Home » Sanatate » Mii de vasluieni făcuți datornici la sănătate: Eroare incredibilă

Mii de vasluieni făcuți datornici la sănătate: Eroare incredibilă

Peste 14.000 de persoane care nu lucrează s-au trezit cu datorii la bugetul asigurărilor de sănătate. Scandalizați, oamenii stau la cozi uriașe la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Vaslui și se întreabă de ce trebuie să plătească contribuția de 5,5% dacă nu au avut venituri. Evident, «datornicii» au de plătit și penalizări. Unii dintre ei au aflat că trebuie să achite contribuția la sănătate pentru că au obținut cândva o dobândă de câțiva leuți pentru un străvechi cont la CEC sau niște firfirei din te miri ce dividende. Conducerea CJAS Vaslui susține că este “o scăpare a legii”.

Stupoare și indignare în rândul a 14.000 de vasluieni. Pe nepusă masă, au primit prin poștă decizii prin care li se comunică faptul că au de plată sume deloc de neglijat la bugetul asigurărilor de sănătate. Oamenii se întreabă cum au ajuns datori la stat, dacă nu au mai lucrat de ani buni.
“Eu muncesc de zece ani în Italia, dar am primit în decembrie o decizie care mă anunță că trebuie să plătesc 442,20 de lei cu tot cu penalizări. Hârtia a primit-o mama și a vrut să plătească. I-am spus că, până nu văd despre ce este vorba, să nu plătească nimic. Oricum aveam treabă în țară și am zis că am să rezolv eu. Să vedem de unde provine suma. Hârtia vine de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Neștiind despre ce e vorba, mai întâi m-am dus la Finanțe, la noi în Huși. Mi-au spus că am dividende de la Antibiotice Iași, ceea ce nu este adevărat pentru că în toți anii ăștia nu am primit un ban de la societatea asta, și de la CEC. Probabil, am avut niște bani într-un cont și am luat dobândă în 2011, iar pe dobânda respectivă nu am plătit impozit. Nu mai știu cât a fost dobânda, vreo 10 lei. Oricum, o sumă neimpozabilă”, ne-a declarat Loredana Diaconu.
Femeia este supărată și pentru că i s-au calculat penalități care au majorat considerabil suma «datorată»: “Dacă eu am luat dobândă, trebuia să mă înștiințeze la momentul respectiv că trebuie să plătesc, nu să-mi vină după doi ani de zile hârtia că eu trebuie să plătesc cu tot cu penalizări. Cineva este responsabil pentru situația asta. Dar nu știu de unde. De la CNAS trebuia să mă anunțe că am de plătit. Exact ca la lumină, nu? Dacă eu nu plătesc lumina, îmi dă aviz, apoi îmi taie lumina. De la Antibiotice n-am primit absolut nimic. Le-am cerut celor de la Antibiotice să-mi dea o hârtie la mână că eu nu am primit nimic. Am 1.500 de acțiuni acolo, am și uitat de ele. Cei de la Antibiotice mi-au spus că, într-adevăr, am de luat bani, după care mi-au dat 35 de lei pentru anul trecut și, probabil, anul ăsta. I-am explicat doamnei că trebuia să mă anunțe că am de încasat niște bani”.
Loredana Diaconu a mai spus că a fost la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vaslui și i s-a spus să aducă din Italia un formular din care să reiasă că a plătit asigurările de sănătate, apoi va scăpa de datoriile din țară: “Doamna de la CJAS mi-a spus că din Italia trebuie să aduc un formular E104 sau O141 și să trimit prin fax precum că eu am muncit acolo în perioada asta și atunci mă scade la zero. Dar eu nu cred așa ceva. Eu nu pot să plătesc la sănătate în două părți. De doi ani nu m-a anunțat nimeni. Funcționarii stau în fotoliu și iau bani fără să facă nimic. Nu se poate așa ceva! La rând era un vasluian care avea de plătit 40 de milioane de lei. E o sumă exorbitantă. Omul era disperat”.

Protocol păgubos pentru săraci
Conducerea CJAS Vaslui susține că persoanele care nu lucrează dar care sunt acum obligate să achite contribuția la sănătate au fost detectate cu ajutorul Administrației Județene a Finanțelor Publice Vaslui.
“Fiindcă legea spune că o persoană care nu are niciun fel de venit salarial, dar are venituri, de exemplu, din dobânzi sau chirii, plătește dările la sănătate, în iulie 2012 s-a semnat un protocol cu Finanțele, în așa fel încât toți oamenii care au diverse categorii de venituri să fie transmiși Casei de Sănătate, iar Casa să le transmită aceste decizii. Noi nu puteam ști că doamna respectivă are dividende decât dacă ar fi anunțat. Dacă vine cineva și spune că are bani în bancă și că dorește înregistrarea în baza de date, atunci da. Toți vin și ne întreabă de ce n-au fost anunțați. Păi, de ce n-au anunțat ei că au bani în bancă, că au venituri din chirii, din alte activități, în așa fel încât să-i luăm în evidență”, ne-a declarat Simona Polak, șefa CJAS Vaslui.
Așadar, pe neanunțate, oamenii au fost scoși datori la stat, dar cum se face că unii plătesc, în loc de o contribuție de 5,5%, o sumă de 10 ori mai mare decât câștigul efectiv realizat?
“Să zicem că o persoană a luat dobândă 100 de lei într-un an de zile. Acea persoană nu plătește 5,5% din acea sută de lei pentru că ar fi 5,5 lei și nimeni n-ar fi supărat. De fapt, plătește 5,5% din salariul minim pe economie dacă nu este angajat. Este o scăpare a legii și cred că va fi corectată pentru că și noi am făcut o grămadă de demersuri. Deci persoana plătește la nivelul salariului minim pe economie, ceea ce înseamnă că plătește ca și cum l-ar încasa. De asta sumele sunt atât de mari. Până la urmă, ori că era anunțată, ori că nu, suma tot așa se calculează. Chiar dacă era anunțată din timp, s-ar fi scandalizat și ar fi spus: «Nu este posibil ca eu să câștig zece lei și să plătesc 30 de lei». Este nefiresc. Eu știu că oamenii sunt foarte revoltați și au dreptate. Pe de altă parte, a fost o disfuncționalitate a sistemului, vă spun clar. Pentru că nici Casa, dacă nu știa că tu ai, de exemplu, un apartament și l-ai închiriat, cum să ceară bani! Cea mai mare vină a căzut pe noi. Toată lumea ne-a făcut praf, în toate felurile”, a mai spus Simona Polak.
În schimb, celor care au venituri mai mari decât salariul minim pe economie li se calculează strict 5,5% din ceea ce obțin. Altfel spus, legea este păguboasă doar pentru săraci.
“Noi am avut, în urma protocolului, 12.000 de dosare la nivelul județului și mai avem niște decizii, în total s-au făcut vreo 14.000. Dar noi acum lucrăm la corecturi. Dacă doamna asta, să zicem, lucrează în străinătate și plătește dările acolo, atunci eu trebuie să lucrez la acest dosar iarăși. Modificări se vor face până la 30 iunie 2014. Pe de altă parte, sigur că există niște disfuncționalități. Pentru că, de exemplu, neștiind că doamna are alte venituri, CNAS a extras datele și le-a trimis la Finanțe, care lunar trimite somații. Noi le spunem că am dat pe zero, dar degeaba. De aici nu pot interveni. Până nu se intervine electronic la nivel național, datele nu se modifică. Somațiile tot vin de la Finanțe, iar oamenii sunt nemulțumiți că îi pui pe drumuri. Este firesc și eu îmi cer scuze față de toată lumea, dar n-avem cum să facem altfel, doar cu răbdare. Unii au recunoscut și au plătit. Nu știu că care este suma totală. N-am adunat niciodată, nici n-am cum. În plus, sunt penalități. Oamenii ne-au dat în judecată. Sunt vreo 30-40 de dosare, probabil că vor mai veni, dar asta este. Nu este primul caz și nici ultimul, iar cozile astea pe care le vedeți cele mai mari pentru aceste decizii sunt în momentul acesta. O parte din ele le lucrăm, le studiem, le recalculăm”, a declarat Simona Polak.
Așadar, răbdare multă, că sistemul funcționează în favoarea statului!

Cristian Dima

Peste 14.000 de persoane care nu lucrează s-au trezit cu datorii la bugetul asigurărilor de sănătate. Scandalizați, oamenii stau la cozi uriașe la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Vaslui și se întreabă de ce trebuie să plătească contribuția de 5,5% dacă nu au avut venituri. Evident, «datornicii» au de plătit și penalizări. Unii dintre ei au aflat că trebuie să achite contribuția la sănătate pentru că au obținut cândva o dobândă de câțiva leuți pentru un străvechi cont la CEC sau niște firfirei din te miri ce dividende. Conducerea CJAS Vaslui susține că este “o scăpare a legii”. Stupoare și indignare…

Review Overview

User Rating: 2.65 ( 1 votes)

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: