Home » Administratie » Pe frontul alb

Pe frontul alb

Ieri, primarii din județ nu au încetat să sune autoritățile județene pentru a cere ajutor la deblocarea drumurilor. 24 de unități de învățământ vor avea astăzi cursurile suspendate integral sau parțial. Pentru a preveni blocarea salvărilor cu pacienți pe drumurile din județ, Direcția de Sănătate Publică le-a cerut directorilor de spitale să cazeze în această perioadă toate persoanele care au nevoie de dializă sau alte tratamente periodice. Până la ameliorarea condițiilor meteo, Spitalul Municipal de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad nu va mai externa pacienții care provin din mediul rural. De mâine, va intra în vigoare o nouă atenționare de cod galben de ninsori și viscol.
Ninsorile și viscolul și-au făcut de cap și ieri, menținând în priză autoritățile locale. Mai multe drumuri au fost înzăpezite, iar altele blocate de-a binelea.
Ieri, chiar înainte de videoconferința Comandamentului de iarnă organizat de guvern, primarul de la Codăești a cerut ajutorul prefectului Radu Renga pentru deblocarea unui drum. Imediat, Adrian Cotigă, directorul SC Lucrări Drumuri și Poduri (LDP) SA s-a angajat că, până spre seară, toate drumurile vor fi practicabile.
În general, cei mai agitați au fost primarii, care nu au încetat să sune autoritățile județene pentru a cere ajutor, dar au acționat și cu utilajele din dotare, precum și cu asistații sociali pentru a face practicabile drumurile comunale.
La Consiliul Județean (CJ), ambii vicepreședinți au stat ieri pe telefoane, discutând cu primarii și cu Adrian Cotigă, LDP fiind o societate în subordinea instituției.
«Primarii s-au mobilizat corespunzător și au lucrat cu ce aveau în dotare, au apelat la utilajele LDP sau la firmele de profil cu care au contract sau chiar la întreprinzători particulari», ne-a declarat vicele Corneliu Bichineț.
Pentru îndepărtarea zăpezii de pe drumuri, primăriile Bogdănița, Ivești, Vetrișoaia, Pochidia, Dragomirești și Vulturești s-au descurcat cu ce au în dotare. În comunele Rafaila, Todirești, Codăești și Dănești, drumurile au rămas blocate până la intervenția utilajelor LDP.
Ieri după-amiază, pe 23 de drumuri comunale și cinci drumuri județene (DJ 243 Bârlad – Dragomirești, DJ 246 Codăești – Tăcuta, DJ 246A Bereasa – Ferești, DJ 247 Codăești – Dănești, DJ 248G Rafaila) se circula îngreunat, SC LDP acționând pentru deszăpezire. De asemenea, Drumul Național 24D, care leagă municipiul Galați de Vaslui era închis circulației de la intersecția cu DN 26 și până la limita cu județul nostru.
Au fost însă și autorități locale repetente. Astfel, la ieșirea din Bârlad spre Tecuci, de două zile erau blocate circa 50 de tiruri. Norocul șoferilor, pe care primăria din localitate nu i-a băgat deloc în seamă, a fost că Organizația Municipală PDL Bârlad, reprezentată de președintele Daniel Buzamăt și liderii organizațiilor de tineret din Bârlad și Vaslui, Alexandru Curelaru și Mihai Ponea, i-a ajutat cu ceai, supă fierbinte, pâine, cornuri, conserve de pate și mere.
„Îmi cer scuze față de acești oameni aflați la nevoie, în numele Guvernului României, al cărui șef, Victor Viorel Ponta, era ocupat cu practicarea sporturilor de sală atunci când s-a declarat starea de alertă”, a declarat Alexandru Curelaru.
Tot ieri, autoritățile de frontieră au transmis că 40 de autotrenuri erau staționate în Vama Albița, majoritatea de mai bine de 24 de ore, iar alte peste 20 se aflau la control pe sensul de intrare în țară. De altfel, pe drumurile naționale și pe E 581 s-a acționat cu 23 de utilaje în vederea degajării circulației pentru tiruri. La solicitarea prefectului Radu Renga, Poliția Rutieră Vaslui, împreună cu utilajele Secției Bârlad a Drumurilor Naționale urmau să însoțească tirurile în momentul redeschiderii traficului.
Ieri, spre seară, a apărut însă o nouă veste proastă.
„Potrivit meteorologilor, săptămâna aceasta, începând de miercuri, avem parte de o nouă atenționare de zăpadă și viscol, de aceea revin cu rugămintea către populație să fie precaută la drum și să se deplaseze doar în situații de extremă urgență”, a declarat Radu Renga.

Cursuri parțial “înghețate”
O parte dintre elevii vasluieni vor avea parte de o nouă zi de vacanță. Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) a anunțat că 26 de unități de învățământ vor avea astăzi cursurile suspendate integral sau parțial. Este vorba despre 21 de gimnazii și cinci licee, cu aproape 12.000 de elevi.
Comunele unde elevii nu sunt așteptați astăzi la școală sunt: Arsura, Gherghești, Rafaila, Hoceni, Crețești, Dimitrie Cantemir, Oltenești, Dragomirești, Blăgești, Todirești, Tătărăni, Bogdănești, Grivița, Fruntișeni, Ciocani, Băcani, Banca (școlile din Banca, Gara Banca, Sârbi și Trifu), Bogdănița (școlile din Tunsești și Cepești), Zăpodeni (școala din satul reședință), Ștefan cel Mare (școala din Bârzești) și Rebricea (școala din Draxeni). Și elevii de la Liceul «Ștefan Procopiu» Vaslui, Colegiul Economic «Anghel Rugină» Vaslui, Liceul Tehnologic Negrești și Liceul “Ioan Corivan” Huși vor avea parte de încă o zi de pauză, întrucât aici învață mulți elevi din mediul rural.
“Ținem legătura în permanență cu directorii de școli, iar acolo unde vor exista probleme, vom interveni. Am cerut ca toate unitățile să fie bine încălzite, astfel încât activitatea didactică să nu aibă de suferit”, a declarat Gabriela Plăcintă, inspectorul general al ISJ Vaslui.
Ieri, doar grădinițele din mediul urban au funcționat, onorând, astfel, solicitările părinților care nu aveau unde să-și lase copiii în perioada în care erau la serviciu.

Dializații refuză spitalizarea
Pentru a preveni blocarea salvărilor cu pacienți pe drumurile din județ, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui le-a cerut directorilor de spitale să cazeze în această perioadă toate persoanele care au nevoie de dializă sau alte tratamente periodice. Din păcate, majoritatea pacienților refuză să rămână internați, astfel că autoritățile sanitare au mari probleme în asigurarea transportului acestora.
“Avem sub observație trei cazuri de dializați din localitățile Tanacu, Dănești și Puntișeni, comuna Costești. Chiar dacă le-am solicitat să rămână în spitale până când încetează avertizarea de cod galben, aceste persoane au părăsit unitățile sanitare pe propria răspundere”, a declarat Mihaela Vlada, directoarea DSP Vaslui.
Prefectul Radu Renga i-a cerut șefului Inspectoratului pentru Situații de Urgență, colonelul Neculai Olaru, să solicite colegilor de la Iași să trimită la Vaslui o șenilată întrucât de mâine se preconizează un nou val de ninsoare și viscol.

Externările, restricționate
Așa cum s-a întâmplat și în anii anteriori în perioadele cu căderi masive de zăpadă și viscol, conducerea Spitalului Municipal de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad a hotărât suspendarea externărilor pentru pacienții care provin din mediul rural. Este vorba în special despre bolnavii cu domiciliul în localități izolate de nămeți și care nu ar putea ajunge acasă în siguranță.
Decizia a fost luată în urma viscolului și a ninsorii abundente din week-end, cu riscul de a supra-aglomera secțiile unității. Ieri, gradul de ocupare a paturilor din unele secții trecea de 100%: Interne, Neurologie, Pneumologie, Boli Infecțioase (adulți).
„În zilele următoare, avem o atenționare specială în sensul de a opri externările pentru pacienții din mediul rural, astfel încât, odată ieșiți din spital, să nu rămână izolați pe drumuri. Avem experiența anilor trecuți, așa că sperăm că vom ține totul sub control și că vom reuși să acordăm îngrijiri medicale tuturor pacienților. În cazul în care există pacienți care vor neapărat să plece acasă, o vor putea face pe propria răspundere”, ne-a declarat Gabriela Daniș, directorul medical al spitalului.
În același context, unitatea este nevoită să găzduiască și bolnavii care necesită dializă. Conducerea spitalului a decis internarea lor în secțiile cu paturi disponibile sau acolo unde pot fi tratați pentru eventualele afecțiuni asociate.

Protejați-vă animalele de frig!
Specialiștii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui recomandă proprietarilor de animale să asigure toate condițiile necesare depășirii perioadei de viscol și ninsoare abundentă.
„În contextul condițiilor meteo nefavorabile din ultima perioadă, respectiv temperaturi deosebit de scăzute și căderi masive de zăpadă, DSVSA Vaslui a luat toate măsurile pentru a putea interveni în situații de urgență. Întrucât frigul poate afecta starea fiziologică și de sănătate a animalelor și păsărilor, medicii veterinari urmăresc în permanență modul în care sunt asigurate condițiile de adăpostire, microclimat și alimentație. Specialiștii DSVSA Vaslui au informat și au făcut recomandări deținătorilor de exploatații comerciale de animale, primăriilor din județ, transportatorilor de animale vii, administratorilor de târguri, crescătorilor de animale în regim gospodăresc, precum și deținătorilor de animale de companie cu privire la condițiile de protecție și bunăstare a animalelor”, a declarat Traian Petcu, directorul executiv al DSVSA Vaslui.
De asemenea, transportatorii trebuie să evite să transporte animale în condiții de temperaturi foarte scăzute, vânt puternic și căderi masive de zăpadă.
„Porcinele sunt foarte sensibile la temperaturile scăzute. În cazul în care, în timpul călătoriei, temperatura ambientală coboară sub zero grade Celsiuis, este obligatoriu ca mijlocul de transport să fie dotat cu un mecanism de reglare a temperaturii. Bovinele sunt rezistente la temperaturi scăzute, cu condiția ca în mijlocul de transport să nu existe curenți de aer rece, iar ovinele și caprinele tunse recent nu trebuie expuse la temperaturi scăzute. Ecvinele pot fi transportate și când temperatura coboară sub -20 de grade Celsius, cu condiția ca mijloacele de transport să fie dotate cu un mecanism de reglare a temperaturii”, a completat directorul executiv al DSVSA Vaslui.

Cum va fi vremea astăzi la Vaslui
Valorile de temperatură se vor situa între -6 și -11 grade Celsius. Vântul va sufla din direcția nord-nord-vest, cu viteze care nu vor depăși 15 km/h. Cerul va fi acoperit. Sunt condiții de ninsoare, mai ales la orele amiezii.

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: