Home » National » Tribunalul Vaslui a suspendat procesul pe tema referendumului exploatării gazelor de șist la Puiești

Tribunalul Vaslui a suspendat procesul pe tema referendumului exploatării gazelor de șist la Puiești

Tribunalul Vaslui a dispus suspendarea procesului intentat Consiliului Local Puiești de către Prefectura Vaslui pe tema referendumului privind interzicerea explorării și exploatării gazelor de șist în comună, unde Chevron deține a doua autorizație pentru ridicarea unei sonde de explorare. Procesul pe tema referendumului privind interzicerea explorării și exploatării gazelor de șist în comuna Puiești, aflat pe rolul Tribunalului Vaslui, a fost suspendat de către magistrații vasluieni, deocamdată pe termen nelimitat, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Decizia a fost luată la cererea formulată de Prefectura Vaslui, instituția care, de altfel, a atacat în instanță, la începutul acestui an, hotărârea luată de către Consiliul Local (CL) Puiești privind organizarea respectivului referendum. „În cererea formulată în instanță am solicitat suspendarea judecării acestei spețe până la judecarea pe fond a celeilalte hotărâri date de CL Puiești, respectiv interzicerea explorării și exploatării gazelor de șist. Ulterior, odată cu pronunțarea definitivă a instanței pe fondul cauzei, procesul va fi repus pe rol”, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX șeful Serviciului Contencios-Administrativ a Prefecturii Vaslui, Liviu Șorea. Prefectura Vaslui a dat în judecată, pe 10 ianuarie 2014, Consiliul Local Puiești, care a interzis, pentru a doua oară în jumătate de an, explorarea și exploatarea gazelor de șist pe teritoriul comunei. Într-un alt proces, Prefectura a solicitat în instanță, în aceeași zi, și anularea hotărârii pe tema organizării unui referendum privind interzicerea explorării și exploatării gazelor de șist în comună. Până în prezent, Prefectura a câștigat la Tribunalul Vaslui zece procese intentate consiliilor locale care au interzis explorarea și exploatarea gazelor de șist pe teritoriul comunelor respective, CL Băcani și CL Pungești atacând cu recurs sentințele instanței vasluiene. În schimb, au existat și trei consilii locale, respectiv Alexandru Vlahuță, Șuletea și Pogana, care au avut câștig de cauză în instanță pe aceeași speță, însă Prefectura Vaslui le-a atacat la Curtea de Apel Iași.

Compania Chevron a obținut de la Consiliul Județean Vaslui, la începutul lunii aprilie, autorizația de construire pentru sonda de explorarea a gazelor de șist ce urmează a fi amplasată în extravilanul localității Puiești. Eliberarea autorizației de construire la Puiești s-a făcut după ce Chevron obținuse, pe 30 ianuarie 2014, acordul de mediu pentru explorarea gazele de șist în extravilanul localității respective. Compania petrolieră a depus solicitarea pentru obținerea acordului de mediu la Puiești în toamna anului trecut, iar pe 20 decembrie a avut loc și dezbaterea publică pe marginea proiectului, ședință care s-a desfășurat, pe o perioadă de două ore, printre huiduieli și fluierături ale localnicilor și activiștilor de mediu.

Sonda de explorare de la Puiești va fi amplasată la 1,4 kilometri de cea mai apropiată localitate și la 300 de metri față de pârâul Tutova. Suprafața luată în concesiune de compania petrolieră este de aproximativ două hectare.

Societatea Chevron România mai deține trei acorduri de mediu în județul Vaslui, obținute în urmă cu un an, pentru explorarea gazelor de șist în localitățile Siliștea – Pungești, Păltiniș – Băcești și Popeni – Găgești. De asemenea, compania petrolieră a obținut, în baza acordului de mediu și a altor avize de la alte autorități, și prima autorizație de construire pentru amenajarea platformei pe care a fost montată, tot în această lună, și sonda de explorare de la Siliștea – Pungești. Autorizația a fost acordată de Consiliul Județean Vaslui la începutul lunii octombrie 2013, lucrările de amenajare a platformei fiind demarate efectiv pe 2 decembrie 2013 și încheiate luna trecută. În scurt timp, vor începe și lucrările de explorare a gazelor de șist la Siliștea-Pungești.

Sursa: realitatea.net

Tribunalul Vaslui a dispus suspendarea procesului intentat Consiliului Local Puiești de către Prefectura Vaslui pe tema referendumului privind interzicerea explorării și exploatării gazelor de șist în comună, unde Chevron deține a doua autorizație pentru ridicarea unei sonde de explorare. Procesul pe tema referendumului privind interzicerea explorării și exploatării gazelor de șist în comuna Puiești, aflat pe rolul Tribunalului Vaslui, a fost suspendat de către magistrații vasluieni, deocamdată pe termen nelimitat, transmite corespondentul MEDIAFAX. Decizia a fost luată la cererea formulată de Prefectura Vaslui, instituția care, de altfel, a atacat în instanță, la începutul acestui an, hotărârea luată de către Consiliul…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: