Home » Sanatate » Ori 50% mai puține tichete, ori 30% mai puțini angajați! Variante criminale

Ori 50% mai puține tichete, ori 30% mai puțini angajați! Variante criminale

Peste 300 de salariați ai Spitalului Municipal de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad au luat parte, vineri dimineață, la un protest spontan. Oamenii din schimburile 2 și 3 au venit de acasă pentru a discuta cu șefii instituției, când au aflat că aceștia au decis tăierea sporului de tură și reducerea cu 50% a tichetelor de masă. Degeaba le-a spus managerul unității că, dacă nu se recurge la aceste măsuri, cel puțin 30% dintre angajați își vor pierde slujba. Oamenii nu au vrut nici în ruptul capului să renunțe la niște bani fără de care nu se descurcă lună de lună.
Protest spontan, vineri dimineață, puțin după ora 7.30, la Spitalul de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad. Mai mult de 300 de asistente, infirmiere, îngrijitoare, brancardieri și alte categorii de personal au venit de acasă când au aflat că, la salariul aferent lunii ianuarie, pe care urmează să-l ia pe 15 februarie, vor primi mai puțini bani.
„Ieri (joi, 6 februarie – n.r.), Comitetul Director a propus două măsuri referitoare la bugetul salarial, în speță reducerea tichetelor de masă la 50% și tăierea sporului de tură. Reprezentanții Sindicatului «Sanitas» prezenți la întâlnire i-au informat pe cei 600 de membri, lucru care a dus la o nemulțumire generală. Oamenii au venit de acasă, din timpul liber, să întrebe dacă, într-adevăr, li s-au tăiat banii. Menționez că suntem cu salariile la nivelul anului 2009 și ne este imposibil să cedăm vreun bănuț. În unele cazuri, cu aceste măsuri, angajații ar ajunge să ia în mână circa 50% din drepturile salariale de care beneficiază în prezent”, ne-a declarat Cristi Puțeanu, președintele „Sanitas” Bârlad, vicepreședinte al Uniunii Județene „Sanitas” Vaslui.

„Se fac șmenuri cu firmele de medicamente!”
Pe măsură ce trecea timpul, indignarea angajaților creștea. Aceștia spuneau că, deși conducerea spitalului îi obligă să poarte echipamente de protecție, așa cum prevede legislația, acestea nu le sunt asigurate de unitate, ci sunt nevoiți să le cumpere singuri.
„Un echipament costă între 75-85 lei și ne trebuie măcar trei seturi pe an. La armată le dă bani pentru echipamente și medicamente, iar noi parcă lucrăm la aprozar, trebuie să ne descurcăm singuri. Bolnavii sunt tratați cu medicamente scumpe, de ultimă generație, și diagnosticele se pun numai pe bază de tomografii, în timp ce noi, în secții cu risc (TBC, HIV/SIDA), nu avem nici măcar măști și mănuși. Foarte mulți bani sunt «sifonați» în alte părți, nu sunt cheltuiți pe salariile noastre. Nu avem nimic cu nimeni, dar reducerile puteau fi făcute din alte fonduri, nu din banii pentru salarii. Oricum se lucrează cu o treime din personal și nici nu avem cu ce să ne facem meseria, punem pacienții să cumpere alcool sau alte materiale sanitare. Nu sunt bani pentru medicamente ieftine, dar în farmacie sunt stocuri de antibiotice scumpe. Se fac șmenuri cu firmele de medicamente!”, a declarat o asistentă de la Pneumologie.
O asistentă de la Ortopedie a adăugat că angajatele din secție au trebuit să pună bani ca să cumpere castroane de plastic pentru masa pacienților: „Eu cheltuiesc în jur de 500 de lei pe an pentru trei echipamente și două perechi de papuci, pentru că trebuie să le spălăm și să le dezinfectăm des și se rup. Ne obligă să purtăm, dar nu ni se asigură. Până acum am înțeles și am tăcut, dar nu putem accepta să ne taie și din salariu”.
Și infirmierele, prost plătite, dar obligate să îndeplinească mai multe sarcini, și-au exprimat nemulțumirea: „În secția TBC, unei infirmiere îi sunt repartizați câte 40 de bolnavi. Infirmiera merge cu bolnavii în spital, cu salvarea ticsită cu câte 12 pacienți, iar noi suntem obligați să împingem mașina. Ducem bolnavii cu pătura pe spate pentru că în spital e un frig de mori!”

„Într-un an și jumătate închidem”
După mai bine de două ore în care cei 300 de angajați au așteptat, lângă club, terminarea raportului de gardă pentru a sta de vorbă cu conducerea unității, liderul „Sanitas” a fost invitat înăuntru pentru a-și prezenta punctul de vedere. Pentru că se săturaseră să aștepte, mulți dintre cei prezenți l-au urmat și au intrat în sală.
La fel au procedat și reprezentanții presei, care au încercat să fotografieze mulțimea din încăpere. Numai că, brusc, medicul ginecolog Artur Tornea și anestezistul Cristina Ciobanu au țipat la ziariști. Tornea s-a ridicat de pe scaun și, fără nicio jenă, i-a smuls unui jurnalist telefonul mobil, în timp ce doctorița Ciobanu încerca să-i ia aparatul foto altui reporter. Probabil, fuseseră angajați ca „gorile” în spital, altfel nu se explică de ce au fost singurii din câteva zeci de medici pe care i-a deranjat prezența mass-media!
După ce respectivul moment a fost depășit, iar medicii au părăsit sala, a avut loc o rundă de discuții.
„Situația e gravă. Dacă nu luăm o măsură, ar putea pleca acasă 30% din personal, adică 300 de oameni. Încerc să mențin locurile de muncă prin suspendarea temporară a unor drepturi salariale, dar nu iau decizii de capul meu, ci transmit mai departe. S-a ajuns la concluzia, ca să nu luăm măsuri discriminatorii, să tăiem tichetele de masă de la toți. Valoarea tichetelor ar fi cea care ne-ar putea bloca în luna martie. Există o hotărâre de guvern care spune că poți face angajări pe alte posturi decât medici, într-o singură condiție: să ai arierate mai mici de 3%. Noi am depășit 5%. Avem tomograf, spălătorie, catering și pază. Dacă aș reuși să diminuez valoarea acestor contracte, ar fi o soluție, dar nu se poate, sunt contracte ferme. Suntem în incapacitate de a plăti o bună parte din serviciile pe care ni le fac. Eu nu am pus nicio secundă plecarea voastră acasă drept soluție, dar 85,62% din buget reprezintă cheltuielile salariale, iar ministrul ne-a cerut să tăiem 20%. Dacă nu reușim să facem acreditarea laboratorului de analize anul acesta, într-un an și jumătate închidem”, a explicat managerul spitalului, Ștefan Constantinciu.
Pe măsură ce așa-zisele negocieri avansau, tot mai mulți participanți la întâlnire aduceau în atenția managerului și a directorului medical problemele cu care se confruntă în activitatea zilnică, dar și altele: unii medici au trecut de vârsta pensionării, dar încă profesează, primind lefuri mari și blocând posturile pentru tineri; medicii de la Urgențe cer analize inutil de stufoase, după care medicii din secții solicită un al doilea set de analize pentru pacienții opriți la internare, risipindu-se astfel fonduri considerabile; unii pacienți consideră spitalul un azil și, deși nu au probleme medicale serioase, rămân sub supraveghere de specialitate, deci alți bani cheltuiți inutil.
Nu în ultimul rând, faptul că personalul spitalului își pune sănătatea în pericol, riscând să capete o boală gravă din cauza lipsei echipamentelor de protecție, a fost adus la cunoștința șefilor. Un caz concret a fost povestit de un angajat de la Morgă, care, după ce a cheltuit bani din propriul buzunar pentru mănuși, stă stresat că ar putea avea hepatită C sau chiar SINA, după ce s-a ales cu o tăietură la deget în timp ce căuta o eventuală tumoră la un intestin.
De partea lor a fost dr. Florin Popescu, șeful secției Oftalmologie, singurul medic rămas în sală, care a încercat să le explice celor prezenți că toți sunt o familie și că trebuie să se sprijine și să se respecte reciproc ca să poată lucra împreună.

În loc de concluzii
În final, pentru că liderul Sindicatului „Sanitas” a insistat ca măsurile de austeritate să nu se aplice imediat, Comitetul Director s-a întrunit din nou și, în jurul orei 12, s-a decis ca tăierea tichetelor de masă să fie amânată.
„S-a stabilit că în ianuarie o lăsăm așa, deci așteptăm blocarea conturilor. Pentru că arieratele depășesc 3%, Ministerul Finanțelor ne va bloca conturile și, chiar dacă va fi numai pentru 48 de ore, tot ne va afecta activitatea”, a declarat Constantinciu.
La rândul său, liderul „Sanitas” Bârlad și-a exprimat speranța că furnizorii la care spitalul are datorii vor mai putea aștepta: „Noi, angajații, rugăm societățile la care spitalul are arierate să nu facă demersuri pentru a ne bloca conturile. Suntem siguri că echipa managerială face tot posibilul să le dea banii, dar să fie înțelegători și să mai aștepte până în martie-aprilie, când se aprobă bugetul. Pot să mai spun că, în timp ce membrii «Sanitas» Bârlad veneau la spital să afle ce-i cu tăierile, Daniela Clătinici, președintele Uniunii Județene «Sanitas» Vaslui, era la prefect, cerându-i răspicat să cheme la raport ordonatorii principali de credite din județ pentru a ajuta bugetul prăpădit al spitalelor. Noi îngrijim bolnavii și vrem să îi îngrijim și mai bine, dar nu credem că acest lucru se face din salariile noastre”.

Adriana Șușnea

Peste 300 de salariați ai Spitalului Municipal de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad au luat parte, vineri dimineață, la un protest spontan. Oamenii din schimburile 2 și 3 au venit de acasă pentru a discuta cu șefii instituției, când au aflat că aceștia au decis tăierea sporului de tură și reducerea cu 50% a tichetelor de masă. Degeaba le-a spus managerul unității că, dacă nu se recurge la aceste măsuri, cel puțin 30% dintre angajați își vor pierde slujba. Oamenii nu au vrut nici în ruptul capului să renunțe la niște bani fără de care nu se descurcă lună de lună. Protest…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: