Home » Administratie » Călătorii gratuite pentru mai mulți pensionari din Bârlad

Călătorii gratuite pentru mai mulți pensionari din Bârlad

De astăzi, numărul pensionarilor bârlădeni care beneficiază de gratuitate la transportul în comun în localitate a crescut cu 200. Proiectul de hotărâre a fost deja aprobat de consilierii locali și prevede că plafonul până la care se acordă gratuitate la transport a crescut de la 500 la 600 de lei. Nu au survenit modificări în ceea ce privește celelalte categorii de beneficiari.

Până în luna martie inclusiv, 1.500 de pensionari din Bârlad au putut circula, gratuit, cu autobuzul prin oraș. Fiecare a avut la dispoziție 30 de călătorii lunar, adică în limita a 54 de lei. Conform contractului încheiat între municipalitate și SC Unistil SA, societatea care a concesionat transportul public din Bârlad, primăria suporta 35% din costuri, adică un total de 28.350 de lei, iar firma SA 65%, respectiv 52.650 de lei.

Din luna aprilie însă, „regulile jocului” s-au schimbat puțin. Concret, la ședința Consiliului Local din 27 martie, consilierii au aprobat un proiect de hotărâre care are drept consecință creșterea numărului de pensionari ce beneficiază de cele 30 de bilete gratuite în fiecare lună. Mai exact, cei 20 de consilieri prezenți au fost de acord ca, începând cu 1 aprilie, plafonul de acordare a gratuității pentru transportul public local de călători să fie majorat de la 500 de lei (conform aprobării date de consilieri în august 2008 și prevăzut în contractul semnat la acel moment) la 600 de lei. În expunerea de motive se precizează că, în 2008, pensia medie era de 630 de lei pe lună, iar acum a crescut până la 900 de lei, fiind nevoie de o majorare a plafonului până la care pensionarii pot beneficia de gratuitate la călătoriile cu autobuzul.

O altă noutate aprobată pe 27 martie de consilierii bârlădeni se referă la faptul că, tot de azi, contravaloarea biletelor se va suporta astfel: 50% de către primărie și 50% de către firma concesionară.

„Nu intenționăm să majorăm prețul biletului de călătorie”

„Până acum, 1.500 de pensionari beneficiau de cele 30 de bilete gratuite în fiecare lună. Acum, odată cu majorarea plafonului, cred că numărul lor va crește cu aproximativ 200, însă este prea curând să știm cifra exactă. Oricum, e bine că a scăzut procentul până la care suportam noi contravaloarea biletelor de călătorie, de la 65% la 50%. În altă ordine de idei, chiar dacă, de la 1 aprilie, se scumpește motorina, deocamdată nu intenționăm să majorăm prețul biletului de călătorie”, ne-a spus Sergiu Hoțoi, administratorul firmei de transport în comun.

De acest sprijin se bucură și 1.000 de persoane cu dizabilități din oraș. Fiecare are gratuitate pentru 40 de bilete în fiecare lună, adică echivalentul a 72 de lei. Jumătate din sumă este suportată de municipalitate și jumătate de SC Unistil SA, totalul ridicându-se la 72.000 de lei.

De menționat că, în afară de persoanele cu dizabilități și bârlădenii cu pensii sub 600 de lei, de gratuitate beneficiază și 240 de persecutați sau deportați politic. Acestora li s-a acordat acest drept prin lege și nu prin hotărâre de Consiliu Local, iar, pe baza legitimației, pot călători gratuit de câte ori vor în fiecare lună, contravaloarea biletelor fiind decontată de stat.

Nu în ultimul rând, circa 100 de asistenți personali pot circula gratuit cu autobuzul în limita a 40 de călătorii lunar, iar câteva zeci de donatori de sânge din oraș beneficiază de reducerea cu 50% a abonamentului lunar la transportul în comun.

De astăzi, numărul pensionarilor bârlădeni care beneficiază de gratuitate la transportul în comun în localitate a crescut cu 200. Proiectul de hotărâre a fost deja aprobat de consilierii locali și prevede că plafonul până la care se acordă gratuitate la transport a crescut de la 500 la 600 de lei. Nu au survenit modificări în ceea ce privește celelalte categorii de beneficiari. Până în luna martie inclusiv, 1.500 de pensionari din Bârlad au putut circula, gratuit, cu autobuzul prin oraș. Fiecare a avut la dispoziție 30 de călătorii lunar, adică în limita a 54 de lei. Conform contractului încheiat între…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: