Home » Invatamant » Vultureștiul “arde” în numele înaintașilor: Preot contra învățător

Vultureștiul “arde” în numele înaintașilor: Preot contra învățător

Numele pe care trebuie să-l poarte Școala Vulturești începând cu anul școlar 2014-2015 a stârnit dispute aprige. În timp ce nepotul unui preot consideră că numele bunicului său este cel mai potrivit, fiul unui învățător crede că tatăl său a avut mai multe merite în comunitate. Urmașul preotului susține cu tărie că învățătorul nu merită această onoare fiindcă “a adus iadul în sat” în perioada comunismului, spre deosebire de bunicul său, care a înființat școala din Vulturești. De partea cealaltă, fiul învățătorului susține că povestea nepotului este exagerată pentru că, de fapt, preotul a avut doar “meritul” de a fi primul învățător necalificat al școlii, în timp ce tatăl său a scris o monografie a comunei cum nu este alta în Moldova.

Școala Gimnazială nr. 1 Vulturești trebuie să poarte un nume cu semnificație pentru comunitate, iar autoritățile locale au avut timp până la 15 decembrie 2013 să-l găsească. Un locuitor al satului, Neculai Condrea, susține că numele bunicului său, Vasile Condrea, preot, este cel mai nimerit pentru că el a înființat respectiva școală și a ajutat oamenii în multe alte feluri.
“A făcut biserica în 1890-1895, a înființat Banca Populară «Vulturul» în 1899 și a înființat școala în 1897. În primul an a fost învățător și și-a pus casa la dispoziție. Da, cursurile primului an au fost în casa lui. În anul următor au fost două clase, iar pentru că nu încăpeau elevii în clasa lui, a făcut o notă cu cele necesare pentru realizarea unei clădiri: tablă, scânduri, geamuri, uși. A cerut și un învățător. Cu nota a mers la primar, iar acesta, când a văzut despre ce a vorba, a hotărât să meargă împreună la Vaslui, la prefect. Am acte doveditoare”, ne-a declarat Neculai Condrea.
Spre surprinderea sa, în ședința Consiliului Local, din 13 decembrie 2013, s-a votat ca unitatea să poarte numele lui Neculai Ciubotaru, un învățător din comună al cărui fiu este profesor universitar la Iași.
“Consilierii n-au analizat. Eu am vorbit acolo, am susținut ideea, dar m-au obturat să vorbesc despre faptele negative ale celuilalt propus. Cel numit de ei a fost angajat ca învățător când școala avea 35 de ani vechime, deci el nu avea absolut niciun rol în înființarea și evoluția școlii. De fapt, învățătorul nu are nicio faptă demnă. În anii ‘50-‘60, a adus iadul în sat, iar eu am fost victima acelui iad din perioada comunismului. Eu am încercat ca aceste aspecte negative să fie discutate, să fie o analiză civilizată pentru că eu m-am prezentat ca un cetățean civilizat. Cu acte, cu dovezi, cu tot. În timpul expunerii, toți cei nouă consilieri care au votat au fost cu privirea pătrunzătoare la mine. Niciunul nu a vrut să vadă un act oficial. N-au pus nicio întrebare, mai ales că actele astea sunt de 116 ani. Au votat în secret, o manevră ca să nu se vadă cine votează pentru și cine nu. Din alea nouă voturi, două au fost pentru preot, șapte au fost pentru învățător. L-au ales pe învățător pentru prestigiul feciorului. Acesta a fost în sală. Este profesor universitar la Iași și a contribuit cu învățătorul la realizarea monografiei satului. Anul trecut, a înființat un muzeu școlar. După datele mele, este o hotărâre eronată pentru că nu are rezultate care să-l combată pe preot. Cum au putut fi atât de indiferenți?! Era în joc un mare adevăr – înființarea unei școli într-un sat”, a mai spus nepotul preotului.

“Este o exagerare, un fals grosolan”
Fiul învățătorului are o altă părere. El susține că povestea nepotului preotului este fantasmagorică.
“Domnul Condrea face aceste demersuri de vreo doi ani de zile, la Inspectoratul Școlar, la primărie și la școală. Așa ceva nu se face. Nu se face nicăieri fiindcă nu vine cineva din sat și-l propune pe propriul său tată sau bunic. Eu nu am solicitat această atribuire absolut deloc, considerând că, în mod normal, o asemenea solicitare vine din partea școlii. Colectivul școlii apreciază cine ar merita. Asta este propunerea care trebuie să vină din partea școlii. Ceea ce a și venit. Eu am fost anunțat la telefon să particip la această ședință din 13 decembrie fiindcă s-a pus problema atribuirii denumirii școlii conform numelui tatălui meu din partea colectivului școlii, iar din partea domnului Condrea, conform numelui bunicului său. Am participat la acea sedință, domnul Condrea a perorat 40 de minute niște informații luate toate din cartea tatălui meu, care i-a făcut un foarte frumos portret preotului, un om cu următoarele merite: el a făcut biserica din satul Vulturești și a înființat o bancă populară pe la 1900. A murit după câțiva ani, pe la vârsta de 40 de ani. Atât. Este o exagerare, un fals grosolan, care vine din incultura istorică a domnului Condrea, că ar fi înființat bunicul său școala. Este absurd. Școlile, la 1900, erau înființate de stat. Înființarea școlii s-a produs în contextul venirii la guvern a lui Spiru Haret. Venise și rândul Vultureștilor fiindcă de 30 de ani copiii de aici mergeau la Buhăești, făceau naveta. Preotul Vasile Condrea, seminarist, a fost primul învățător necalificat al acestei școli, atâta tot, primul an. Cu alte cuvinte, se confundă existența primului învățător cu a celui care a înființat școala. Este o absurditate extraordinară. Cel mult, preotul ar fi putut să facă o cerere către prefectură. Âsta este meritul”, ne-a declarat Mircea Ciubotaru, fiul învățătorului.
El a adăugat că tatăl său a scris o monografie exemplară a comunei Vulturești: “La acea ședință, am vorbit cinci minute și am pus pe masă meritele tatălui meu. Iată care sunt acestea: 40 de ani de învățământ, inclusiv director de școală, față de așa-numitul întemeietor al școlii, care a fost învățător necalificat și suplinitor un an de zile, iar după aceea a înființat un muzeu care n-a putut să reziste. O treime din valoarea Muzeului Județean Vaslui este formată din donația noastră. Tata a întocmit o monografie cum nu există alta în toată Moldova, de patru volume. Tata a lăsat un manuscris de 1.000 de pagini, pe care-l am. Eu n-am făcut altceva decât să-l prelucrez fiindcă el a murit, nici măcar n-a dactilografiat, era scris de mână. Sunt patru volume acolo, cine a mai făcut chestia asta? Apoi, muzeul școlar – așa ceva nu mai există în Moldova. Există muzee școlare, dar cu amestecătură, etnografie, oale, hârburi etc. Muzee de tipul acesta, cum este la Vulturești, nu există poate nici în țară, nu știu. El nu ar fi putut să existe dacă nu aveam în casă, de la tata, jumătate din ce este acolo. Ce i se reproșeză e că a fost membru de partid. Toți directorii au fost membri de partid. A fost un om foarte activ. Nu a fost un rezistent, nu a fost un curajos El a muncit conștiincios. A fost exclus din partid fiindcă a fost acuzat că a fost legionar din cauza unor turnătorii din sat, reprimit după aceea, când s-a descoperit că a fost o confuzie de nume. Âsta este tatăl meu. Dacă el este respins, nu văd în istoria de 100 de ani a comunei Vulturești un alt om care să merite această onoare”.

“Mai îndreptățit ca el nu poate fi altcineva”
Adrian Costică Anton, primarul comunei, spune că nu a influențat în niciun fel decizia Consiliului Local Vulturești: “Directoarea școlii a venit și a spus că are o adresă de la Inspectoratul Școlar Județean Vaslui prin care i s-a solicitat să se dea școlii numele unei personalități din comună. Știind că sunt interesate persoanele respective, am făcut ședință de Consiliu Local, i-am invitat pe cei doi și și-au susținut punctul de vedere. Consiliul Local a hotărât să-i dea numele lui Neculai Ciubotaru”.
Contrar spuselor lui Neculai Condrea, Nela Macovei, directoarea școlii, crede că învățătorul are mai multe merite decât preotul: “Domnul Nicolae Condrea a făcut cerere către Consiliul Local, solicitând să se dea denumirea școlii, începând cu anul școlar următor, după numele bunicului său, Vasile Condrea. Școala a venit cu propunerea să dăm denumirea Nicolae Ciubotaru pentru că am considerat că are foarte multe merite. În primul rând, avem muzeul școlii cu toate obiectele donate de dumnealui, a scris monografia satului, a fost un învățător de renume. Am considerat că mai îndreptățit ca el nu poate fi altcineva. Hotărârea a fost luată în Consiliul Local, ambii fiind invitați. Avem un termen limită pentru a trimite avizul Consiliului Local cu denumirea stabilită. Preotul nu a înființat școala. Asta s-a discutat și în ședința Consiliul Local. La propunerea dumnealui s-a înființat școala, dar asta este cu totul altceva”.
Hotărât să lupte până la capăt, nepotul preotului a anunțat că își va căuta dreptatea în instanță.

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: