Home » Politic » Parlamentarii au cuvântul: Sfârșitul marii alianțe

Parlamentarii au cuvântul: Sfârșitul marii alianțe

Inaugurăm astăzi o nouă rubrică în cotidianul nostru. În fiecare săptămână, vom lansa spre dezbatere o temă la care toți parlamentarii ce reprezintă județul Vaslui, indiferent de culoarea lor politică, sunt invitați să-și spună opinia în fața alegătorilor. Subiectul abordat astăzi - intitulat „Sfârșitul marii alianțe” - face referire la recenta despărțire a liberalilor de social-democrați. Dacă foștii parteneri de alianță se acuză reciproc că ar fi vinovați de ruperea USL, opoziția, în speță PDL, susține că puterea oricum nu și-a respectat promisiunile făcute cetățenilor. „Oamenii au multe probleme” “Noi doar am asistat la ruperea Uniunii Social Liberale, care s-a…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Inaugurăm astăzi o nouă rubrică în cotidianul nostru. În fiecare săptămână, vom lansa spre dezbatere o temă la care toți parlamentarii ce reprezintă județul Vaslui, indiferent de culoarea lor politică, sunt invitați să-și spună opinia în fața alegătorilor.
Subiectul abordat astăzi – intitulat „Sfârșitul marii alianțe” – face referire la recenta despărțire a liberalilor de social-democrați. Dacă foștii parteneri de alianță se acuză reciproc că ar fi vinovați de ruperea USL, opoziția, în speță PDL, susține că puterea oricum nu și-a respectat promisiunile făcute cetățenilor.

„Oamenii au multe probleme”
“Noi doar am asistat la ruperea Uniunii Social Liberale, care s-a întâmplat doar din cauza orgoliului lui Crin Antonescu. Nu noi ne-am dorit asta, nu noi am căutat motiv de ceartă. El a căutat motiv să iasă din USL, dar vom merge în continuare cu programul de guvernare, chiar cu sprijinul unor membri PNL. USL nu s-a rupt, noua formulă de guvernare va merge mai departe cu programul cu care USL s-a prezentat în fața electoratului și cu care a câștigat. Sperăm ca președintele să emită decretele și să numească miniștrii pentru ca lucrurile să funcționeze normal în țară, iar miniștrii să-și facă treaba pentru care au fost învestiți. Oamenii au multe probleme, este nevoie de stabilitate și de liniște pe scena politică” – senatoarea PSD Doina Silistru.

“S-a făcut peste noapte USDMR”
„Politicienii români se ceartă pentru putere și interese personale și nu le pasă de români. Niciuna dintre promisiunile USL nu a fost pusă în practică în doi de ani guvernare. Din punctul meu de vedere, trebuia să se producă demisia tuturor miniștrilor USL pentru că românii au votat această alianță, și nu PSD sau PNL. Mai ales dacă erau puși să aleagă PSD ar fi avut serioase dubii. S-a făcut peste noapte USDMR și, practic, tot ce a fost pus în moțiunea de cenzură care a dus la căderea Guvernului Ungureanu a fost făcut de Guvernul USL. Vorbesc despre acțiunea duplicitară în privința gazelor de șist sau a Roșiei Montane, dar și despre cooptarea UDMR la guvernare. Noi am afirmat că nu este nevoie de cooptarea UDMR, dacă acceptă să mărească alocațiile și vor aloca 6% din PIB pentru educație. Nu au aceptat și au mers pe acest ONG. Vreau să se știe că am votat la vedere împotriva acestui guvern” – deputatul PPDD Tudor Ciuhodaru.

„Ar fi bine ca membrii PNL să nu mai facă pe victimele”
“PSD a vrut menținerea construcției politice USL pentru stabilitate și normalitate în România. Atunci când pleci la drum lung cu un partener și stabilești regulile și atribuțiile fiecăruia, lucrurile merg bine atât timp cât acestea sunt respectate. Dacă pe parcurs, unul dintre parteneri râvnește la bunul celuilalt, apar tensiuni și rupturi. Practic, PNL a cerut un vicepremier cu alte atribuțiuni decât cele stabilite inițial. Ei au avut vicepremier la Finanțe, dar apoi au vrut la Interne. După ce PNL a plecat din USL, am început niște negocieri firești pentru asigurarea guvernării. Ar fi bine ca membrii PNL să nu mai facă pe victimele și să se plângă că n-am vrut să negociem cu ei. Cu ei nu aveam ce negocia, eram deja într-o alianță cu reguli stabilite și puse la punct din capul locului. Ei au vrut să schimbe din mers aceste reguli, ceea ce nu a fost corect” – deputatul PSD Irinel Stativă.

“A fost o rezolvare pe genunchi”
„Criza guvernamentală a fost una politică. A fost o rezolvare pe genunchi deocamdată și își va avea efectele un pic mai târziu. Arbitru a devenit acum președintele Traian Băsescu, iar mingea se află la Curtea Constituțională. PNL a ieșit din USL căutându-și din nou identitatea. A fost o guvernare pe care ne-o asumăm cu bune și cu rele, dar a fost o guvernare în care măsurile de dreapta nu s-au prea văzut” – senatorul PNL Nelu Tătaru.

„Această rupere a USL ne costă pe toți”
“Ruperea USL a creat, din păcate, o stare de confuzie în rândul electoratului care a acordat un vot masiv acestei alianțe. Programul de guvernare a fost în bună parte îndeplinit, deci e clar că nu chestiunile care au ținut de acesta au dus la ruperea USL. Cauzele au fost legate de micile neînțelegeri care s-au acutizat în timp și de unele influențe din afara sferei USL. Această rupere a USL ne costă pe toți, iar România are de pierdut în plan politic și economic. Și imaginea țării noastre pe plan extern are de suferit din cauza tensiunilor plitice. Noi dorim, însă, stabilitate și, așa cum a spus și premierul Victor Ponta, așteptăm liberalii să vină în cadrul USL și să continuăm programul de guvernare comun” – deputatul PSD Toader Dima.

„PSD și PNL sunt egal răspunzătoare”
„Criza guvernamentală nu s-a încheiat deoarece Guvernul Ponta III nu este nici legal, nici legitim. Votul din ședința celor două camere reunite ale Parlamentului nu reprezintă altceva decât aprobarea listei de miniștri propuși să înlocuiască demisionarii de la PNL. Guvernul Ponta și-a propus, în mod fraudulos, să guverneze cu o altă formulă politică – PSD, UNPR, PC și UDMR, însă cu programul de guvernare al USL. USL, câștigătoarea alegerilor generale din 2012, nu mai există. De aceea, acest guvern trebuie să se prezinte în Parlament pentru a primi un vot de învestitură pe un program de guvernare nou, care să reflecte formula politică PSD, UNPR, PC și UDMR. Atenție, nici USD nu există din punct de vedere legal! Reprezentatul PDL în cadrul Biroului Electoral Central a contestat această alianță politică și a avut câștig de cauză. Prin urmare, despre ce fel de guvern vorbim? Românii să nu uite că în 2012 au votat USL, nu USD-UDMR. În afară de acest aspect, tot ceea ce au criticat Ponta și Antonescu în moțiunea de cenzură depusă și votată împotriva Guvernului MRU a fost introdus în programul convenit acum cu UDMR, inclusiv arborarea drapelelor secuiești pe clădirile instituțiilor publice din România. Uneori, stau și mă întreb: de ce a trebuit să cadă Guvernul Ungureanu prin acea moțiune de cenzură mincinoasă? Ca să vină PSD-ul la putere și să beneficieze de macro-stabilizarea economică din perioada 2010-2012, menținută cu atâtea sacrificii de români? PSD și PNL sunt egal răspunzătoare pentru guvernarea din ultimele 21 de luni. Crin Antonescu ne spune că nu regretă nimic din ce a făcut la guvernare – nu regretă nici cele 35 de taxe și impozite noi sau mărite, nici taxa pe stâlp, nici mărirea accizei la combustibil, nici încercarea de modificare a Codului Penal, nici încercările de extindere a imunității parlamentarilor. De fiecare dată, aceste încercări le-a rezolvat PDL prin acțiune la CCR. Din păcate pentru români, criza guvernamentală nu se termină aici. Guvernul Ponta III nu are viață lungă deoarece minciuna este fundamentul său, iar minciuna are picioare scurte!” – senatorul PDL Dan Marian.

„Trebuia să mergem înainte și să fim serioși”
„Am fost împotriva ideii de uniune între social-democrați și liberali înainte să se fi făcut, din multiple motive. Dar, dacă s-a făcut și ne-am prezentat în fața cetățenilor în această formulă, trebuia să mergem înainte și să fim serioși. Nu cred că ruptura oficială a USL va aduce ceva bun în societate în viitorul apropiat. E clar că atitudinea oamenilor față de politică se va deteriora. Ambii parteneri din USL au fost în felul lor onești, dar au căzut într-o capcană pe care păpușarul de la Cotroceni încă o întinde. Din păcate, după 10 ani, când Băsescu ar fi trebuit să iasă din scena politică, noi îl reinventăm, unii cooperând cu el, iar alții permițând ca el să fie victimizat. Cel mai periculos lucru este îndepărtarea oamenilor de politică” – senatoarea PSD Gabriela Crețu.

„Liniște nu prea are cum să fie pe scena politică”
“Nu pot spune că este un lucru rău sau că ne afectează pe noi în vreun fel. Nu am rupt noi Uniunea Social Liberală, nu noi am plecat de la guvernare. După modelul «când Dumnezeu vrea să îl piardă pe un om, mai întâi îi ia mințile», așa s-a întâmplat și acum. Eu am speranța că lucrurile se vor îndrepta spre mai bine. Liniște nu prea are cum să fie pe scena politică în perioada următoare, având în vedere că suntem într-un an electoral. Noi vom fi serioși și în continuare și ne vom face treaba în interesul cetățenilor. Nici PSD nu are cum să atingă procentul UDMR și nici UDMR nu poate atinge procentul PSD. Ruperea USL sau ieșirea foștilor noștri parteneri liberali de la guvernare nu este o pierdere pentru noi ca PSD și lucrul acesta s-a văzut cel mai bine la votarea guvernului în parlament. Am avut aproape 60 la sută din voturi, nu văd unde ar fi problema” – deputatul PSD Adrian Solomon.

„Baronii locali au dorit această criză”
„Este o criză care se datorează exclusiv lui Victor Ponta și celor din cercul său de apropiați. Planul lor de a ne scoate de la guvernare este mai vechi și l-au pus în aplicare acum. Dacă aveau bunăvoința pe care și-au exprimat-o doar, totul se rezolva printr-o simplă discuție și ministrul de interne devenea și vicepremier, așa cum am cerut noi. Dar a fost evident că i-a incomodat acea persoană și, în primul rând, baronii locali au dorit această criză și ieșirea noastră de la guvernare. Au provocat această criză, s-o gestioneze! Pe cei din PSD Vaslui nu îi considerăm din acest cerc pentru că știm că Dumitru Buzatu nu și-a dorit această criză și ieșirea noastră de la guvernare. Vom face o opoziție adevărată la Guvernarea Ponta, dar în județul Vaslui am disponibilitatea să colaborăm la nivel local, administrativ” – deputatul PNL Florin Ciurariu.

„De ce trebuie să se întoarcă spatele așteptărilor pe care românii le au de la USL?”
“PSD nu și-a dorit ruperea USL. Dacă ne-am angajat cu toții la respectarea promisiunilor pe care le-am făcut în fața românilor, era de cuviință să continuăm împreună, sub semnul stabilității politice și al unei colaborări care, cel puțin până acum, s-a dovedit eficientă. În 2012, USL a preluat responsabilitatea guvernării după căderea unui guvern patronat de interesele meschine promovate de Traian Băsescu alături de lideri importanți din PDL. Din 2012 și până astăzi, USL a primit încrederea românilor la fiecare scrutin electoral, câștigat categoric în fața oponenților politici. De ce trebuie să se întoarcă spatele așteptărilor pe care românii le au de la USL? Nu trebuia uitat că victoriile electorale ale USL ne obligă și ne responsabilizează, totodată, să ducem până la capăt atât obiectivele politice asumate, cât și obiectivele economice și sociale la care ne-am angajat în fața românilor. Președintele PNL a primit de fiecare dată toate asigurările că va fi susținut pentru funcția de președinte al țării de către întregul USL” – deputata PSD Ana Birchall.

„Cel mai mult pierde românul”
“Așa cum știm, USL a fost o construcție politică agreată de români, care au agreat și consistența programului de guvernare prezentat de noi. Cele două partide aveau o mare reprezentare, bună în țară, și oamenii au avut încredere în USL. Ne amintim votul masiv al cetățenilor de la alegeri. Regretabil a venit acest moment al ruperii din motive mai mult subiective. Cel mai mult pierde românul, politicianul liberal nu știu ce pierde, că a mai făcut jocuri din astea. PSD a făcut o nouă alianță, iar dacă vom face ce trebuie pentru români, atunci și această alianță va fi agreată de români. Dacă realizăm ce e bine pentru oameni, și actuala structură de guvernare va fi agreată de populație. Eu cred că partenerii noștri au premeditat ruperea. A face politică înseamnă să fii mai întâi profesionist. S-a dus vremea liderilor care luau decizii singuri, acum este vremea echipelor. Politicile trebuie făcute pentru oameni” – deputatul PSD Victor Cristea.

Ce spune “centrul”

“Am fost și sunt afectat”
Premierul Victor Ponta a declarat că decizia PNL de a ieși de la guvernare l-a afectat și că va fi bucuros atunci când Uniunea Social Liberală va fi refăcută, după cum a anunțat Agerpres.
“Am încercat prin toate declarațiile mele publice să pun apă peste foc, nu gaz, și nu intenționez să interpretez lucruri. Pentru mine reprezintă o lovitură și personală. Am fost și sunt afectat, nu am considerat un motiv de bucurie ruperea USL. O să fiu fericit când o să refacem USL”, a afirmat Ponta, miercuri, într-o intervenție telefonică la Antena 3.
Referindu-se la întâlnirea avută cu fostul premier liberal Călin Popescu-Tăriceanu, dar și cu alți lideri ai PNL, Ponta a spus că în cadrul discuțiilor a reconfirmat “totala deschidere pentru refacerea USL și a guvernării în formula inițială: “Din discuția pe care am avut-o cu domnul Tăriceanu și cu alți lideri liberali, eu pot să vă spun doar atât: le-am reconfirmat încă o dată, dacă mai era necesar, totala deschidere a mea ca prim-ministru, în primul rând, și ca lider, sigur, al PSD pentru refacerea USL, a guvernării în formula în care am candidat și am pornit la drum, ceea ce implică din partea mea, evident, păstrarea tuturor obligațiilor pe care PSD și restul partidelor – PC, UNPR – ni le-am asumat până acum, adică același tratament între noi ca partide, candidatul comun la prezidențiale. Astea sunt niște lucruri pe care le-am spus și pe care le consider și astăzi și în perioada următoare valabile”.
Despre viitorul Cabinet, premierul a spus că își va asuma în totalitate programul de guvernare al USL: «Viitorul Cabinet își va asuma în totalitate programul de guvernare al USL, nu va face modificări importante de structură, tocmai în ideea pe care nu o ascund, în ideea ca, la un moment dat, mai repede sau mai târziu, miniștrii liberali, practic, se vor întoarce în guvern, un Cabinet care sper să aibă în componența sa oameni care să reprezinte nu doar social-democrația, ci și celelalte curente de gândire, care au fost, de fapt, și au stat la baza formării USL».
În ceea ce privește intrarea UDMR la guvernare, premierul a arătat: „Discuțiile au vizat ceea ce și-a asumat USL, cu semnătura domnului Antonescu și a mea, în luna octombrie sau noiembrie 2012, nimic în plus, nimic în minus. Acele lucruri pe care ni le-am asumat atunci eu le-am considerat întotdeauna valabile, am spus-o și public, de fiecare dată, și cred că este un punct de pornire a discuțiilor corect și de înțeles pentru toată lumea. Nu pot să anticipez rezultatul discuțiilor. Repet, dacă vă uitați la acordul pe care, împreună cu domnul Antonescu, l-am semnat în numele USL, veți vedea că discuțiile, sigur, cuprind și reprezentarea în Guvern, dar mai ales niște proiecte comune și niște principii pe care le-am asumat împreună și de care nu îmi trece prin cap să mă dezic».

„Nici nu știu cum e mai bine, la putere sau în opoziție»
Președintele PNL, Crin Antonescu, a menționat că liderii locali ai liberalilor au deplina libertate în ceea ce privește alianțele, astfel încât pot continua colaborarea cu PSD.
„USL nu mai există. În multe județe, la nivel de administrații locale, s-a alcătuit o majoritate care se numea USL, dar care rămâne. Liderii locali au deplina libertate să facă sau nu alianțe”, a declarat Antonescu într-o conferință de presă susținută la Ploiești, după Delegația Permanentă a PNL Prahova.
Acesta a mai afirmat că o continuare a alianțelor dintre PNL și PSD este interpretată drept „un soi de neacceptare în organizațiile județene a deciziei pe care PNL a luat-o”, adăugând că majoritatea din consiliile județene se menține, „pentru ca e rațional, e funcțional și e normal să meargă mai departe atâta timp cât doresc să meargă mai departe”.
Președintele PNL declară că, în spatele deciziei prim-ministrului Victor Ponta de a nu accepta toate cerințele liberalilor privind nominalizarile pentru funcțiile din guvern se ascunde „decizia PSD de a nu-și susține partenerul”, apreciind că decizia ruperii USL „nu are niciun fel de relevanță în perspectiva alegerilor”.
De asemenea, Crin Antonescu a spus că nu știe daca e mai bine la putere sau în opoziție: „Nici nu știu cum e mai bine, la putere sau în opoziție. Noi vrem la guvernare. Dacă domnul Ponta crede că e bine în opoziție, să cedeze dumnealui mandatul și să meargă în opoziție și pentru europarlamentare, și pentru prezidențiale”.

„Prostia a doi lideri politici”
„Cea mai tare componentă a faptului că s-au rupt este prostia. Doi politicieni lipsiți de maturitate, care au făcut din umorile lor personale o chestiune de viață și de moarte”, a comentat Traian Băsescu ruperea Uniunii Social Liberale.
În opinia șefului statului, premierul trebuia să răspundă cererii PNL de a-l pune pe Klaus Iohannis vicepremier, mai ales că liberalii renunțaseră, ca o concesie, la Ministerul Justiției: „Le-au decapitat pur și simplu ministerele, Șova și-a luat autostrăzile, i-au batjocorit cum au vrut. Puteau să îi facă această concesie lui Antonescu și să îl desemneze pe Iohannis și viceprim-ministru. Spunea că nu vrea să treacă prin Parlament, iar acum vine în Parlament pentru o modificare foarte puternică. A fost o minciună în stilul lui, mincinos. A mințit până la capăt”.
Băsescu a menționat: „Ponta o să renunțe să mai facă pronosticuri, pentru că s-a dovedit incapabil să previzioneze că s-ar putea rupe USL. Mie mi se pare o prostie atât de mare, făcută din prostia a doi lideri politici, din ambițiile lor, pe care le-au pus deasupra a orice, și a intereselor partidelor, și a interesului național”.
Președintele a adăugat că, pe de altă parte, pentru democrație este mai bine, pentru că se relaxează lucrurile: „Cu asta au ratat și proiectul de Constituție, și proiectul de regionalizare, și, după mine, și noua lege a sănătății”.
El a mai spus, râzând, că poate cei doi lideri ai USL recitesc programul de guvernare și își propun să refacă guvernul.

Sorin Saizu

%d blogeri au apreciat: