Home » Justitie » Patru arestați preventiv eliberați de același magistrat într-o singură săptămână: Cel mai blând judecător

Patru arestați preventiv eliberați de același magistrat într-o singură săptămână: Cel mai blând judecător

Un judecător din cadrul Tribunalului Vaslui a reușit în cursul acestei săptămâni «performanța» de a pune în libertate patru inculpați față de care instanțele de fond hotărâseră arestarea sau menținerea stării de arest. Un al cincilea norocos este un condamnat căruia, în primă instanță, magistrații i-au respins cererea de eliberare condiționată. Clementul magistrat este Gabriela Aionițoaie, fost procuror, care a dat soluții favorabile comunităților locale în dosarul gazelor de șist.

Judecătorul Gabriela Aionițoaie, de la Tribunalul Vaslui, are toate șansele să devină magistratul cel mai râvnit de infractori, grație clemenței pe care o manifestă. Numai în cursul acestei săptămâni, patru arestați preventiv au fost puși în libertate în urma deciziilor sale, după ce alți judecători, de la instanțele de fond, hotărâseră arestarea sau menținerea stării de arest.

Ieri, judecătoarea a decis eliberarea din arest a basarabeanului Petru Timofti, arestat luni, de Judecătoria Huși, sub acuzația de contrabandă. Tânărul de 30 ani a încercat să introducă în țară o cisternă în care se aflau nu mai puțin de 76.000 de pachete de țigări. Captura a fost descoperită abia după ce ansamblul de vehicule condus de basarabean a fost scanat cu raze X.

Până în prezent, practica instanțelor vasluiene în cazurile de mare contrabandă a fost cu inculpații arestați preventiv cel puțin pe durata urmăririi penale. În cazul de față, șoferul contrabandist a stat după gratii numai patru zile. Ieri, Tribunalul Vaslui, prin decizia judecătoarei Gabriela Aionițoaie, a admis contestația lui Petru Timofti împotriva hotărârii prin care s-a dispus arestarea, basarabeanul fiind pus în libertate de îndată, sub control judiciar.

Tot ieri, Gabriela Aionițoaie a mai admis o contestație, de această dată formulată de un deținut din Penitenciarul Vaslui împotriva hotărârii Judecătoriei Vaslui prin care i-a fost respinsă eliberarea condiționată. Este vorba de Marian Ispas, din Giurgiu, condamnat pe 23 noiembrie 2009 de Judecătoria Giurgiu la patru ani de închisoare pentru săvârșirea a nu mai puțin de șase infracțiuni: șantaj, tâlhărie, două furturi, conducere fără permis și violare de domiciliu. Judecătoria Vaslui respinsese în două rânduri eliberarea condiționată a acestuia, ieri însă, Tribunalul Vaslui a admis contestația lui Ispas, dispunând eliberarea condiționată a acestuia.

Alți trei infractori s-au bucurat de clemența aceluiași magistrat și au fost puși în libertate în cursul zilei de marți. Doi dintre ei, Vasile Ciprian Agape și Mihăiță Popa, au devenit cunoscuți opiniei publice după ce au măsluit contoarele de gaz ale mai multor persoane din Huși. Ei au fost arestați preventiv pe 31 ianuarie de Judecătoria Huși, decizie menținută de Tribunalul Vaslui. Ulterior, magistrații hușeni au prelungit măsura arestării preventive, iar pe 19 martie procurorii au dispus trimiterea în judecată a celor doi inculpați, de asemenea în stare de arest preventiv. Toate deciziile instanței hușene au fost menținute de Tribunalul Vaslui, ultima datând din 24 martie, însă prin alte complete de judecată decât cel care a decis, marți, eliberarea celor doi.

Tot marți, judecătoarea Aionițoaie a dispus eliberarea din arest a unui hoț notoriu, care anul trecut a făcut ravagii în zona Hușului, furând tot ce îi pica la mână: generatoare, truse cu scule, bormașini, flexuri, materiale de construcții, haine etc. Este vorba despre Vasile Ignat, din Valea Grecului, acuzat de comiterea a patru infracțiuni de furt și două de complicitate la furt. Polițiștii hușeni au reușit să dea de urma sa, iar pe 20 februarie Judecătoria Huși a dispus arestarea preventivă. Ulterior, măsura a fost prelungită de instanța din Huși și menținută de Tribunalul Vaslui.

A creat un precedent

 Gabriela Aionițoaie este judecător al Tribunalului Vaslui din noiembrie 2010, anterior activând ca procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui (iunie-noiembrie 2010), respectiv Parchetul de pe lângă Judecătoria Bârlad (decembrie 1996 – septembrie 2008). În perioada septembrie 2008 – septembrie 2009, ea a fost consilier juridic la Consiliul Superior al Magistraturii, personal asimilat magistraților.

Numele ei a devenit cunoscut opiniei publice în speța gazelor de șist. Contrar practicii Tribunalului Vaslui și altor instanțe, Gabriela Aionițoaie a dat soluții favorabile pentru trei consilii locale care emiseseră hotărâri de interzicere a explorării/exploatării gazelor de șist, arătând în argumentarea deciziilor sale că gazele de șist ar aparține satului și nu statului. Aceste sentințe au fost considerate injuste de Prefectura Vaslui, care le-a și atacat la Curtea de Apel Iași. Nu după mult timp, judecătoarea a fost transferată de la Secția Civilă la cea Penală, pe fondul crizei de personal cu care se confruntă Tribunalul Vaslui.

Un judecător din cadrul Tribunalului Vaslui a reușit în cursul acestei săptămâni «performanța» de a pune în libertate patru inculpați față de care instanțele de fond hotărâseră arestarea sau menținerea stării de arest. Un al cincilea norocos este un condamnat căruia, în primă instanță, magistrații i-au respins cererea de eliberare condiționată. Clementul magistrat este Gabriela Aionițoaie, fost procuror, care a dat soluții favorabile comunităților locale în dosarul gazelor de șist. Judecătorul Gabriela Aionițoaie, de la Tribunalul Vaslui, are toate șansele să devină magistratul cel mai râvnit de infractori, grație clemenței pe care o manifestă. Numai în cursul acestei săptămâni, patru…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile