Home » Administratie » “Meritul Cultural” pentru oamenii muzeului bârlădean

“Meritul Cultural” pentru oamenii muzeului bârlădean

Patru reprezentanți de seamă ai trecutului și prezentului  Muzeului “Vasile Pârvan” au fost prezenți ieri la Prefectura Vaslui pentru a fi decorați cu ordinul “Meritul Cultural”, în chiar ziua în care s-au împlinit 100 de ani de la înființarea instituției de cultură bârlădene.

Prin decret semnat de președintele României, muzeului bârlădean “Vasile Pârvan” i s-a conferit ordinul “Meritul Cultural” în grad de ofițer, categoria E – “Patrimoniul cultural național”, cu prilejul aniversării a 100 de ani de la înființare, “în semn de înaltă recunoaștere și apreciere pentru contribuția deosebită la conservarea și valorificarea patrimoniului cultural național”.

Alături de oameni muzeului, pentru a-i felicita și a le mulțumi pentru activitate, au fost prezenți vicepreședinții Consiliului Județean, Vasile Mihalachi și Corneliu Bichineț, primarul municipiului Bârlad, Constantin Constantinescu, senatoarea Gabriela Crețu și deputații Adrian Solomon și Irinel Stativă.

“Este o zi cu totul și cu totul specială pentru noi. Pe 10 aprilie 1914, o mână de oameni, de intelectuali bârlădeni, au decis să înființeze la Bârlad un muzeu care să vină în sprijinul tinerilor, al oamenilor în general, pentru a-i ajuta să cunoască istoria, pentru a contribui la educația patriotică a acestora”, a spus în cadrul ceremoniei Mircea Mamalaucă, directorul Muzeului “Vasile Pârvan”.

“În întreaga sa istorie, muzeul a trecut prin două războaie mondiale, prin patru cutremure, dar, cu toate acestea, a rămas în pcioare”, a adăugat directorul, care a calificat instituția pe care o conduce drept “un muzeu de talie europeană, un muzeu de talie mondială”.

“Oricine ar veni în muzeul bârlădean nu ar putea spune că nu ne aliniem la alte muzee de înalt nivel”, a mai spus conducătorul instituției aniversate, care a ținut să aprecieze munca celor 184 de oameni care au lucrat la muzeu în decursul timpului.

În aplauzele celor prezenți, prefectul Andrei Puică a citit decretele și le-a înmânat decorațiile, respectiv ordinul “Meritul Cultural” – în grad de cavaler, categoria F – “Promovarea culturii”, profesorului Mircea D. Mamalaucă, arheolog, director al muzeului, Nicoletei V. Arnăutu, fost director al instituției, Eugeniei I. Popușoi, fost director adjunct al muzeului, și Lidiei C. Dragomir, fost restaurator.

Apreciată în mod deosebit a fost Eugenia Păpușoi, salariată a instituției din anul 1959, prin activitatea căreia muzeul a ajuns pe primul loc în țară la valoarea patrimoniului de tezaur.

Deputatul Adrian Solomon a criticat dur Televiziunea Română pentru lipsa de implicare în evenimentele legate de centenarul muzeului bârlădean, deși l-a informat personal pe Stelian Tănase, directorul postului: “Televiziunea publică, plătită de noi toți, nu face decât să devină o televiziune comercială într-o societate tot mai mercantilizată”.

“Vă mulțumim pentru că existați”, le-a spus celor patru decorați senatoarea Gabriela Crețu.

Patru reprezentanți de seamă ai trecutului și prezentului  Muzeului “Vasile Pârvan” au fost prezenți ieri la Prefectura Vaslui pentru a fi decorați cu ordinul “Meritul Cultural”, în chiar ziua în care s-au împlinit 100 de ani de la înființarea instituției de cultură bârlădene. Prin decret semnat de președintele României, muzeului bârlădean “Vasile Pârvan” i s-a conferit ordinul “Meritul Cultural” în grad de ofițer, categoria E - “Patrimoniul cultural național”, cu prilejul aniversării a 100 de ani de la înființare, “în semn de înaltă recunoaștere și apreciere pentru contribuția deosebită la conservarea și valorificarea patrimoniului cultural național”. Alături de oameni muzeului,…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

One comment

  1. E minunat! O persoana care pune in perocol cu incompetenta si chiar distruge patrimoniul national clasat la categoria tezaur pentru avantaje imense financiare primeste medalii!
    Nu ne deranjeaza ca ati ingropat situri pentru bani, si nici ca aruncati tablourile lui Tonitza pe pardoselala!
    Ar fi fost interesant intr-adevar sa vedem materiale filmate de la sedinta foto a d-lui Mamalauca cu tablourile din expozitia permanenta la TVR! La mai Mare, domnule electrician! Traiasca Rotarii si fostii lor securiti deghizati in piei de oaie de catre serviciile americane!
    N-am inteles la ziua cui ne invita Muzeul cu tinichelele kitsch(pardon!, medalii) si lumanarelele de pe materialele publicitare? La ziua (Directoru)Lui? Si care e ziua? 3, 4, sau 5? Poate nici una…
    Cultura romana e superba, dar lipseste cu desavarsire!
    D-l cavaler Mamalauca a plagiat-o (cu exceptia catorva prepozitii, nu propozitii!) pe doamna Arnautu (adevaratul director) publicand un articol in revista Historia copiat din Acta Musei! Si asta e doar un exemplu! Dar nici asta nu ne supara.
    Ce ne supara? S-a purtat execrabil cu angajatii, care acum ii stiu de frica, dupa ce doi dintre ei au iesit la pensie pe caz de boala din cauza lui! Unul cu vatamari corporale grave!
    Nu mai plagiati asa mult si nu uitati: „ma-ta” are cratima!
    A fi om e mai greu decat a fi director, mai ales intr-un muzeu adus (pe banii cetatenilor, nu precum amintitii intelectuali, pe banii proprii) la nivel mondial!

%d blogeri au apreciat: