Home » Administratie » Strategii, dezbateri, prezentări, consultări, programe, broșuri, pliante: Birocrația arde și soarele

Strategii, dezbateri, prezentări, consultări, programe, broșuri, pliante: Birocrația arde și soarele

Acoperite de hârțogăraie, câteva panouri solare și-au făcut de ieri loc către… soare pentru a furniza apă caldă la spitalele din Vaslui, Leova și Hâncești (Republica Moldova), precum și la un centru social din Izmail (Ucraina). Totul, printr-un proiect în valoare de 700.000 de euro, prezentat ieri la Consiliul Județean în prezența autorităților implicate din cele trei țări.
Trei spitale din județul nostru și raioanele basarabene Leova și Hâncești, plus Centrul de asistență socială din Izmail, Ucraina, vor beneficia de panouri solare pentru a produce apă caldă. Acestea sunt rezultatele concrete ale proiectului «Energie – valoare transfrontalieră» a cărui conferință de lansare a avut loc ieri la Consiliul Județean (CJ) Vaslui.
Curios, dar în același timp și elocvent este modul în care managerii proiectului au înțeles să-și prezinte «marfa». În deplin acord cu de acum binecunoscuta birocrație europeană, în prezentarea «principalelor rezultate estimate» au fost înșirate «300 de strategii tranfrontaliere pentru reducerea consumului de energie convențională», «opt consultări publice în zonele partenere pentru identificarea nevoilor reale și includerea în strategie a celor mai relevante proiecte (…)», «două programe de transfer de know-how», «1.200 de broșuri care vor cuprinde lecțile învățate din cele două programe de transfer de know-how», «1.200 de pliante, care vor conține o scurtă descriere a acțiunii». Doar la final au fost menționate cele «patru investiții pilot care vor fi derulate în cadrul Proiectului la Spitalul Județean Vaslui, Spitalul Raional Leova, Spitalul Carpineni (Hâncești) și Centrul de Servicii Sociale Izmail», pentru ca, într-o paranteză, să se găsească și «panouri solare pentru producerea apei calde». Adică rezultatul «tangibil» și «binefăcător» al proiectului și motivul pentru care «lumea» din trei țări s-a adunat ieri la CJ Vaslui.
La prezentarea proiectului, pe lângă funcționarii implicați de la CJ, au participat viceprimarul orașului Izmail, Batkilin Seriii, Eufrosina Crețu, președintele Consiliului Raional Leova, și Vasile Mihalachi, vicepreședinte al CJ Vaslui.

„Sprijinul CJ Vaslui îl simțim“
Valoarea proiectului este de 770.000 de euro, din care contribuția Uniunii Europene este de 692.000 de euro (89,93%), bani care este de sperat că vor merge mai mult către investiția propriu-zisă și nu către deplasări, protocoale, consultări, programe, broșuri și pliante.
«Potențialul energetic este foarte ridicat în toate cele trei țări. De asemenea, s-a constatat că este insuficient valorificat», a spus directorul economic al CJ, Marin Nistor, manager de proiect.
Eufrosina Crețu le-a mulțumit și și-a exprimat recunoștința față de cei de la Vaslui: «Chiar dacă suntem înfrățiți cu multe orașe din România, sprijinul CJ Vaslui îl simțim».
Pe un ton autoritar, care denotă «know-how-ul» european, Vasile Mihalachi le-a recomandat «prietenilor transfrontalieri» să se țină informați cu ce se întâmplă în lume și în special în Europa și să angajeze «un om la integrare europeană» pentru a beneficia de «izvorul de bani de la UE»: «De-a lungul timpului, toată lumea a dorit să fie ajutată de natură. Natura ne ajută, dacă o căutăm. Resursele de petrol se vor termina odată și trebuie să ne dăm seama la timp că trebuie să căutăm alte resurse. Energia verde este un izvor extrem de valoros».

Cristian Pătrașcu

Acoperite de hârțogăraie, câteva panouri solare și-au făcut de ieri loc către... soare pentru a furniza apă caldă la spitalele din Vaslui, Leova și Hâncești (Republica Moldova), precum și la un centru social din Izmail (Ucraina). Totul, printr-un proiect în valoare de 700.000 de euro, prezentat ieri la Consiliul Județean în prezența autorităților implicate din cele trei țări. Trei spitale din județul nostru și raioanele basarabene Leova și Hâncești, plus Centrul de asistență socială din Izmail, Ucraina, vor beneficia de panouri solare pentru a produce apă caldă. Acestea sunt rezultatele concrete ale proiectului «Energie - valoare transfrontalieră» a cărui conferință de lansare…

Review Overview

User Rating: Be the first one !
%d blogeri au apreciat: