Home » Business » FMI: Criza din Ucraina afectează deja economia Rusiei și s-ar putea extinde la nivel global

FMI: Criza din Ucraina afectează deja economia Rusiei și s-ar putea extinde la nivel global

Criza din Ucraina afectează deja economia Rusiei și s-ar putea extinde la nivelul economiei globale, mai ales în cazul unei perturbări a tranzitului de hidrocarburi, a avertizat, marți, Fondul Monetar Internațional (FMI).

Criza politică din Ucraina și confruntarea dintre Rusia și Occident au împins deja Ucraina în recesiune și au cauzat ieșiri masive de capital din Rusia, de teama impunerii de sancțiuni după decizia Moscovei de a anexa regiunea ucraineană Crimeea. Fondul a înrăutățit estimarea de creștere economică a Rusiei pentru acest an de la 1,9% la 1,3%, dar a avertizat că impactul ar putea fi și mai puternic și s-ar putea extinde în afara spațiului fost sovietic. „Ar putea fi înregistrat un impact mai puternic în alte țări decât cele învecinate Rusiei, dacă tulburările ar cauza un nou val de aversiune față de risc pe piețele financiare sau în cazul unei perturbări a comerțului și tranzacțiilor financiare din cauza intensificării sancțiunilor și contramăsurilor Rusiei”, a notat Fondul. Economia globală ar putea fi afectată semnificativ în cazul peturbării producției și transportului de gaze naturale și petrol, iar într-o măsură mai redusă a producției de porumb și grâu, a avertizat instituția internațională, în contextul publicării, marți, a raportului World Economic Outlook. Până în prezent, sancțiunile împotriva Rusiei au vizat mai mulți oficiali și politicieni de rang înalt, precum și banca Rossia. Amplificarea începând de duminică a tensiunilor în estul Ucrainei a reaprins temerile legate de o nouă intervenție a Rusiei, precum în cazul Crimeei, situație care ar putea determina aplicarea de noi sancțiuni, mai dure, de către Occident. Noile măsuri ar putea izola sectoare întregi ale economiei Rusiei, cel mai mare producător de petrol din lume și un important furnizor de gaze naturale pentru Europa.

Rusia ași Ucraina sunt și doi dintre cei mai importanți producători de cereale la nivel global.

Criza din Ucraina afectează deja economia Rusiei și s-ar putea extinde la nivelul economiei globale, mai ales în cazul unei perturbări a tranzitului de hidrocarburi, a avertizat, marți, Fondul Monetar Internațional (FMI). Criza politică din Ucraina și confruntarea dintre Rusia și Occident au împins deja Ucraina în recesiune și au cauzat ieșiri masive de capital din Rusia, de teama impunerii de sancțiuni după decizia Moscovei de a anexa regiunea ucraineană Crimeea. Fondul a înrăutățit estimarea de creștere economică a Rusiei pentru acest an de la 1,9% la 1,3%, dar a avertizat că impactul ar putea fi și mai puternic și s-ar putea…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: