Home » Justitie » Noul Cod Penal nu l-a salvat pe cel mai mare țepar: Pedeapsă neschimbată pentru Lăzurcă

Noul Cod Penal nu l-a salvat pe cel mai mare țepar: Pedeapsă neschimbată pentru Lăzurcă

Condamnat la 16 ani de închisoare pentru infracțiuni economice grave, spălare de bani și instigare la fals, Cezar Lăzurcă nu a avut norocul să-i fie redusă pedeapsa. Judecătorii ieșeni i-au redus la jumătate doar pedeapsa complementară, privind dreptul de a mai desfășura activități comerciale.
Tribunalul Iași a admis, însă numai în parte, sesizarea formulată de Comisia de evaluare a incidenței de aplicare a legii penale mai favorabile din cadrul Penitenciarului Iași, unde este încercerat Cezar Lăzurcă, unul dintre cei mai mari escroci din Vaslui. Săptămâna trecută, magistrații ieșeni au stabilit ca pedeapsa acestuia să rămână neschimbată – 15 ani de închisoare, fiind redusă doar pedeapsa complementară, privind interzicerea dreptului de a mai deține societăți și de a desfășura activități comerciale, de la zece ani, la cinci ani.
Disperat să obțină o condamnare mai mică, după ce a primit noul verdict de la judecători, Lăzurcă a mai înaintat două solicitări Tribunalului Iași, care vizează tot aplicarea legii penale mai favorabile. Acestea urmează a fi soluționate pe 10 aprilie, respectiv 5 mai.
Cezar Lăzurcă are antecedente de țepar notoriu în județ și a devenit cunoscut opiniei publice în primăvara anului 2007, când, în urma unei perecheziții efectuate la firmele acestuia, a fost descoperită peste o tonă de carne de pasăre alterată, care urma să fie scoasă la vânzare. Carnea era depozitată în condiții mizerabile, inclusiv în grupul sanitar care era utilizat de angajații depozitului, dar pe ușa căruia era scris “arhivă”. Angajatele lui Lăzurcă au declarat polițiștilor și procurorilor că produsele respective urmau să fie puse la vânzare după ce erau spălate cu apă rece și oțet pentru a dispărea semnele specifice alterării.
Pe lângă condamnarea de 15 ani de închisoare, sporită cu un an de Tribunalul Iași, anul trecut, Cezar Lăzurcă se poate “lăuda” cu o carieră infracțională impresionantă. În vara anului 2008, a fost condamnat de Tribunalul Vaslui la 15 ani de închisoare pentru comiterea de infracțiuni economice deosebit de grave, iar partenera lui, Mihaela Enache, la 10 ani de închisoare pentru fapte asemănătoare, sentințe menținute de Curtea de Apel Iași. În perioada anilor 1999-2006, a săvârșit mai multe infracțiuni de înșelăciune, fiind condamnat, prin Sentința penală nr. 1470/8.06.2004 a Judecătoriei Vaslui, la pedeapsa rezultantă de un an și șase luni de închisoare, cu suspendarea condiționată a executării.
În perioada în care se afla în curs de judecată pentru unele fapte comise în anul 1999, Lăzurcă a continuat să exercite activități comerciale și să săvârșească infracțiuni de înșelăciune în dauna mai multor societăți comerciale, fiind condamnat, prin sentința penală nr. 1635/ 24.06.2004 a Judecătoriei Vaslui, la mai multe pedepse cu închisoare, care au fost modificate apoi, în sensul diminuării, prin Decizia penală nr. 334/A/13.10.2005 a Tribunalului Vaslui, rămasă definitivă prin Decizia penală nr. 371/30.05.2006 a Curții de Apel Iași, pedeapsa rezultantă rămasă de executat fiind de doi ani de închisoare, pentru care s-a dispus suspendarea condiționată.

Simona Voicu

Condamnat la 16 ani de închisoare pentru infracțiuni economice grave, spălare de bani și instigare la fals, Cezar Lăzurcă nu a avut norocul să-i fie redusă pedeapsa. Judecătorii ieșeni i-au redus la jumătate doar pedeapsa complementară, privind dreptul de a mai desfășura activități comerciale. Tribunalul Iași a admis, însă numai în parte, sesizarea formulată de Comisia de evaluare a incidenței de aplicare a legii penale mai favorabile din cadrul Penitenciarului Iași, unde este încercerat Cezar Lăzurcă, unul dintre cei mai mari escroci din Vaslui. Săptămâna trecută, magistrații ieșeni au stabilit ca pedeapsa acestuia să rămână neschimbată - 15 ani de…

Review Overview

User Rating: Be the first one !
%d blogeri au apreciat: