Home » Justitie » Funcționarii de la Evidența Populației, filați când luau șpagă: 20 de euro pentru un buletin în trei zile

Funcționarii de la Evidența Populației, filați când luau șpagă: 20 de euro pentru un buletin în trei zile

Patru funcționari din cadrul SPCEP Vaslui sunt acuzați de luare de mită în dosarul «acte pentru basarabeni». Pentru fiecare act de identitate, șpaga era în jur de 20 de euro, dar moldovenii plăteau și intermediarii care le ofereau domiciliul necesar obținerii reședinței în România. De la începutul anului, 500 de basarabeni și-au făcut buletin de Vaslui.

Noi detalii ies la iveală în dosarul «acte pentru basarabeni» instrumentat de procurori și în care sunt vizați, deopotrivă, funcționari de la Serviciul Public Comunitar pentru Evidența Persoanei (SPCEP) din cadrul Primăriei Vaslui. Cei 38 de cetățeni moldoveni audiați au recunoscut că plăteau pentru obținerea cărților de identitate românești, atât intermediarilor care le ofereau domiciliul necesar înscrierii reședinței în țara noastră, cât și celor de la Evidența Populației pentru a obține cărțile de identitate în termen de câteva zile.

Intermediarii întocmeau liste cu basarabenii care urmau să se prezinte la ghișeele SPCEP nu cu mâinile goale, ci pregătiți pentru «cotizația» de rigoare. Cine dorea buletin românesc într-un timp cât mai scurt plătea cam 150-200 de euro, pe lângă taxele specifice obținerii actului de identitate. «Grosul» le revenea intermediarilor, funcționarii de la ghișeu alegându-se cu 15-20 de euro pentru fiecare buletin.

Procurorii spun că fiecare intermediar avea «trecere» la un anumit funcționar. Cu toții acționau discret, în încercarea de a nu stârni suspiciuni.

Până în prezent, patru funcționari din cadrul SPCEP Vaslui au fost puși sub acuzația de luare de mită, fiind interceptați în timp ce primeau bani de la moldoveni. Intermediarii sunt acuzați atât de trafic de influență, cât și de dare de mită.

„Intermediarii români ofereau mită”

Pentru dare de mită sunt cercetați și cei 38 de cetățeni din Republica Moldova ridicați luni de la sediul Primăriei Vaslui și de la Serviciul Pașapoarte.

«Concret, intermediarii români, prin cointeresare materială, obțineau consimțământul unor proprietari de imobile domiciliați pe raza municipiului Vaslui ca persoanele cu dublă cetățenie, româno-moldovenească, care solicitau eliberarea de cărți de identitate românești să domicilieze fictiv în locuințele acestora. Concomitent, intermediarii români ofereau mită, constând în sume de bani, funcționarilor din cadrul SPCEP Vaslui pentru ca aceștia să-și îndeplinească cu maximă celeritate atribuțiile de serviciu în materia evidenței persoanei, concretizate în eliberarea cărților de identitate. Cele patru percheziții s-au desfășurat la sediul SPCEP Vaslui, la domiciliul unui funcționar din cadrul acestei instituții, precum și la domiciliul și spațiul comercial utilizate de un intermediar român. Au fost percheziționate și autovehiculele aparținând funcționarului public și intermediarului respectiv», a declarat procurorul Alice Ruja, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui.

Audierile au continuat în cursul zilei de ieri, la Parchet fiind citat din nou Eugen Iorga, cel considerat liderul intermediarilor vasluieni. Procurorii nu au dispus nicio măsură de control judiciar asupra suspecților, aceștia fiind cercetați în stare de libertate.

De menționat că funcționarii de la Evidența Populației au continuat să desfășoare activități infracționale în ciuda scandalului de corupție din toamna anului trecut. Atunci, procurorii DNA au descins la sediul SPCEP Vaslui, după ce un cetățean a denunțat faptul că trebuie să plătească 300 de lei pentru a intra rapid în posesia cărții de identitate. Flagrantul, organizat în pripă, s-a dovedit a fi un eșec, plicul cu mita nefiind revendicat de șeful SPCEP Vaslui, Dacian Dumitriu.

De la începutul anului, nu mai puțin de 500 de cetățeni moldoveni și-au depus documentațiile la Serviciul de Evidența Populației Vaslui în vederea obținerii cărților de identitate românești.

Ancheta procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui beneficiază de suportul de specialitate al Direcției de Informații și Protecție Internă din cadrul IPJ Vaslui și al Inspectoratului Județean de Jandarmi.

Patru funcționari din cadrul SPCEP Vaslui sunt acuzați de luare de mită în dosarul «acte pentru basarabeni». Pentru fiecare act de identitate, șpaga era în jur de 20 de euro, dar moldovenii plăteau și intermediarii care le ofereau domiciliul necesar obținerii reședinței în România. De la începutul anului, 500 de basarabeni și-au făcut buletin de Vaslui. Noi detalii ies la iveală în dosarul «acte pentru basarabeni» instrumentat de procurori și în care sunt vizați, deopotrivă, funcționari de la Serviciul Public Comunitar pentru Evidența Persoanei (SPCEP) din cadrul Primăriei Vaslui. Cei 38 de cetățeni moldoveni audiați au recunoscut că plăteau pentru…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: