Home » Social » Restanțe incredibile la Fisc: Dator pentru 5.000 de ani!

Restanțe incredibile la Fisc: Dator pentru 5.000 de ani!

Tot mai mulți bătrâni din județul Vaslui ajung să aibă datorii atât de mari, încât nu le pot plăti până la sfârșitul vieții. Cel mai îndatorat dintre toți este un pensionar invalid din Bârlad, care are de achitat la stat peste opt milioane de lei (80 de miliarde de lei vechi). Pentru a-și achita debitul, ar trebui să mai trăiască 5.555 de ani!

Din cauza veniturilor foarte mici, mulți bătrâni din județul Vaslui nu mai reușesc să facă față nevoilor și rămân în urmă cu plata ratelor, iar creditorii și instituțiile la care sunt debitori îi execută silit. Cel mai îndatorat dintre toți este un pensionar invalid din municipiul Bârlad, care trebuie să achite la Fisc peste opt milioane de lei (80 de miliarde de lei vechi), cam cât costă un bloc de locuințe confort I!
“Cea mai mare sumă datorată este de 8.000.228 de lei și este generată de neplata sumelor înscrise în titluri executorii emise de Administrația Finanțelor Publice Bârlad. Această sumă se recuperează prin reținerea lunară a 120 de lei”, ne-a declarat Loredana Enache Târlea, purtător de cuvânt al Casei Teritoriale de Pensii (CTP) Vaslui.
Un calcul simplu arată că acest bătrân ar trebui să mai trăiască 66.668 de luni ca să-și achite datoria la stat, adică nu mai puțin de 5.555 de ani, de peste două ori mai mulți ani decât au trecut din era noastră! Surse neoficiale susțin că acest pensionar chiar ar fi fost arestat anul trecut prin august, însă acum este în libertate.

Vârstnicii o duc tot mai rău
Pe locul doi în topul bătrânilor datornici este un vasluian care are o datorie de 1.793.107 lei (17,9 miliarde de lei vechi). Fiindcă omul nu are decât un venit de 200 de lei, i se reține lunar pentru plata datoriei suma de 59 de lei. Asta înseamnă că omul ar trebui să mai trăiască 30.391 de luni, adică 2.532 de ani, că să achite integral datoria.
Tot peste un milion de lei are de achitat și ocupantul locului trei. Omul este din Vaslui și are o pensie de limită de vârstă din care i se opresc lunar 240 de lei până va termina de achitat datoria de 1.118.113 lei. Evident, ar trebui să se mențină în viață 388 de ani pentru a nu trece cu datorii pe lumea cealaltă.
Cu o datorie puțin mai mică – 1.116.838 de lei, pensionarul vasluian de pe poziția a patra ar trebui să trăiască 465 de ani ca să scape de debit.
Deși are de plătit cu circa 400.000 de lei mai puțin, hușeanul de pe poziția a cincea mai mult ca sigur nu va trăi 242 de ani ca să-și achite uriașa datorie de 738.561 de lei pe care încearcă să o acopere dând lunar 254 de lei.
Teoretic, hușeanul de pe poziția a șasea ar trebui să-și plătească mai repede datoria decât cel de dinaintea lui pentru că dă lunar 365 de lei în contul unei restanțe de “numai“ 737.581 de lei. Evident, bătrânul nu va trăi 168 de ani, așa că va intra cu datoriile în mormânt.
Pe locul șapte se află un alt pensionar invalid. Bătrânul este din Vaslui și are de achitat către Administrația Finanțelor Publice 729.703 lei. Pentru plata acestui debit i se opresc lunar 80 de lei, deci ar trebui să mai trăiască 760 de ani pentru a achita.
Ocupanții locurilor nouă și zece plătesc lunar din pensie câte 20 de lei, în condițiile în care au de achitat 450.458 de lei, respectiv 438.185 de lei. În acest ritm, își vor plăti datoriile către stat în următorii 1.800 de ani.
Și exemplele pot continua. În prezent, în județul nostru sunt câteva zeci de pensionari cu datorii mai mari de 100.000 de lei, iar numărul acestora este în continuă creștere.
„Prin comparație cu perioadele similare din anii precedenți, numărul de propriri înregistrate în luna februarie 2014 este mai mare cu 14,58% față de februarie 2013 și dublu față de februarie 2012”, a menționat purtătorul de cuvânt al CTP Vaslui.

Tot mai mulți bătrâni din județul Vaslui ajung să aibă datorii atât de mari, încât nu le pot plăti până la sfârșitul vieții. Cel mai îndatorat dintre toți este un pensionar invalid din Bârlad, care are de achitat la stat peste opt milioane de lei (80 de miliarde de lei vechi). Pentru a-și achita debitul, ar trebui să mai trăiască 5.555 de ani! Din cauza veniturilor foarte mici, mulți bătrâni din județul Vaslui nu mai reușesc să facă față nevoilor și rămân în urmă cu plata ratelor, iar creditorii și instituțiile la care sunt debitori îi execută silit. Cel mai…

Review Overview

User Rating: Be the first one !
%d blogeri au apreciat: