Home » Business » Profitul Petrom a urcat cu 22%, la 4,82 miliarde de lei, VALOARE RECORD. Vânzările au scăzut cu 8%

Profitul Petrom a urcat cu 22%, la 4,82 miliarde de lei, VALOARE RECORD. Vânzările au scăzut cu 8%

Petrom a înregistrat anul trecut un profit record de 4,82 mld. lei (1,091 mld.euro), cu 22% peste cel din 2012, însă vânzările au scăzut cu 8%, la 24,18 mld.lei (5,47 mld.euro), în principal din cauza vânzărilor mai mici de țitei și produse petroliere, deși vânzările de energie electrică au crescut.

În anul 2012, grupul a consemnat vânzări record, de 26,258 miliarde lei și un profit net de 3,946 miliarde lei. Vânzările consolidate au scăzut cu 8% anul trecut comparativ cu 2012, la 24,185 miliarde lei, în principal din cauza vânzărilor mai mici de țiței și produse petroliere, care au contrabalansat vânzările crescute de energie electrică. Vânzările din segmentul Rafinare și Marketing (R&M) au reprezentat 79% din totalul vânzărilor consolidate, cele din Gaze și Energie (G&E) au reprezentat 16%, iar cele din Explorare și Producție (E&P) au fost aproximativ 5%, se arată în raportul financiar publicat miercuri de grupul Petrom.

„În 2013, România a înregistrat o creștere economică mai mare decât anticipat, însă consumul a rămas scăzut, iar povara fiscală a continuat să crească. În pofida cererii scăzute din sectorul de gaze și electricitate, a contracției marjelor de rafinare și prețurilor la electricitate, Petrom a înregistrat o performanță financiară solidă, datorită inițiativelor de excelență operațională și de control strict al costurilor, precum și datorită mediului favorabil al prețului la țiței. În activitatea operatională, am crescut cu succes producția de hidrocarburi din România, compensând declinul natural, și ne-am angajat în parteneriate ce vizează deblocarea potențialului onshore. În Marea Neagră, am continuat activitățile de explorare prin finalizarea achiziției de seismică 3D și am făcut pregătirile pentru reluarea campaniei de explorare la jumătatea anului 2014”, a declarat, în raport, directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe. Ea a menționat că din momentul privatizării, Petrom a asigurat dezvoltarea companiei și viitorul producției de hidrocarburi, prin reinvestirea a aproximativ 85% din profiturile operaționale, respectiv 10 miliarde euro cumulat. „Continuarea acestei povești de succes necesită un cadru favorabil investițiilor și fundamente solide de piață, pentru deblocarea pe deplin a potențialului nostru de creștere”, a mai spus șeful Petrom.

Sursa: mediafax.ro

Petrom a înregistrat anul trecut un profit record de 4,82 mld. lei (1,091 mld.euro), cu 22% peste cel din 2012, însă vânzările au scăzut cu 8%, la 24,18 mld.lei (5,47 mld.euro), în principal din cauza vânzărilor mai mici de țitei și produse petroliere, deși vânzările de energie electrică au crescut. În anul 2012, grupul a consemnat vânzări record, de 26,258 miliarde lei și un profit net de 3,946 miliarde lei. Vânzările consolidate au scăzut cu 8% anul trecut comparativ cu 2012, la 24,185 miliarde lei, în principal din cauza vânzărilor mai mici de țiței și produse petroliere, care au contrabalansat…

Review Overview

User Rating: Be the first one !
%d blogeri au apreciat: