Home » Politic » Putin, prins la mijloc între SUA și China

Putin, prins la mijloc între SUA și China

Anexarea Crimeei ar putea să-l coste scump pe liderul de la Kremlin care n-a luat în calcul mișcările Beijingului. Rusia lui Vladimir Putin a comis o gafă strategică gravă de a călca în picioare acorduri internaționale fără să se asigure că are și sprijinul Chinei.
Orice speranță de atragere acum a Beijingului ca aliat, în atenuarea sancțiunile occidentale, pare sortită eșecului și cu ea șansele Kremlinului de a trece fără prea mari pagube pentru anexarea Crimeei. Putin a avut grijă să mulțumească, în discursul său din fața camerelor reunite ale Parlamentului rus, Biroului Politic al Chinei pentru presupusul sprijinul său în acest demers, iar ministrul de externe, Serghei Lavrov, susținut că „ Rusia și China au opinii convergente cu privire la situația din Ucraina“. Dar acesta este o minciună disperată, scrie „The Telegraph“. Și asta s-a văzut și în Consiliul de Securitate al ONU, când reprezentantul Beijingului s-a abținut să voteze alături de Moscova. Piața financiară globală, mai tare ca tancurile Putin descoperă acum o realitate modernă: piața financiară globală se teme mult mai tare de autoritățile de reglementare americane decât de tancurile T90. Fără China, Rusia nu are nicio speranță să amortizeze șocul sancțiunilor occidentale care, într-o etapă ulterioară, ar putea afecta grav economia Federației. Nu știm cu exactitate ce au discutat Barack Obama și omologul său chinez Xi Jinping la Haga, dar rezultatul a fost că Ben Rhodes, consilier adjunct al lui Obama pe probleme de securitate a declarat apoi că „Rusia nu mai poate conta pe sprijinul unui aliat tradițional”, notează publicația britanică. China a rupt monopolul rusesc de pe piața gazelor naturale din Asia Centrală. Gazul din Turkmenistan curgea către nord la prețuri fixate de Gazprom. Acum curge către est. Președintele chinez Xi Jinping a fost personal la inaugurarea conductei de 1800 km lungime care pornește din cel de-al doilea bazin de gaze naturale al lumii către frontiera chineză. La capacitate maximă, gazoductul va livra echivalentul a jumătate din exporturile Gazprom către Europa. Situația nu este deloc diferită în Kazahstan. Jocul sofisticat al lui Xi Jinping Potrivit experților, China a adoptat o poziție de mijloc pendulând între Moscova și Washington, riscantă din cauza unei posibile escaladări a crizei ucrainene, dincolo de granițele statului european. Deși există o facțiune în Consiliul Național de Securitate al Beijingului care dorește o aliniere la acțiunile rusești în Crimeea, președintele Xi Jinping preferă să plaseze China într-un rol mai sofisticat. „Un rol mai activ al Statelor Unite ar fi oportun pentru eliminarea monopolului rusesc în zonă“, crede secretarul de stat din cadrul Ministerului de Externe și fost șef al misiunii diplomatice a Chinei în Kazakhstan, Cheng Guoping, citat de „The Telegraph“.
Anexarea Crimeei ar putea să-l coste scump pe liderul de la Kremlin care n-a luat în calcul mișcările Beijingului. Rusia lui Vladimir Putin a comis o gafă strategică gravă de a călca în picioare acorduri internaționale fără să se asigure că are și sprijinul Chinei. Orice speranță de atragere acum a Beijingului ca aliat, în atenuarea sancțiunile occidentale, pare sortită eșecului și cu ea șansele Kremlinului de a trece fără prea mari pagube pentru anexarea Crimeei. Putin a avut grijă să mulțumească, în discursul său din fața camerelor reunite ale Parlamentului rus, Biroului Politic al Chinei pentru presupusul sprijinul său…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Dan Dobrovolschi

%d blogeri au apreciat: