Home » Sanatate » Medicamente compensate pentru boli rare

Medicamente compensate pentru boli rare

Ministerul Sănătății completează pentru prima dată în ultimii șase ani lista de medicamente compensate pentru pacienții cu boli rare. Potrivit unui comunicat, începând cu luna mai, se vor compensa 17 medicamente fără echivalent terapeutic care se adresează pacienților ce suferă de forme rare de cancer, epilepsie, boli endocrine, leucemie sau boli neurologice degenerative. Costurile vor fi suportate din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, sumele fiind prevăzute în bugetul din acest an.

Noul proiect de HG, care modifică și completează HG. 720/2008, pentru aprobarea listei cuprinzând denumirile comune internaționale corespunzătoare de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție pe bază de prescripție medicală, va fi publicat pe site-ul Ministerului Sănătății, urmând ca după realizarea tuturor procedurilor de transparență decizională și dezbatere publică, acesta să intre în vigoare.

Autoritățile sanitare susțin că o nouă evaluare a listei de medicamente compensate va avea loc, urmând să fie abrogat Ordinul Ministrului Sănătății nr. 724 din 2013, care aproba criteriile de evaluare a tehnologiilor medicale pentru a fi cuprinse în lista de medicamente compensate.

“Ordinul nu a inclus criterii de excludere din listă a unor medicamente, iar comisiile de specialitate care au făcut evaluarea aveau rol decizional, și nu consultativ. Va fi revocat acest ordin și s-a decis reglementarea unei noi proceduri de evaluare, cu respectarea legilor și directivelor europene în vigoare, astfel încât în toamna acestui an toți asigurații să beneficieze de o listă pe baza unor criterii obiective, verificabile și transparente”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

Evaluarea se va face pe baza unor criterii clare și transparente, care trebuie să țină cont de nevoile pacienților și de importanța pe care un sistem de evaluare legal, eficient și predictibil o va avea în viitor, în interesul pacienților. De asemenea, trebuie spus că medicamentele banale se ieftinesc, dar cele pentru boli grave, precum cancerul și hepatita, se scumpesc. Aceste medicamente specializate, chiar dacă mai eficiente, sunt și cu mult mai scumpe, chiar inaccesibile fără compensare din partea statului. Asta înseamnă o presiune mai mare pe bugetul de sănătate. Se poate ajunge în situația în care statul să nu aibă bani suficienți pentru a acoperi aceste costuri și să continue să-și trateze pacienții cu medicamente mai vechi, dar mai ieftine.

Ministerul Sănătății completează pentru prima dată în ultimii șase ani lista de medicamente compensate pentru pacienții cu boli rare. Potrivit unui comunicat, începând cu luna mai, se vor compensa 17 medicamente fără echivalent terapeutic care se adresează pacienților ce suferă de forme rare de cancer, epilepsie, boli endocrine, leucemie sau boli neurologice degenerative. Costurile vor fi suportate din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, sumele fiind prevăzute în bugetul din acest an. Noul proiect de HG, care modifică și completează HG. 720/2008, pentru aprobarea listei cuprinzând denumirile comune internaționale corespunzătoare de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: