Home » Justitie » Unde se fură gazul la Huși: Afaceriști cu contoare măsluite

Unde se fură gazul la Huși: Afaceriști cu contoare măsluite

Mai mulți afaceriști din municipiul Huși sunt cercetați de procurori după ce la locuințele și firmele acestora au fost depistate modificări ilegale la contoarele de gaz, astfel încât să înregistreze un consum mai mic decât cel real. Campion la contoare măsluite este consilierul local Cătălin Dogaru, la patru dintre firmele acestuia fiind găsite asemenea aparate. Alexandru Gentimir, Florin Bejan, Gheorghiță Romila, Ciprian Melinte sunt alți întreprinzători la firmele cărora s-au descoperit intervenții artizanale la contoarele de gaz. Deși a fost vehiculat și numele lui Serghei Bunescu, în realitate, lucrătorii de la Gaz Est au găsit contorul modificat la apartamentul fratelui acestuia. Cei doi „operatori” de contoare rămân în arest. Pentru fiecare modificare aceștia încasau între 500 și 1.500 de lei.
Ieri, la Tribunalul Vaslui, s-a judecat recursul formulat de cei doi bărbați arestați la sfârșitul săptămânii trecute, la Huși, fiind acuzați că au modificat contoarele mai multor abonați casnici și industriali pentru a se plăti mai puțin furnizorului de gaze. Avocații lui Ciprian Vasile Agape și Mihăiță Popa au insistat în fața judecătorilor că arestarea preventivă este o măsură prea dură, mai ales că aceștia au doar calitatea de complici. În opinia acestora, pericolul public nu se probează, cu atât mai mult cu cât Ciprian Agape și-a recunoscut în totalitate faptele, declarația sa cântărind esențial în economia dosarului. Avocatul său, însă, a insinuat în sala de judecată că tânărului „i s-ar fi promis ceva” de către organele de urmărire penală, în cazul în care va merge pe cartea recunoașterii.
„Refuză să-mi spună dacă i s-a promis ceva, cert este că, fără declarația lui Agape, nu există probe. Pedepsim complicii, dar autorii stau bine mersi acasă. Aceasta este nedumerirea mea. Dacă s-a luat o astfel de măsură cu inculpatul care a recunoscut, ce vom face cu cei care nu vor recunoaște”, a întrebat retoric avocatul lui Agape.
La rândul său, apărătorul lui Mihăiță Popa a subliniat, tot retoric, că nu se poate vorbi de pericol social la aproape un an de la declanșarea anchetei: „Avem un an de zile de când pretinsa activitate infracțională a încetat. Unde este pericolul social concret? Mă întreb cu câtă ușurință se arestează oamenii”.
Pe lângă Agape, care a recunoscut în detaliu cum a acționat la contoarele de gaz, un alt martor important este Florin Buiceag, un electrician care are calitatea de învinuit și care le-a declarat procurorilor că a asistat la discuții între Agape și Popa când puneau la cale cum să acționeze. Mai mult, electricianul susține că, după declanșarea cercetărilor, a fost contactat de Mihăiță Popa, care i-a cerut să nu recunoască nimic.
În timp ce avocații au cerut lăsarea în libertate a celor doi, procurorii au solicitat menținerea stării de arest, arătând că faptele comise sunt deosebit de grave. Judecătorii au decis menținerea stării de arest a celor doi.

31 de abonați cu contoare măsluite
Potrivit anchetatorilor, în perioada martie-mai 2013, reprezentanții Gaz Est SA Vaslui au depus la Poliție mai multe sesizări, arătând că au descoperit pe raza municipiului Huși 31 de abonați cu contoarele modificate pentru a nu înregistra consumul real. Prejudiciul estimat numai pentru opt dintre locații depășește 65.000 de lei!
În urma cercetărilor, polițiștii au aflat că intervențiile asupra contoarelor au fost efectuate artizanal de un bărbat de 39 de ani din județul Iași, Vasile Ciprian Agape, care nu are nicio specializare în domeniul instalațiilor de gaze naturale.
„În momentul identificării de către polițiști, suspectul avea în autoturismul personal șurubelnițe, clește, lampă cu gaz, precum și sigilii pentru contoare. Până în prezent, operatorul de distribuție pentru serviciul de furnizare a gazelor naturale a comunicat un prejudiciu total de aproximativ 65.000 de lei”, a declarat subcomisar Mihaela Ștraub, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui.
Alături de Agape, a ajuns după gratii și Mihăiță Popa (40 de ani), zis „Botos”, din Huși, dar care are domiciliul în Iași. Agape a susținut că Popa a fost cel care, în octombrie 2012, a venit cu ideea de a opera modificări la contoare. Hușean fiind, Popa, care deține și un bar în orașul dintre vii, cunoștea marii consumatori de gaze din municipiu. Agape le-a indicat anchetatorilor 14 locații la care a modificat contoarele. Pentru fiecare intervenție încasa între 500 și 1.500 de lei, în total cam 10.000 de lei.
Unul dintre numele sonore implicate în acest caz este cel al consilierului local Cătălin Dogaru. De la patru locații aparținând acestuia au fost ridicate contoare de gaz modificate. Este vorba despre cafeneaua Noir, SC Dogma SRL, SC Autobuzul SRL și SC Genser SRL, unde are calitatea de asociat sau președinte al Consiliului de Administrație. Dogaru neagă orice implicare în măsluirea consumului de gaze, spunând că nu este de competența sa să le păzească, câtă vreme sunt proprietatea furnizorului de gaz și, în plus, sunt amplasate pe spațiul public.
Consilierul local susține că nu a resimțit nicio scădere a costurilor la consumul de gaze în perioada vizată de anchetatori, iar acest lucru îl poate demonstra cu facturi: „Nu există așa ceva, eu nu am nicio implicare în modificarea acestor contoare. Ele nu se află în curtea mea, pur și simplu sunt amplasate în stradă. Nu am fost înștiințat de nimeni că trebuie să le păzesc. În momentul în care s-au ridicat acele contoare de către cei de la gaze, eu eram la una dintre locații și i-am întrebat care este scopul demersului lor. Mi-au spus doar că fac niște verificări, așa au consemnat și în documente. Eu am dat o declarație și la Poliție, unde am spus ceea ce vă spun și dumneavoastră. Eu stau la dispoziția lor cu orice document doresc. Dacă mi se cer, le voi pune la dispoziție facturile. Nu este adevărat că am plătit mai puțin în perioada respectivă”.
Dogaru a recunoscut că îl cunoaște pe Mihăiță Popa, însă a invocat că, într-un oraș mic, „toată lumea se cunoaște cu toată lumea”.
Absolut „întâmplător”, un contor modificat a fost descoperit și la locuința lui Ciprian Melinte, un prieten de-al lui Dogaru, cu care este asociat la firma Genser.
Un alt nume „greu” la care contorul de gaze era măsluit este Alexandru Gentimir. Fost vameș la Albița, acesta este proprietarul restaurantului de la Moțoc și administratorul unei societăți de transport.
Lista este completată de Petru Pascal, administratorul unei fabrici de încălțăminte, de la locuința căruia cei de la Gaz Est au ridicat un contor modificat. În ofsaid a fost prins și Gheorghiță Romila, un alt afacerist în domeniul încălțămintei. Contorul a fost găsit la o secție din fabrica sa.
O altă firmă unde consumul de gaze a fost monitorizat în fals este SC Miluca SRL, administrată de Lucian Tofan, nepotul unui ofițer al IPJ Vaslui. Contoare modificate au fost găsite și la locuința tatălui lui Mihăiță Popa, din Huși, la barul acestuia, precum și la locuința prietenului său cel mai bun, Vasile Cebuc, un tânăr cu pretenții de interlop.
Odată cu izbucnirea scandalului, un nume sonor vehiculat a fost cel al omului de afaceri basarabean Serghei Bunescu. În realitate, contorul măsluit a fost ridicat de la apartamentul fratelui acestuia.
„Nu am absolut nicio implicare în acest caz. Nici măcar nu eram în țară în perioada respectivă. În apartamentul la care faceți referire nu mai locuiesc de mai bine de zece ani. Nu am nici cea mai vagă idee ce s-a întâmplat cu respectivul contor de gaze”, ne-a declarat Serghei Bunescu.
În timp ce afaceriștii ridică din umeri și spun că nu au idee cum s-a întâmplat să le fie modificate contoarele, reprezentanții furnizorului de gaz îi contrazic.
„Nu putem da detalii despre acest caz câtă vreme este o anchetă penală în lucru, însă putem preciza că, potrivit contractului cadru al Agenției Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, aparatul (contorul – n.r.) se află în tutela abonatului”, a menționat Adrian Tighici, directorul general al SC Gaz Est SA Vaslui.

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: