Home » Social » Bătăuși, cuțitari și bețivi cât încape: Paștele ca la Vaslui

Bătăuși, cuțitari și bețivi cât încape: Paștele ca la Vaslui

Paște de coșmar pentru polițiști și cadre medicale. În prima zi de sărbătoare, în comuna Voinești, patru bărbați s-au bătut și s-au înjunghiat, toți ajungând la Urgențe cu plăgi înjunghiate. Peste 300 de vasluieni s-au îmbătat până au uitat de ei. Oamenii legii au împărțit amenzi cu nemiluita.

Nicio mare sărbătoare religioasă fără incidente provocate de consumul excesiv de alcool! Acesta pare a fi motto-ul după care se ghidează locuitorii din județul Vaslui atunci când petrec. De această dată, de Învierea Domnului, s-a întins cam prea mult coarda.

Cel mai grav incident s-a petrecut pe 20 aprilie, în prima zi de Paște, puțin după ora 20.30, în satul Băncești, comuna Voinești. Alexandru Rusan (23 de ani) și tatăl său, Veronel (55 de ani), au mers în vizită la Puiu Gâlcă (25 de ani). Nici n-au trecut bine de poartă, că între ei a izbucnit un scandal în toată regula. Cei doi membri ai familiei Rusan l-au lovit cu pumnii pe Gâlcă, însă, pentru că a considerat că nu e destul, tânărul de 23 de ani a scos și un briceag și l-a lovit pe consătean în zona capului.

În scurt timp, a intervenit Daniel Nechita (39 de ani), care se pare că intenționa să aplaneze conflictul. Din nefericire pentru el, fiind surdo-mut, nu a reușit să se facă înțeles de cei trei bărbați furioși, care mai mult s-au enervat. Cum „nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită”, Nechita a fost înjunghiat de tânărul Rusan în gât și în cap, intrând în șoc hemoragic.

„În prima zi de Paște, cu puțin înainte de miezul nopții, au fost aduși doi pacienți cu plăgi înjunghiate importante, ambii din comuna Voinești. În primul caz, este vorba despre un bărbat surdo-mut, de 39 de ani, care a fost diagnosticat cu «plagă înjunghiată latero-cervicală stângă» și care a fost dus direct în sala de operație. Cel de-al doilea pacient este un bărbat de 55 de ani, căruia i s-a pus diagnosticul «plagă înjunghiată inghinală», dus, de asemenea, direct în sala de operație. În acest moment, ambii sunt echilibrați, starea lor fiind monitorizată în permanență la Terapie Intensivă”, a declarat Gabriela Daniș, directorul medical al Spitalului municipal „Elena Beldiman” Bârlad.

Cât despre ceilalți doi participanți la bătaie, și aceștia au fost duși la spital cu diverse plăgi tăiate, însă nu au rămas internați. În timp ce medicii le acordau îngrijiri, polițiștii demarau cercetările.

„În seara de 20 aprilie, la ora 20.44, a fost primit un apel la numărul de urgență 112 de la o femeie din Băncești, cu privire la faptul că, la o locuință din sat, are loc un scandal în care sunt implicate patru persoane. La fața locului s-au deplasat cadre ale Postului de Poliție Iana, care efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de loviri și alte violențe. Încadrarea juridică a faptei urmează a fi stabilită și în funcție de concluziile medico-legale”, ne-a spus subcomisar Mihaela Ștraub, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui.

Cadavru neidentificat în Vasluieț

Cadavrul unui bărbat de circa 40 de ani a fost descoperit în pârâul Vasluieț, a doua zi de Paște, de un grup de copii din satul Moara Domnească, comuna Văleni. Aceștia au observat o haină plutind pe apă, iar ieri și-au făcut curaj să meargă să vadă despre ce este vorba.

„În momentul în care au tras de haină, au observat cadavrul unui bărbat. L-au scos la mal și au anunțat imediat Poliția. În zonă s-a deplasat și un echipaj de la Ambulanță, care a constatat că bărbatul era decedat de câteva zile. Astăzi urmează a fi efectuată necropsia”, a declarat Mihaela Ștraub.

Bărbatul găsit decedat în Vasluieț nu a fost încă identificat, deși la ridicarea cadavrului au fost chemate mai multe persoane, inclusiv din satele apropiate. Pe raza județului, în ultimele zile, nu a fost sesizată nicio dispariție, spun polițiștii.

Salvările au patrulat non-stop

Mașinile Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) au fost solicitate la maximum de Înviere. Potrivit conducerii unității, aproximativ 60 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale în noaptea de sâmbătă spre duminică.

”Cel mai des, salvările au fost solicitate să preia persoane aflate în comă alcoolică, dar și gravidele și vasluienii agresați au avut nevoie de îngrijiri medicale. Nu au lipsit nici tentativele de sinucid, două persoane încercând să își pună capăt zilelor chiar în noaptea de Înviere”, a declarat Aurora Popa, managerul SAJ Vaslui.

Situația nu s-a îmbunătățit în zilele următoare, când vasluienii au înroșit firul telefonului, fiind vorba în principal despre excese de mâncare și alcool. În prima zi de Paște, cadrele medicale de la SAJ au fost solicitate să intervină în nu mai puțin de 200 de cazuri, dublu față de media zilelor obișnuite. În topul urgențelor medicale s-au aflat agresiunile, 15 vasluieni ajungând la spital cu traumatisme. În toate cazurile, altercațiile s-au produs pe fondul consumului exagerat de alcool.

Tot pe 20 aprilie, șapte persoane au fost transportate la spital în comă alcoolică. Pentru salvarea unui bărbat din Negrești, care suferise un infarct, a fost nevoie de intervenția elicopterului SMURD, care l-a transportat la Institutul de boli cardiovasculare Iași.

Bețivi fără număr!

Potrivit conducerii Spitalului municipal Bârlad, medicii de la Compartimentul Primire Urgențe s-au confruntat de Paște cu extrem de multe cazuri de agresiuni provocate pe fondul consumului de alcool. Chiar și medicii, care se așteptau la o creștere a numărului de pacienți cu probleme cauzate de consumul excesiv de mâncăruri tradiționale, au fost uimiți de „cantitatea” de bețivi bătuți care au ajuns la camera de gardă. Radiografiile și investigațiile solicitate au presupus cheltuieli imense din partea spitalului și ore întregi de monitorizare în staționar.

„Dintre cele 412 prezentări la Compartimentul Primire Urgențe, cred că 60% au fost agresiuni pe fondul consumului excesiv de alcool. În afară de pacienții cu plăgi înjunghiate din comuna Voinești, medicii de gardă s-au confruntat cu agresiuni minore. Un pumn în ochi la unul, un pumn în stomac la altul…”, a declarat Gabriela Daniș.

Personalul medical al unității a avut și un motiv de bucurie. În noaptea de Înviere, în jurul orei 2, medicii obstetricieni de la Maternitatea Bârlad au ajutat la aducerea pe lume a unei fetițe perfect sănătoase, cu o greutate de 3.500 de grame. A fost cadoul făcut de iepurașul de Paște unei familii din județul Galați.

Sute de amenzi

200 de polițiști din cadrul structurilor de Ordine publică, Poliție rutieră, Investigații criminale, Investigarea fraudelor și Acțiuni speciale au acționat pe raza județului în perioada sărbătorilor pascale. În urma controalelor desfășurate, s- au constatat opt infracțiuni, dintre care șase în flagrant.

În zilele de Paște, polițiștii au aplicat 308 sancțiuni contravenționale, cele mai multe pentru abateri la regimul circulației rutiere – 169, încălcarea unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice – 95 și activități comerciale ilicite – 14.

În prima zi de Paște, pe fondul neadaptării vitezei la condițiile de drum și al neatenției, s-au produs două accidente grave în mediul rural, în urma cărora două persoane au ajuns la spital cu fracturi. Polițiștii au întocmit și dosare penale pe numele a patru persoane, depistate în timp ce conduceau autovehicule pe drumurile publice, deși se aflau sub influența alcoolului.

Paște de coșmar pentru polițiști și cadre medicale. În prima zi de sărbătoare, în comuna Voinești, patru bărbați s-au bătut și s-au înjunghiat, toți ajungând la Urgențe cu plăgi înjunghiate. Peste 300 de vasluieni s-au îmbătat până au uitat de ei. Oamenii legii au împărțit amenzi cu nemiluita. Nicio mare sărbătoare religioasă fără incidente provocate de consumul excesiv de alcool! Acesta pare a fi motto-ul după care se ghidează locuitorii din județul Vaslui atunci când petrec. De această dată, de Învierea Domnului, s-a întins cam prea mult coarda. Cel mai grav incident s-a petrecut pe 20 aprilie, în prima zi…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: