Home » Administratie » Lorenț și Coatu vor să scape de pușcărie: Au furat trei poduri și o grădiniță
Aici ar fi trebuit să fie podul

Lorenț și Coatu vor să scape de pușcărie: Au furat trei poduri și o grădiniță

După ce au pus mâna, cu acte false, pe 1,1 milioane de lei (11 miliarde de lei vechi) din banii alocați pentru construirea a trei poduri în comuna Găgești, fostul primar, Tiberiu Coatu, și fostul viceprimar al municipiului Huși, Romică Lorenț, se prefac că execută o parte din lucrări. Ei consideră, de altfel, că prejudiciul a și fost recuperat. Procurorii nu-i cred.

 Acuzați de procurorii DIICOT de constituire de grup infracțional, instigare la abuz în serviciu, instigare la fals și uz de fals, Romică Lorenț, fost viceprimar al municipiului Huși, și Tiberiu Lorin Coatu, fostul primar al comunei Găgești, speră să scape de închisoare după ce au dat un tun de peste 1,1 milioane de lei (11 miliarde de lei vechi) la Primăria Găgești.

Banii fuseseră alocați la sfârșitul lui 2009 pentru lucrarea “Amenajare de poduri în localitățile Găgești, Tupilați și Popeni și reparații pod armat în localitatea Peicani” , a cărei valoare totală era de 2.665.031 de lei. Licitația a fost câștigată de Trustul de Montaj Utilaj Chimic București – sucursala Iași, însă lucrările au fost subcontractate unei fime patronate de Romică Lorenț, Semnal Media Huși.

Metoda folosită pentru fraudare a funcționat fiindcă au fost implicate două persoane din conducerea de atunci a Primăriei Găgești, respectiv contabilul Liviu Toma și primarul Tiberiu Coatu, plus dirigintele de șantier, Maricica Chelaru, și – atenție! – reprezentantul Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC) Vaslui. Toți aceștia au semnat mai multe documente care atestau că firma lui Lorenț ar fi executat lucrări de infrastructură și suprastructură la toate cele trei poduri, deși în realitate nu se făcuse mai nimic.

“La etapele de construcții sunt faze ascunse și faze determinante. De exempli, înainte de a se turna betonul, când s-a făcut săpătura la coloană și s-a pus armătura, vine ISC Vaslui, împreună cu dirigintele de șantier și vede dacă acolo este armătura de fier de grosimea care trebuie să fie, dacă este legat așa cum trebuie să fie legat, dacă este numărul de bare care trebuie să fie. Asta este faza ascunsă pentru că, pe urmă, se toarnă betonul și nu mai vezi nimic. Trebuie să dărâmi podul ca să vezi. ISC Vaslui a semnat la faza ascunsă și a semnat și la faza determinantă. Dar acolo nu era decât un pilon dintre cei 18 care ar fi trebuit să fie la cele trei poduri. Cum au putut să spună că au făcut fază ascunsă și fază determinantă la 18 piloni, când era doar unul?”, se întreabă Cătălin Codiță, manager de proiect în cadrul Primăriei Găgești.

“Nu trebuie să fiu inginer ca să văd că podul nu-i”

Complicele direct al celor doi «granguri» a fost dirigintele de șantier, Maricica Chelaru, care a semnat documentele false fără să aibă mustrări de conștiință, apoi contabilul le-a făcut jocul.

«Situația asta de lucrări a fost certificată de dirigintele de șantier, care spune că s-au făcut lucrările. Având certificare pe lucrările făcute de la ISC Vaslui, el, contabilul, dacă spunea că nu dă la plată, venea constructorul și spunea: «Da’ cine ești tu să nu dai la plată? Ești constructor? Te pricepi? Știi tu ce am făcut și ce n-am făcut?». Asta stă în picoare atâta vreme cât am niște lucrări ascunse. Dar eu când am structură la pod, aceasta fiind partea care se vede, dacă spune că este structură la pod și podul nu-i, nu dau la plată. Nu trebuie să fiu inginer ca să văd că podul nu-i. {i dacă nu-l văd, nu-l plătesc! Aici e chestia sensibilă. Dar, ca economist, dacă ăla a făcut o construcție, eu nu pot să spun că nu-i făcută în totalitate sau nu-i bună. Asta mi-o poate spune dirigintele meu de șantier, care a semnat cu ochii închiși tot, dar și ISC Vaslui, care este reprezentantul statului în teritoriu și care verifică dacă lucrarea este făcută de calitate, dacă respectă normele de siguranță… Oameni buni, e vorba de un pod! |la poate să pice, cu oameni și mașini cu tot. ISC Vaslui a semnat că a verificat. Cum au constatat ei treaba asta? Nu știu”, a mai declarat Cătălin Codiță.

Rămas contabil la Primăria Găgești și în mandatul actualului edil, Liviu Toma a refuzat să ne spună de ce a semnat în fals. S-a așezat tăcut pe un scaun care se afla după o sobă și nu l-a mai părăsit până nu am plecat noi din primărie.

“Adică a făcut Coatu o tâmpenie și să mai fac și eu una!”

După ce autoritățile au intrat pe fir în 2012, Romică Lorenț vrea cu orice chip să scape basma curată sau măcar să-și mai îndulcească situația. ~n primă fază, a încercat să-l păcălească pe actualul primar să semneze un un act adițional de prelungire a contractului de lucrări, asta pentru a încâlci ițele acestei afaceri penale.

“Lorenț mi-a spus să cer bani pentru continuarea lucrărilor. L-am întrebat: «Cum să cer bani, când noi avem de recuperat 11 miliarde? Faci lucrările care trebuie făcute și după aia continuăm». El a insistat să solicităm fonduri: «După aia, le facem și pe alea». Adică a făcut Coatu o tâmpenie și să mai fac și eu una! El vroia să mă amăgească. A venit personal cu actul adițional la contract. I-am zis: «Dom’le, lăsați-l aici, să-l studiez». Noroc că nu l-am semnat. Dacă-l semnam, mi-au zis cei de la DIICOT că eram pasibil de închisoare. Pentru el, contractul și-a încetat valabilitatea la sfârșitul lui 2012, chiar înainte de Crăciun”, ne-a declarat Costică Stupu, actualul primar al comunei Găgești.

Ulterior, nu se știe cum, Lorenț s-a înțeles cu o firmă din Iași,  care a executat o serie de lucrări în contul Semnal Media Huși.

«Ei au mai făcut 17 coloane forate și au adus niște grinzi, câte șase la fiecare pod, și au efectuat câteva lucrări de suprastructură la reparația capitală de la Peicani. Procurorii au dispus, în toamna anului trecut, o expertiză tehnică. Rezultatul, care atestă cât la sută s-a recuperat din prejudiciu, nu a sosit. Cu toate astea, firma Semnal Media susține că s-a recuperat tot prejudiciul. Noi am zis că nu avem de unde să știm dacă s-a recuperat până nu avem rezultatul de la poliție”, a mai spus primarul. Nu numai conducerea Primăriei Găgești așteaptă rezultatul experizei dispuse de poliție, ci și Curtea de Conturi. “Curtea de Conturi ne întreabă dacă am recuperat prejudiciul. Noi am răspuns, la sfârșitul lunii trecute, că nu avem cum să recuperăm pentru că dosarul este în lucru și, ținând cont că poliția o dispus o expertiză, așteptăm răspunsul ca putem spune ce s-a făcut concret. Executantul s-a apucat de lucrări ca să spună că prejudiciul a fost recuperat. Chipurile, deși cu întârziere, și-a făcut treaba. A venit la noi și a spus: «Eu am încasat atâția bani, 1,19 milioane de lei, mi-am asumat că lucrările alea nu erau, dar le-am făcut acum». Eu, nemaiavând încredere nici în experți, nici în dirigintele de șantier, nici în el, am lăsat la latitudinea poliției să hotărască dacă prejudiciul a fost recuperat sau nu. Mie mi s-a dat o copie în format electronic, dar din expertiza aia lipsește raportul final, unde expertul spune cât anume s-a recuperat din prejudiciu. Nu am o adresă scrisă și ștampilată de la poliție care să-mi spună că își asumă expertiza pe care a comandat-o și că situația stă așa. Deci, eu Curții de Conturi, la ora asta, n-am ce să-i răspund. Poliția îmi zice că sunt încă în cercetări și să mai aștept”, a declarat Cătălin Codiță.

Trebuie spus că fostul primar de Găgești, Tiberiu Coatu, mai este implicat într-o afacere penală, în urma căreia vistieria primăriei a fost golită de două miliarde de lei vechi. Banii au fost alocați de Ministerul Educației pentru a fi construită o grădiniță cu trei săli de clasă. Lucrarea trebuia să fie executată de Coninvest Bârlad. Similar afacerii cu poduri, funcționarii implicați au semnat în fals mai multe documente, iar la ora actuală, grădinița este aproape ridicată pe hârtie, dar are doar fundația în realitate!

Până la închiderea ediției,  Romică Lorenț nu a putut fi contactat.

După ce au pus mâna, cu acte false, pe 1,1 milioane de lei (11 miliarde de lei vechi) din banii alocați pentru construirea a trei poduri în comuna Găgești, fostul primar, Tiberiu Coatu, și fostul viceprimar al municipiului Huși, Romică Lorenț, se prefac că execută o parte din lucrări. Ei consideră, de altfel, că prejudiciul a și fost recuperat. Procurorii nu-i cred.  Acuzați de procurorii DIICOT de constituire de grup infracțional, instigare la abuz în serviciu, instigare la fals și uz de fals, Romică Lorenț, fost viceprimar al municipiului Huși, și Tiberiu Lorin Coatu, fostul primar al comunei Găgești, speră…

Review Overview

User Rating: 2.35 ( 1 votes)

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: