Home » Sanatate » Mai puține paturi pentru bolnavii internați: Alarmă în spitale

Mai puține paturi pentru bolnavii internați: Alarmă în spitale

Ministerul Sănătății vrea să desființeze încă 2.000 de locuri din spitalele din România. Deși la unitățile sanitare din județul Vaslui s-au făcut reduceri peste reduceri, iar secțiile sunt supra-aglomerate, acum se așteaptă o nouă tăiere a numărului de paturi. În curând, pacienții internați vor sta pe holuri.

Aglomerația a devenit o regulă de bază pentru spitalele vasluiene, unde adeseori se întâmplă ca bolnavii să stea câte doi într-un pat. În acest an, peste 2.000 de paturi ar urma să fie desființate la nivel național, ținta fiind atingerea mediei europene, de 4,8 paturi la mia de locuitori, cifră pe care România o depășește.

Noua reducere a locurilor din spitale va însemna o listă și mai lungă de așteptare pentru bolnavi. La Vaslui de exemplu, ar fi nevoie de o suplimentare a numărului de paturi și nicidecum de o reducere. Secțiile Chirurgie, Neurologie, Interne și Psihiatrie merg mai mereu cu o capacitate de peste 100%. De multe ori, pacienții se plâng că ajung să doarmă pe canapelele pentru vizitatori.

În județul Vaslui sunt patru spitale publice, cu 2.100 de paturi. Cele mai multe – 892 – sunt la Spitalul Județean de Urgență, unde urmează a se opera o reducere de nu mai puțin de 80 de paturi.

”Chiar înainte de a fi operată, doctorul m-a învoit să merg acasă. Nu puteam să stau în pat cu o altă persoană care tocmai fusese operată. Au fost persoane care au dormit mai multe nopți pe banca respectivă de pe hol”, povestește un pacient.

Alt bolnav susține că oamenii nu prea au de ales: ”Nu este normal, dar decât să dormim pe jos…».

”Noi suntem printre spitalele care au propus la restructurare cel mai mare număr de paturi. Cred că peste acest număr nici nu intră în discuție o altă restructurare”, a declarat Lelia Croitoru, directorul medical al spitalului.

Potrivit statisticilor oficiale, anul trecut în spitalele din județ au fost internați aproximativ 45.000 de pacienți. Mai bine de jumătate au provenit din mediul rural.

Ministerul Sănătății vrea să desființeze încă 2.000 de locuri din spitalele din România. Deși la unitățile sanitare din județul Vaslui s-au făcut reduceri peste reduceri, iar secțiile sunt supra-aglomerate, acum se așteaptă o nouă tăiere a numărului de paturi. În curând, pacienții internați vor sta pe holuri. Aglomerația a devenit o regulă de bază pentru spitalele vasluiene, unde adeseori se întâmplă ca bolnavii să stea câte doi într-un pat. În acest an, peste 2.000 de paturi ar urma să fie desființate la nivel național, ținta fiind atingerea mediei europene, de 4,8 paturi la mia de locuitori, cifră pe care România…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

One comment

  1. Foarte bine ! pentru ca sunt foarte multe persoane care sunt internate cu toate ca ar putea fi tratate in ambulatoriu. Foarte multe persoane !
    Si in spitalul din Barlad, ca in toate spitalele publice din tara e o mizerie de nedescris. Mobilierul, scaunele, ascensoarele si totul sunt de pe timpul lui Pazvante Chiorul.
    Ca sa iei ascensorul trebuie sa treci de filtrul drastic al liftierei si daca nu-i bagi ceva in buzunar, nu te duce pana la etajul dorit.
    De ce atata umilinta ? Ce noi nu stim sa apasam singuri pe butonul de la etajul dorit ? Trebuie sa ingenunchem in fata liftierei ? Nu avem nevoie de liftiera ! Cu banii astia cumparati cearsafuri sau foarte multe altele care lipsesc.
    Stimate domnule Primar, stimati politicieni nu va este mila de starea jalnica in care sunt spitalele. Nu va este mila de oamenii care va voteaza sa aveti salarii mari si alte beneficii ?
    Si cu carantina declansata la spitalul din Barlad … Este un circ total si o bataie de joc teribila. Vizitatorii nu au voie in saloane dar bolnavii cu pungile dupa ei sau alte suferinte au voie sa iasa pe hol sa se sarute cu vizitatorii in niste conditii demne de o tara Africana cu niste scaune de te umple mile si si alea in numar insuficient.
    Pe hol nu se pot transmite microbii ? E complet RIDICOL.
    Am stat foarte multi ani in Occident dar acolo NICIODATA nu s-au inchis spitalele din cauza de gripa sau alte cauze puerile ca in Romania.
    Nu mai vorbesc de felul mizerabil cu care vorbeste personalul si persoanele care se ocupa de securitate si ordine … Sac ! La ce oare platim astfel de persoane ? Tot tara militieneasca am ramas. Asa ceva in Occident nu exista.
    Stmati politicieni, ati mancat vreo data la spital sa vedeti cum e mancarea ? Si porcii o mananca cu greu ! GP

%d blogeri au apreciat: