Home » Social » Campanie națională: Antraxul are interzis!

Campanie națională: Antraxul are interzis!

A început campania de vaccinare a animalelor domestice împotriva antraxului. Cum boala se transmite cu ușurință la om și este mortală, medicii veterinari recomandă proprietarilor să-și imunizeze animalele.

Chiar dacă, în ultimii ani, în județ nu au fost semnalate animale bolnave de antrax, conducerea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui sfătuiește proprietarii să le imunizeze. Totodată, le reamintește că sunt obligați legal să permită accesul medicilor veterinari în gospodării pentru a vaccina animalele.

De altfel, campania de vaccinare anticărbunoasă (contra antraxului) a tuturor bovinelor, cabalinelor, ovinelor și caprinelor, după împlinirea vârstei de o lună, se desfășoară la nivel național și a demarat la începutul lunii mai. Pentru că principala sursă de contaminare o reprezintă sporii aflați în pământ, campania se desfășoară înainte ca animalele să fie scoase la pășunat. În cazul gospodăriilor, atât costul vaccinului, cât și manopera sunt suportate de stat, așa că medicii veterinari speră că proprietarii vor fi receptivi. Asta cu atât mai mult cu cât antraxul este o boală mortală în majoritatea cazurilor, de la animalele bolnave neputându-se valorifica nimic, dată fiind rezistența deosebită a sporilor și transmisibilitatea lor la om prin manipularea cadavrelor sau a produselor provenite de la acestea.

„Având în vedere importanța acestor acțiuni în menținerea statusului de sănătate al animalelor domestice, dar și pericolul pe care îl reprezintă apariția cazurilor de boală la animale, în special antraxul, solicităm crescătorilor să răspundă pozitiv la acțiunea medicilor veterinari, adică să permită acestora efectuarea acțiunii de vaccinare a animalelor, mai ales că aceasta își propune să prevină îmbolnăvirea cu antrax”, ne-a declarat medicul veterinar Traian Petcu, directorul executiv al DSVSA Vaslui.

În cazul exploatațiilor comerciale de tip A și a marilor ferme de animale, doar costul materialului folosit este suportat de stat, plata manoperei căzând în sarcina proprietarilor.

A început campania de vaccinare a animalelor domestice împotriva antraxului. Cum boala se transmite cu ușurință la om și este mortală, medicii veterinari recomandă proprietarilor să-și imunizeze animalele. Chiar dacă, în ultimii ani, în județ nu au fost semnalate animale bolnave de antrax, conducerea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui sfătuiește proprietarii să le imunizeze. Totodată, le reamintește că sunt obligați legal să permită accesul medicilor veterinari în gospodării pentru a vaccina animalele. De altfel, campania de vaccinare anticărbunoasă (contra antraxului) a tuturor bovinelor, cabalinelor, ovinelor și caprinelor, după împlinirea vârstei de o lună, se desfășoară la…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: