Home » Justitie » Judecata lui Mihalachi, gata de start

Judecata lui Mihalachi, gata de start

Judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul Vaslui a constatat ca fiind legală și temeinică sesizarea instanței în dosarul în care Vasile Mihalachi, vicepreședinte al Consiliului Județean, alături de fostul șef al Autorității Rutiere Române și alți doi funcționari ai celor două instituții sunt acuzați de fapte de corupție.

„Respinge, ca nefondate, excepțiile invocate de inculpații Butnaru Liviu, Mihalachi Vasile și Ropotă Dănuț. În baza art. 346, alin. (1), C. proc. pen. constată legalitatea sesizării instanței cu rechizitoriul nr. 64/P/2010 al Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași, privind pe inculpații Butnaru Liviu, Mihalachi Vasile, Vieriu Vasile și Ropotă Dănuț, trimiși în judecată în stare de libertate pentru comiterea în coautorat a infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial prev. de art. 13, ind. 2, din Legea 78/2000, la art. 246 Cod penal, a administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecății cauzei privind pe inculpați”, se arată în hotărârea pronunțată de Tribunalul Vaslui pe 1 aprilie.

În toamna anului trecut, dosarul licitațiilor trucate a fost înaintat spre soluționare Judecătoriei Vaslui. Cum până pe 1 februarie 2014 dosarul a bătut pasul pe loc, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Penal, schimbându-se și competența de soluționare a infracțiunilor ce făceau obiectul cauzei, s-a decis declinarea către Tribunalul Vaslui.

Conform rechizitoriului DNA, “în anul 2008, inculpații  Butnaru Liviu, Mihalachi Vasile, Vieriu Vasile și Ropotă Dănuț, în calitate de membri ai Comisiei Paritare Vaslui pentru atribuirea traseelor de transport public județean de persoane, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu și a legislației în vigoare care reglementează transportul public județean, au determinat înlăturarea unor societăți comerciale – operatori de transport public rutier – de la atribuirea unor trasee de transport, firme care fie au câștigat licitațiile în mod legal, fie au fost împiedicate să participe la alte licitații. În această modalitate, au fost lezate interesele legale ale operatorilor de transport public care au încercat în mod onest să dobândească dreptul de a desfășura serviciul de transport public pe raza județului Vaslui. Pe de altă parte, a fost creat un avantaj patrimonial injust pentru operatorii favorizați, în sumă totală de 2.659.845 lei, reprezentând sumele obținute din operarea traseelor atribuite nelegal. Societățile comerciale ale căror interese patrimoniale au fost afectate s-au constituit părți civile în procesul penal cu suma totală de 140.000 euro”.

Judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul Vaslui a constatat ca fiind legală și temeinică sesizarea instanței în dosarul în care Vasile Mihalachi, vicepreședinte al Consiliului Județean, alături de fostul șef al Autorității Rutiere Române și alți doi funcționari ai celor două instituții sunt acuzați de fapte de corupție. „Respinge, ca nefondate, excepțiile invocate de inculpații Butnaru Liviu, Mihalachi Vasile și Ropotă Dănuț. În baza art. 346, alin. (1), C. proc. pen. constată legalitatea sesizării instanței cu rechizitoriul nr. 64/P/2010 al Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Iași, privind pe inculpații Butnaru Liviu, Mihalachi Vasile, Vieriu Vasile și Ropotă Dănuț,…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: