Home » Sport » Război total între nașul Porumboiu și finul Damian: FC Vaslui, scos la vânzare

Război total între nașul Porumboiu și finul Damian: FC Vaslui, scos la vânzare

Retras oficial de la cârma FC Vaslui în vara anului trecut, Adrian Porumboiu este acuzat de finul său, Ciprian Damian, cel căruia i-a cedat 84% din acțiunile clubului, că demersul a fost doar unul formal. Actualul acționar majoritar își acuză nașul că, prin intermediul firmelor sale, a retras mai multe milioane de euro din conturile clubului, ceea ce l-a adus în pragul falimentului. În replică, Adrian Porumboiu cataloghează afirmațiile lui Ciprian Damian drept minciuni sfruntate, susținând că, în realitate, el are de recuperat, atât în nume personal, cât și prin intermediul firmelor sale, sume uriașe cu care a împrumutat FC Vaslui.

 Pe 12 iunie anul trecut, Adrian Porumboiu anunța, printr-o scrisoare deschisă, că se retrage din viața fotbalistică și dorește să nu-i mai fie asociat numele cu FC Vaslui, echipă pe care reușise să o aducă în topul campionatului în câțiva ani de la promovarea în prima ligă. Fostul arbitru FIFA a pus gestul său pe seama faptului că “în ultimii ani, marea majoritate a campioanelor s-au decis prin cotloane și nu pe teren”, iar din această cauză, deși avea un joc spectaculos, FC Vaslui nu a câștigat niciun trofeu.

Moștenirea de la FC Vaslui a fost lăsată finului său de cununie, Ciprian Damian, care în ultimii ani ocupase diverse funcții de conducere la nivelul clubului. Pachetul majoritar de acțiuni i-a fost cedat “pe o sumă modică”, după cum susține Porumboiu. Deși Damian nu era cunoscut ca fiind un om de afaceri, Porumboiu arăta în scrisoarea deschisă că noua conducere a clubului ar fi trebuit să se descurce fără probleme cu banii proveniți din drepturile de televizare, transferuri de jucători, sponsorizări, marketing.

La doar o jumătate de an de la parafarea tranzacției, între Adrian Porumboiu și Ciprian Damian a izbucnit un scandal monstruos, cu iz penal, finul acuzând că, în luna decembrie, mai mulți angajați ai nașului i-au spart biroul de președinte al clubului și i-au sustras o serie de documente vitale.

 Vânzarea FC Vaslui, o formalitate

 Ciprian Damian a declarat că Adrian Porumboiu a decis să scape de club în momentul în care reprezentanții Finanțelor Publice au început un control financiar la FC Vaslui: “Deși a anunțat că s-a retras, tot el (Adrian Porumboiu – n.r.) era cel care hotăra la club. Orice plată din contul clubului s-a făcut doar cu hârtie scrisă de mâna lui. Orice contract al jucătorilor s-a semnat doar cu mâna lui. În octombrie anul trecut, a cerut toate hârtiile de la club scrise de mâna lui. Evident, i s-au dat fotocopii”.

Damian menționează că, până la preluarea clubului, din iunie 2013, modalitatea de lucru cu firmele lui Adrian Porumboiu, care finanțau FC Vaslui de ani de zile, a fost foarte bună. Ulterior, majoritatea sumelor de bani care au intrat în conturile clubului s-au întors la firmele lui Porumboiu.

“Sunt niște aberații. Se poate verifica, nu am scos niciun fel de bani din cont. Ar fi fost bine dacă scoteam banii, eram fericit dacă-i scoteam. Dacă intrau, era normal să intre, că erau datorii către firmele mele, dar nu-i adevărat. Sunt niște minciuni ordinare. E nebun, iar tot ce spune sunt numai invenții”, a replicat Adrian Porumboiu.

 Datorii uriașe la stat și către jucători

 Trebuie spus că, în urma controlului efectuat anul trecut de Finanțele Publice la FC Vaslui, în sarcina clubului au fost reținute datorii fabuloase: 22,8 milioane de lei (228 de miliarde de lei vechi)!

“Poprirea venită pe FC Vaslui, de 228 de miliarde, face referire la penalități și alte sume datorate bugetului de stat, dar cu siguranță vom câștiga în instanță deoarece au existat spețe asemănătoare și suntem în măsură să anulăm această proprire, rămânând o sumă infinit mai mică. Mai este o proprire de 43 de miliarde la care firmele domnului Porumboiu are garanții depuse terenuri și, probabil, nu va accepta să îi fie executate garanțiile și va plăti aceste sume la bugetul de stat”, a declarat Damian.

Pe lângă datoriile înregistrate la stat, FC Vaslui are restanțe considerabile și către jucători, care nu au mai fost plătiți de la sfârșitul lunii august anul trecut!

 Licențierea, în pericol

 Conflictul dintre naș și fin a escaladat la începutul săptămânii trecute. Pe de o parte, Damian l-a acuzat pe Porumboiu că a luat bani în avans de la Liga Profesionistă de Fotbal pentru a plăti restanțele jucătorilor, iar pe de altă parte, Porumboiu l-a acuzat pe Damian că a notificat Liga Profesionistă de Fotbal să nu licențieze clubul din Vaslui pentru că îi datorează niște bani.

“În luna iunie a anului trecut, prin intermediul aceleiași firme de insolvență care a rezolvat clubul Rapid București, s-a început procedura similară pentru FC Vaslui, oprită însă odată cu trimiterea către club a primei tranșe a drepturilor de televizare pentru sezonul trecut. Acești bani nu au intrat însă în conturile clubului decât în proporție de 20%, restul ajungând la firmele dumnului Porumboiu, drept pentru care am procedat la efectuarea unui factoring cu Liga Profesionistă de Fotbal pentru achitarea în avans a celei de-a doua tranșe, necesară supravețuirii până în luna decembrie. Asta cu acordul domnului Porumboiu, numai că, atunci când au ajuns banii în cont, au fost preluați tot de firmele domniei sale”, a mai spus Damian.

Acesta susține că și banii obținuți din transferul fundașului Varela la Steaua – 1,2 milioane de euro – au fost direcționați tot către firmele lui Adrian Porumboiu. Acționarul majoritar al FC Vaslui mai arată că echipa a beneficiat de o sponsorizare de la firma New Holland, pe parcursul a două sezoane, tot cu sprijinul lui Adrian Porumboiu.

Potrivit lui Ciprian Damian, firmelor lui Porumboiu le-au fost livrate utilaje în valoare de cinci milioane de euro, iar sumele datorate clubului au fost «compensate» fără semnătura sa pe procesul verbal și fără acordul AGA: “Scăzând din cele 20 de milioane, cinci milioane utilajele și 11 milioane de euro sume intrate în conturile firmelor, veți vedea ce înseamnă această finanțare. Eu niciodată nu m-am ridicat împotriva fotbalului vasluian, iar ceea ce am făcut eu în fotbalul vasluian se regăsește în absolut toate contractele și activitatea mea la FRF și LPF de șapte ani”.

 FC Vaslui, pe tarabă

Ciprian Damian a anunțat că va încerca să aibă o discuție cu jucătorii, astfel încât cei care doresc să poată juca până la finalul campionatului, urmând să fie lăsați liberi de contracte: “Luăm în calcul vânzarea clubului. Firmele lui Adrian Porumboiu au drept de preempțiune în caz de vânzare a clubului, așa că îl rog să-și cumpere echipa”.

«Eu am crezut că domnul Damian va anunța ce soluții a găsit pentru a redresa echipa. Dumnealui aruncă pe piață niște bazaconii. Eu personal am de recuperat șapte miliarde de lei de la echipă, iar firmele, cu mult mai mult. Sunt bani cu care am împrumutat echipa pentru a putea funcționa. Să spună domnul Damian câți bani a adus el la echipă, înainte de a face astfel de afirmații. Lui i-a intrat nebunia în cap din luna decembrie. Nu știu cine îl mână în acest demers. Eu am avut încredere în el, dacă nu aș fi avut, nu aș fi lăsat clubul în mâinile lui”, a replicat Adrian Porumboiu.

Retras oficial de la cârma FC Vaslui în vara anului trecut, Adrian Porumboiu este acuzat de finul său, Ciprian Damian, cel căruia i-a cedat 84% din acțiunile clubului, că demersul a fost doar unul formal. Actualul acționar majoritar își acuză nașul că, prin intermediul firmelor sale, a retras mai multe milioane de euro din conturile clubului, ceea ce l-a adus în pragul falimentului. În replică, Adrian Porumboiu cataloghează afirmațiile lui Ciprian Damian drept minciuni sfruntate, susținând că, în realitate, el are de recuperat, atât în nume personal, cât și prin intermediul firmelor sale, sume uriașe cu care a împrumutat FC…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: