Home » Social » Ce se întâmplă cu salariile însoțitorilor?

Ce se întâmplă cu salariile însoțitorilor?

 „În județul Vaslui, sunt înregistrați 2.033 de asistenți personali – însoțitori ai persoanelor cu nevoi speciale (cu diverse tipuri de handicap), care au probleme cu plata indemnizațiilor. Aproximativ 1.000 de asistenți personali nu și-au primit indemnizațiile de câteva luni bune, aspect semnalat într-o conferință de presă chiar de vicepreședintele Consiliului Județean Vaslui, domnul Vasile Mihalache (PSD) și confirmat, ulterior, de numeroși primari din județul nostru”, îi scrie senatorul Dan Marian ministrului muncii.

Liderul PDL Vaslui detaliază problema, menționând că primăriile nu dispun de fondurile necesare pentru a acoperi salarizarea asistenților personali/însoțitorii persoanelor cu nevoi speciale și recurg la măsura trimiterii în șomaj ca formă de protecție socială temporară: „În județul nostru, sunt unități administrativ-teritoriale, precum comuna Codăești, în care numărul persoanelor cu diverse tipuri de handicap aproape s-a dublat în ultimii ani. În acest sens, rectificările bugetare nu reprezintă decât o soluție temporară la care primarii recurg în încercarea lor de a rezolva această problemă. Un exemplu similar, reflectat în mass-media locală, este comuna Grivița, care a trimis în șomaj 24 de asistenți personali – angajați ai primăriei din cauza lipsei fondurilor necesare plății salariilor. Practic, aceștia reprezentau două treimi din angajații Primăriei Grivița. Conform calculelor efectuate de specialiștii Primăriei Grivița, jumătate din bugetul comunei ar fi trebuit alocat pentru plata salariilor asistenților personali/însoțitori persoane cu handicap”.

Dan Marian îi transmite ministrului că autoritățile din județul Vaslui apreciază că s-a ajuns la această situație odată cu introducerea obligativității de a plăti din bugetele locale un sfert din salariul însoțitorilor persoanelor cu handicap, inclusiv obligațiile aferente asigurărilor sociale. În aceeași situație se află și asistenții maternali profesioniști, care nu au mai primit banii pentru hrană și îmbrăcămintea copiilor luați în plasament familial, proveniți din instituțiile rezidențiale aflate în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială Vaslui.

„Doamnă ministru, care sunt soluțiile administrative și financiare pentru a rezolva la timp problema plății indemnizațiilor asistenților personali – însoțitorii persoanelor cu nevoie speciale (handicap), precum și alocarea drepturilor prevăzute de lege pentru asistenții maternali profesioniști din județul Vaslui?”, este întrebarea senatorului la care ministrul muncii va trebui să răspundă.

 „În județul Vaslui, sunt înregistrați 2.033 de asistenți personali - însoțitori ai persoanelor cu nevoi speciale (cu diverse tipuri de handicap), care au probleme cu plata indemnizațiilor. Aproximativ 1.000 de asistenți personali nu și-au primit indemnizațiile de câteva luni bune, aspect semnalat într-o conferință de presă chiar de vicepreședintele Consiliului Județean Vaslui, domnul Vasile Mihalache (PSD) și confirmat, ulterior, de numeroși primari din județul nostru”, îi scrie senatorul Dan Marian ministrului muncii. Liderul PDL Vaslui detaliază problema, menționând că primăriile nu dispun de fondurile necesare pentru a acoperi salarizarea asistenților personali/însoțitorii persoanelor cu nevoi speciale și recurg la măsura trimiterii…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: