Home » Justitie » Doar închisoare cu suspendare pentru 11 ani de sclavie: Groparul, condamnat

Doar închisoare cu suspendare pentru 11 ani de sclavie: Groparul, condamnat

Soții Adriana și Dumitru Baciu, din Vaslui, acuzați că au racolat două tinere care își făceau veacul pe străzi și le-au transformat în sclave, au fost condamnați de Tribunalul Vaslui la trei ani de închisoare, cu suspendare, sub supraveghere. Atât bărbatul, gropar la cimitirul Eternitatea, cât și soția acestuia au negat acuzațiile. Doi copii a născut una dintre victime cât timp s-a aflat la familia „binevoitoare“.
Tribunalul Vaslui a pronunțat sentința în dosarul în care Dumitru Baciu, gropar la Cimitirul Eternitatea, și soția acestuia, Adriana, au fost judecați sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de persoane, fiind acuzați că au exploatat prin muncă și sexual două amărâte care trăiau pe stradă. Ambii soți au fost condamnați la trei ani de închisoare, însă judecătorii au dispus suspendarea executării pedepselor, sub supraveghere.
Potrivit procurorilor DIICOT, una dintre victime, în prezent în vârstă de 31 de ani, a fost fost racolată de soții Baciu încă din anul 2001. Tânăra, abandonată de mamă la naștere, vagabonda pe străzi și dormea prin vagoanele de tren sau canale. Avea un copil, pe care l-a încredințat Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului. La scurt timp, a fost abordată de familia Baciu, care i-a propus să se mute la locuința lor, în schimbul ajutorului oferit la muncile din gospodărie. Inițial, tânăra a locuit într-o cameră, dar mai târziu, a fost exilată
într-o magazie. Era obligată să curețe la animale, apoi ducea caii pe șes la păscut, aduna fier vechi, pe care îl valorifica la centrele de colectare, mergea la containerele de gunoi să strângă pâine pentru porci, munci pentru care nu primea niciun leu. Mai mult, banii proveniți din predarea fierului vechi sau alte activități erau însușiți de cei doi soți.
«Zilnic, victima avea un program bine stabilit de muncă de către inculpați, fiind pusă inclusiv la munci grele pentru o femeie, și anume la cosit fân și lucernă, la săpat gropi în cimitirul din Vaslui, unde inculpatul Baciu Dumitru avea o afacere și se ocupa cu pregătirea mormintelor, și la alte activități solicitate de clienți cu ocazia înmormântărilor. De asemenea, victima era trimisă la lucru ca zilier, banii astfel obținuți fiindu-i luați la revenirea la domiciliu, tinerei dându-i-se doar bani de țigări. Inculpații nu se preocupau de starea victimei, aceasta îmbrăcându-se cu hainele găsite la containerele de gunoi și chiar se alimenta cu hrana găsită la containere», se arată în rechizitoriu.

Muncă forțată și prostituție
Dacă nu producea suficienți bani la muncă, tânăra era înjurată, amenințată și bătută. Pentru că nu mai îndura chinul, a încercat de nenumărate ori să fugă de la soții Baciu. De fiecare dată însă, aceștia o căutau prin oraș și o aduceau înapoi.
Potrivit procurorilor DIICOT, pe lângă exploatarea prin muncă, fata era obligată de soții Baciu să se prostitueze. În urma relațiilor sexuale avute, a dat naștere la doi copii, ultimul în vara acestui an. «Stăpânii» au învățat-o să-i ducă la Protecția Copilului. Femeia a povestit că, după ce a rămas însărcinată, a fost înjurată și amenințată de familia groparului.
Cea de-a doua victimă, în vârstă de doar 14 ani, a fost racolată de soții Baciu în vara anului 2011. Minora provine din mediul rural, dintr-o familie cu nouă frați, unde consumul de alcool și certurile erau la ordinea zilei. Sătulă de traiul de acasă, copila a fugit la Vaslui, unde a hoinărit pe străzi timp de trei zile. A fost ridicată de o ambulanță și transportată la Spitalul Județean de Urgență. Acolo, a fost vecină de salon chiar cu fiica soților Baciu. Aceștia aveau să afle că fata nu dorea să se întoarcă la părinți și că nu are unde să se ducă.
Gândindu-se că vor pune mâna pe o comoară, Dumitru Baciu și soția i-au propus minorei să meargă la ei după externare, promițându-i că vor avea grijă de ea. Acasă, aveau să-i facă imediat cunoștință cu cealaltă victimă. După câteva zile de «acomodare», soții proxeneți i-au cerut minorei de 14 ani să se prostitueze, explicându-i că în acest mod va putea câștiga mulți bani. Speriată, copila a fugit.
În primăvara anului trecut, a fost căutată la domiciliul părinților ei, unde revenise între timp, de fiica soților Baciu. Aceasta a convins-o să se întoarcă la Vaslui, promițându-i că nu va fi forțată să se prostitueze.
În fața judecătorilor, soții Baciu au negat acuzațiile, susținând că ei le-au oferit un adăpost celor două fete. Au recunoscut că, în cazul tinerei de 31 de ani, foloseau banii câștigați «la comun», însă au considerat că așa era firesc, câtă vreme locuia la ei.
Sentința pronunțată de Tribunalul Vaslui nu este definitivă, atât procurorii, cât și inculpații având posibilitatea să o atace cu recurs.

Simona Voicu

Soții Adriana și Dumitru Baciu, din Vaslui, acuzați că au racolat două tinere care își făceau veacul pe străzi și le-au transformat în sclave, au fost condamnați de Tribunalul Vaslui la trei ani de închisoare, cu suspendare, sub supraveghere. Atât bărbatul, gropar la cimitirul Eternitatea, cât și soția acestuia au negat acuzațiile. Doi copii a născut una dintre victime cât timp s-a aflat la familia „binevoitoare“. Tribunalul Vaslui a pronunțat sentința în dosarul în care Dumitru Baciu, gropar la Cimitirul Eternitatea, și soția acestuia, Adriana, au fost judecați sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de persoane, fiind acuzați că au exploatat…

Review Overview

User Rating: Be the first one !
%d blogeri au apreciat: