Home / Social / Suferință la locul de muncă

Suferință la locul de muncă

Mulți angajatori și-au păstrat metehnele căpătate imediat după 1989 și nu acordă drepturile cuvenite salariaților. Cele mai multe firme vasluiene cu astfel de probleme se ocupă de comerț, confecții, construcții sau prestează servicii.

Potrivit unui raport al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM), în luna martie, s-au depistat diverse nereguli, astfel: nu au fost evidențiate corect orele lucrate, nu a fost acordat repaosul săptăm=nal, nu se garantează nici măcar plata salariului minim pe țară, muncitorilor nu li se înm=nează contractul individual de muncă, se lucrează „la negru”. La trei firme care prestează activități de comerț și de fabricare a mobilei au fost găsite trei persoane care lucrau fără contract individual de muncă, motiv pentru care au fost amendate cu 30.000 de lei. Grija angajatorilor pentru siguranța salariațiilor la locul de muncă a fost aproape nulă. ITM a descoperit că: nu s-a efectuat instructajul de protecție a muncii, nu au fost evaluate riscurile locurilor de muncă, nu s-a făcut examenul medical la angajare și periodic. Evident, accidentele de muncă nu au lipsit. ”În cursul lunii martie, angajatorii au comunicat un număr de cinci evenimente care, în urma cercetărilor pe care le efectuează inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă”, ne-a declarat Aniela Adimi, inspector-șef al ITM Vaslui.

Controalele s-a lăsat cu amenzi în valoare de peste 69.000 de lei, pentru 139 de angajatori.

Cristi Dima

Mulți angajatori și-au păstrat metehnele căpătate imediat după 1989 și nu acordă drepturile cuvenite salariaților. Cele mai multe firme vasluiene cu astfel de probleme se ocupă de comerț, confecții, construcții sau prestează servicii. Potrivit unui raport al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM), în luna martie, s-au depistat diverse nereguli, astfel: nu au fost evidențiate corect orele lucrate, nu a fost acordat repaosul săptăm=nal, nu se garantează nici măcar plata salariului minim pe țară, muncitorilor nu li se înm=nează contractul individual de muncă, se lucrează „la negru”. La trei firme care prestează activități de comerț și de fabricare a mobilei au…

Review Overview

x

Check Also

Copil de 8 ani, rănit grav de un tractor în timp ce stătea în fața gardului unei locuințe din Doagele

Un copil de 8 ani ...

Lucrările la rețelele de apă și canalizare a Hușului, întârziate din cauza crizei de forței de muncă

Modernizarea sistemului de apă și ...

Întreruperile de curent continuă în județul Vaslui. Vezi ce localități vor fi afectate în această săptămână

Săptămâna aceasta curentul electric este ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: