Home » Justitie » Unul dintre polițiștii de frontieră acuzați de corupție a decedat: Lotul Albița I, în doliu

Unul dintre polițiștii de frontieră acuzați de corupție a decedat: Lotul Albița I, în doliu

Romică Petcu, unul dintre cei 47 de polițiști de frontieră de la Albița judecați de Curtea de Apel Iași pentru fapte de corupție, a scăpat de acuzații, trecând la cele veșnice. Judecătorii ieșeni au dispus încetarea procesului penal față de inculpatul decedat și au disjuns cauza față de ceilalți 46, al căror proces va continua pe 30 aprilie.

Dosarul în care 47 de polițiști de la Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Albița sunt acuzați de luare de mită și constituire/aderare de grup infracțional organizat a fost amânat din nou de Curtea de Apel Iași, după ce s-a constatat decesul unuia dintre inculpați, Romică Petcu. Instanța a decis încetarea procesului penal față de acesta, stabilind un nou termen de judecată față de ceilalți.

Romică Petcu a decedat pe 22 februarie. El s-a aflat printre polițiștii de frontieră arestați preventiv în februarie 2011, însă a fost eliberat din arest după mai puțin de o lună, în sarcina fiind reținute patru acte materiale. Pe toată durata anchetei și procesului, care durează de trei ani, fostul polițist a avut interdicția de a părăsi țara. Acum, dintre cei 46 de inculpați «valizi», doar 10 mai au interdicții impuse, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Penal. Este vorba despre Daniel Corban, fostul șef al PTF Albița, Cătălin Cherciu, Lucian Luca, Traian Mazdrag, Cătălin C. Popa, Cătălin N. Popa, Nicolae Popovici, Petruț Porumboiu, Alin Tărăgan și Constantin Tanasă, față de care Curtea Supremă a decis luarea măsurii controlului judiciar.

Dosarul celor 47 de polițiști de frontieră vasluieni a fost înaintat instanței pe 15 aprilie 2011, însă cercetarea judecătorească a fost tergiversată. Inițial, dosarul a ajuns la Curtea de Apel Iași, care, după șase termene, a constatat că nu este competentă să soluționeze cazul, înaintând dosarul Tribunalului Vaslui. Magistrații ieșeni au considerat că ofițerul Alin Niță, unul dintre inculpați, nu putea fi în același timp inspector în cadrul Inspectoratului Județean al Poliției de Frontieră (IJPF) Vaslui și subinspector de poliție judiciară în cadrul IJPF Iasi și că trebuia să primească un nou ordin de numire ca polițist judiciar. Magistrații Tribunalului Vaslui au decis și ei, pe 28 octombrie 2011, că nu îi pot judeca pe polițiști, considerând cauza de competența Curții de Apel. În februarie 2012, s-a hotărât ca dosarul polițiștilor de frontieră de la Albița să fie judecat la Iași, unde se află și în prezent .

Potrivit procurorilor, în perioada noiembrie 2010 – ianuarie 2011, inculpații au pretins, primit ori acceptat, atât în nume propriu, cât și în numele celorlalți, suma de 2.164.800 de lei și alte bunuri de la persoanele care au tranzitat frontiera. Polițiștii, spun procurorii, au acționat coordonat, pe fiecare tură de lucru, în cadrul unui grup organizat, în care rolurile și atribuțiile erau în mod explicit prestabilite, iar beneficiul activității infracționale era împărțit, potrivit înțelegerii, între polițiștii simpli și cei cu funcții de conducere. Mita era denumită „coffee” (cafea, în limba engleză) și devenise „tradiție” la Vama Albița, astfel că polițiștii de frontieră o primeau de la aproape fiecare trecător sau comerciant, sumele variind între 10 lei și 100 de euro.

Romică Petcu, unul dintre cei 47 de polițiști de frontieră de la Albița judecați de Curtea de Apel Iași pentru fapte de corupție, a scăpat de acuzații, trecând la cele veșnice. Judecătorii ieșeni au dispus încetarea procesului penal față de inculpatul decedat și au disjuns cauza față de ceilalți 46, al căror proces va continua pe 30 aprilie. Dosarul în care 47 de polițiști de la Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Albița sunt acuzați de luare de mită și constituire/aderare de grup infracțional organizat a fost amânat din nou de Curtea de Apel Iași, după ce s-a constatat decesul…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

One comment

  1. a murit pentru ca a avut interdictia de a parasi tara?