Home » Politic » Trebuie să împartă doar 100% din voturi – Năvală pe «pajiștile» europarlamentare
Dumitru Buzatu

Trebuie să împartă doar 100% din voturi – Năvală pe «pajiștile» europarlamentare

Apropierea alegerilor europarlamentare din 25 mai i-a pus în priză și pe cei din lumea politică vasluiană. Democrat-liberalii și liberalii au intrat frontal în campanie, anunțând câte un vasluian pe listele acestor partide, chiar dacă mai pe la coadă, neeligibili. La un moment dat, în scenă intrase și Octavian Sadici, de la PRM, numai că acest partid a primit un șut nemilos de la Biroul Electoral Central (BEC).

Primele declarații electorale s-au pronunțat, pe fondul tot mai largii convingeri precum că acest tip de alegeri nu va reușit să strângă prea mulți votanți la urne. De fapt, cu gândul la candidaturi și mandate, politicienilor nu le-a stat încă gândul la a le explica românilor de ce este important să participe la alegerile europarlamentare. Umorul și ironia și-au câștigat cu ușurință locul în lupta politică din țara lui Caragiale. În efortul de a deveni candidat, actorul Mircea Diaconu declara că va merge în Parlamentul European pentru a le povesti vesticilor cum sunt pajiștile din România, pentru că ei nu mai au asemenea spații, totul fiind sistematizat. Din păcate pentru cei din Occident, BEC nu a agreat deloc participarea marelui artist la scrutin. Și politicienii vasluieni o iau pe pajiști atunci când vine vorba despre pretențiile lor în legătură cu rezultatele pe care le vor înregistra la aceste alegeri.

Dumitru Buzatu, președintele Organizației Județene a PSD Vaslui (partidul său va participa la scutin în alianță cu UNPR și PC), nu vrea mai puțin de 50%: «Ne-am fixat un scor de jumătate plus unu. Suntem în pregătiri pentru buna organizare în teritoriu în vederea obținerii unui rezultat foarte bun. Deocamdată, vorbim de alegerile europarlamentare, nu și de cele prezidențiale. Nu este un motiv de neprezentare la vot faptul că nu avem un candidat din județ. Sunt europarlamentari la al doilea mandat bine pregătiți. Este o problemă că regiunea nu are un candidat, putea să fie unul din orice zonă a Moldovei. Va fi o muncă grea”.

“Cei care se îmbată azi cu sondaje electorale vor avea crunte dezamăgiri”

Prim-vicepreședintele Organizației Județene a PDL Vaslui, Ciprian Iftimoaei, nu-și poate imagina că partidul său va avea mai puțin de 20%: ”Ținta noastră este că fim al doilea partid politic din județul Vaslui, imediat după PSD, și prin asta să ne confirmăm statutul de principal partid de opoziție. Dorim să obținem peste 20%, să fim peste media pe țară a partidului, așa cum am fost întotdeauna”. Auzind că liberalii sunt și ei convinși că vor obține peste 20%, Tudor Ciuhodaru, liderul PPDD Vaslui, spune că toți se înșeală, iar partidul său va avea câștig de cauză, din cel puțin două motive. Primul ar fi că toți cei dezamăgiți de atitudinea politicienilor față de gazele de șist vor vota formațiunea ctitorită de Dan Diaconescu, iar al doilea că PPDD va propune “proiecte europene prefabricate pentru zonele sărace, cu Vasluiul ca principal beneficiar”.

“Cei care se îmbată azi cu sondaje electorale vor avea crunte dezamăgiri”, spune Ciuhodaru.

Neculai Bosie, prim-vicepreședintele filialei Vaslui a Partidului Mișcarea Populară, revendică peste 10%: “Sperăm să obținem un scor cu două cifre. Suntem pregătiți logistic și vom intra în campanie cu toată forța”. Cu toate pretențiile politicienilor, de împărțit nu sunt decât tot 100 de procente. Interesul vasluienilor pentru aceste alegeri se anunță a fi chiar mai scăzut decât înainte. La alegerile europarlamentare din 7 iunie 2009, prezența la vot în județ a fost de 20%, după ce la euroalegerile din 2007 fusese de 31,93%. La împărțeala procentelor se înghesuie și partidele Național Țărănesc, Forța Civică, Uniunea Democrată a Maghiarilor din România, plus 11 independenți. Să dea Domnul să le ajungă la toți!

Apropierea alegerilor europarlamentare din 25 mai i-a pus în priză și pe cei din lumea politică vasluiană. Democrat-liberalii și liberalii au intrat frontal în campanie, anunțând câte un vasluian pe listele acestor partide, chiar dacă mai pe la coadă, neeligibili. La un moment dat, în scenă intrase și Octavian Sadici, de la PRM, numai că acest partid a primit un șut nemilos de la Biroul Electoral Central (BEC). Primele declarații electorale s-au pronunțat, pe fondul tot mai largii convingeri precum că acest tip de alegeri nu va reușit să strângă prea mulți votanți la urne. De fapt, cu gândul la…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: