de cap. Astfel, după ce a implicat instituțiile statului în răzbunarea sa, a dorit cu tot dinadinsul să desființeze grupa de vânătoare Solești 2, din care făceau parte și frații Epure (Cristi Epure – șef de grupă, Lucian Epure – paznic de vânătoare).
“Vineri, la ora două, Negru a convocat grupa Solești 1, care este reprezentată numai de «barosani», că face mare ședință. Âia au oricând timp să vină. Poți să-i chemi și luni la cinci dimineață, că ăia sunt liberi. Nu au treabă cu munca, de fapt, cu nimic. Din grupa Solești 2 nu au fost decât Sebastian Moraru, care este cel mai bătrân membru vânător de pe fondul nostru, și Gelu Vezeteu, ajutor de șef de grupă. Vezeteu i-a reproșat lui Negru că ora două nu este potrivită pentru ședință pentru că la grupa Solești 2 majoritatea suntem oameni simpli, cu serviciu. Nimeni nu putea să plece de la serviciu ca să-i vină lui la ședință. Dar ăsta a fost și scopul lui Negru. Când s-au prezentat Moraru și cu Vezeteu la ședința care avea pe ordinea de zi unirea celor două grupe, Negru a spus că ar fi primit ordin de la București ca pe fondul Solești să nu existe decât o singură grupă de vânătoare. Frate, asta nu hotărește Bucureștiul, asta se hotărăște pe plan intern, la nivel de asociație și cu consimțământul ambelor grupe de pe fond. În felul ăsta, s-a urmărit să nu mai avem în Adunarea Generală delegați. Când băieții au obiectat, Negru s-a ridicat și le-a pus pumnul în gură: «Băi, nu comentați! Cum spun eu așa rămâne. Dacă aveți ceva de comentat, vă fac și vouă ce le-am făcut fraților Epure. Ați văzut că i-am ars». Mare mândrie pentru el că ne-a supendat pe noi, bineînțeles ilegal, asta o să dovedim”, ne-a declarat Lucian Epure.

“Eu, de aproape 20 de ani, de când sunt pe fondul Solești, nu am văzut fețele alea dubioase”
Gelu Vezeteu, ajutorul de șefului de la Solești 2, cel care a preluat conducerea grupei după excluderea lui Cristi Epure, este salariat al unei instituții publice. Omul ne-a spus că AJVPS Vaslui poate fi considerată stat în stat pentru că Negru taie și spânzură după pofta inimii: “Vineri, am fost sunat de casier: «Băi, șeful e plecat la București și mi-a transmis să-ți spun să-ți anunți grupa că astăzi e ședință la filială, la ora două. N-a specificat ce se va discuta. Eu i-am sunat pe băieți, dar toți au serviciu. Nu poate veni omul la ordinul lui Negru, că se poate trezi că îi spune patronul să se ducă acasă definitiv, dacă tot are treabă cu vânătoarea. Oamenii m-au întrebat de ce nu a pus ședința pe la cinci și jumătate – șase, să poată veni și ei. Până la urmă, n-a venit niciunul. Ne-am prezentat doar eu și cu Moraru. Când am ajuns acolo, sala era plină. Toți erau, cică, de la grupa Solești 2. Eu, de aproape 20 de ani, de când sunt pe fondul Solești, nu am văzut fețele alea dubioase. De unde i-a adunat, nu știu. Mă uit la ăla, mă uit la ălălalt, nu-i cunoșteam. Cunoșteam doar vreo cinci: Dobârceanu, frații Hordilă și încă vreo doi. Am zis că ori sunt gonași, ori sunt oameni care cer să devină membri vânători. A făcut o adunătură ca să fie o grupă mare ca a noastră și să ne contopească pe noi, care suntem doar 14. Când am văzut sala plină, am zis că treaba nu-i bună. Profesorul a spus: «Eu nu am cum să stau la ședință pentru că noi doi nu reprezentăm toată grupa». I-am spus și eu lui Negru. Eu nu iau decizii fără ca membrii grupei să fie de față. Când a auzit ce am spus noi, Negru a sărit cu gura și nu l-a lăsat pe profesor să mai spună măcar două vorbe”.
Ridicându-se, Vezeteu l-a susținut pe Moraru: “Trebuia să transmiteți în scris că pe data de, la ora de, are loc ședința. Eventual, informația să apară și în presă, că așa este normal. Âla de la țară poate nu are telefon. Mai ia un ziar, mai citește, mai află. Nu se face chiar așa, pac-pac, cum faci mata cu Dobârceanu”.
Cei doi vânători din grupa Solești 2 au părăsit sala de ședințe, iar luni au depus o contestație.
“Am prezentat contestația scrisă și am cerut un număr de înregistrare. «Ce număr de înregistrare? Ce vă trebuie vouă? La ce?», a întrebat Negru. «La contestația asta. Am contestat decizia dumneavoastră de a se uni grupele», i-am spus, la care el ne-a întrebat râzând: «Cui depuneți voi contestația asta?». Moraru a spus: «Conducerii Asociației». «Păi, și conducerea nu suntem noi, băi fraierilor? Cine vă citește vouă contestația? Dați-o la mine, că așa rămâne”, a povestit Vezeteu.
Oamenii au plecat.

Pielea mistrețului din pădure
Gelu Vezeteu ne-a mai spus că nu este prima dată când directorul AJVPS Vaslui nu ia în considerare nemulțumirile vânătorilor: “Eu am cinci milioane date din 2012, pe care i-am plătit înainte, ca la c…e, înainte să vânez un mistreț. Dar nu l-am vânat nici până în ziua de astăzi, că nu mai aveam ce. I-am spus lui Negru: «Ați vândut pielea ursului din pădure. Nu l-am împușcat pentru că nu l-am văzut. În ce să trag? Am văzut oaie, am văzut câini, am văzut vaci, am văzut braconieri, am văzut și capre, dar porc mistreț nici măcar de sămânță n-am văzut». Am făcut o cerere în care am spus că lipsa mâncării și prezența ciobanilor cu câini pe fondul de vânătoare au fost cauzele care au dus la dispariția vânatului. Anexam chitanța și cererea și am cerut să mi se dea voie să vânez pe un alt fond, ca să mă folosesc de banii ăia. «Da’ ce, ți-am băgat eu mâna în buzunar? Ce, noi vindem porci aicea?» m-a întrebat Negru. «Cum nu vindeți porci, dacă ați și fixat prețul: 600 de lei unul?!» I-am spus că am să fac plângere. «Și nu tot la mine o să ajungă?», a replicat Negru. Contestația trebuia înregistrată și pusă în discuție la Adunarea Generală, dar Negru nu a vrut să-mi dea nici măcar număr de înregistrare, A spus că nu are timp”.
În timp ce unii nu au ce vâna, alții împușcă ce vor și când vor.
“Ulterior am aflat că, sâmbătă, grupa de «fantome», de șmecheri Solești 1 a avut vânătoare și s-au dus tot Dobârcenii, cu Borș Haralambie, cu oamenii lor, iar ceilalți membri vânători, care au cotizația la zi și au dreptul să vâneze, n-au fost anunțați. Âia au stat sâmbătă și duminică acasă ca fraierii. Nu i-a anunțat nimeni că este vânătoare ca să se ducă să participe și ei. La asta au vrut Negru și Dobârceanu să ajungă, la asta au ajuns. Tot pe căi necinstite, că altfel nu se poate”, a declarat și Lucian Epure.

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: