Home » Social » Scutire de impozitul pe profit

Scutire de impozitul pe profit

Firmele sunt scutite de impozitul pe profit dacă investesc în mașini, utilaje și alte instalații de lucru. Contribuabilii care beneficiază de această facilitate au obligația de a păstra în patrimoniu echipamentele tehnologice respective cel puțin o perioadă egală cu jumătate din durata de utilizare economică, dar nu mai mult de cinci ani. În caz contrar, pentru sumele respective se recalculează impozitul pe profit și se percep creanțe fiscale accesorii.

Profitul investit în echipamente tehologice (mașini, utilaje și alte instalații de lucru) folosite în scopul desfășurării activității economice este scutit de impozit, a anunțat, ieri, Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Vaslui. Noile prevederi se aplică pentru profitul reinvestit în echipamente tehnologice produse și/sau achiziționate după 1 iulie 2014 și puse în funcțiune până la 31 decembrie 2016 inclusiv.

Profitul investit reprezintă soldul contului de pofit și pierdere, respectiv profitul contabil brut cumulat de la începutul anului punerii în funcțiune a echipamentelor tehnologice respective. Scutirea aferentă investițiilor realizate se acordă în limita impozitului pe profit datorat pentru perioada respectivă.

„Pentru perioada 1 iulie – 31 decembrie 2014, în aplicarea facilității se ia în considerare profitul contabil brut înregistrat cu data de 1 iulie 2014 și investit în activele produse și/sau achizționate și puse în funcțiune după aceeași dată. Pentru contribuabilii care au obligația de a plăti impozit pe profit trimestrial, în situația în care s-au efectuat investiții în trimestrele anterioare, din profitul contabil brut cumulat de la începutul anului se scade suma profitului investit anterior pentru care s-a aplicat facilitatea”, ne-a declarat Mirela Bulgaru, purtător de cuvânt al AJFP Vaslui.

Scutirea se calculează trimestrial sau anual, după caz. Suma profitului pentru care s-a beneficiat de scutirea de impozit pe profit, mai puțin partea aferentă rezervei legale, se repartizează la sfârșitul exercițiului financiar, cu prioritate pentru constituirea rezervelor, până la concurența profitului contabil înregistrat la sfârșitul exercițiului financiar. În cazul în care, la sfârșitul exercițiului financiar, se realizează pierdere contabilă, nu se efectuează recalcularea impozitului pe profit aferent profitului investit, iar contribuabilul nu repartizează la rezerve suma profitului investit. Rezerva astfel constituită urmează să se impoziteze în momentul utilizării sub orice formă, precum și în cazul operațiunilor de reorganizare efectuate potrivit legii, dacă societatea beneficiară nu preia această rezervă Pentru echipamente tehnologice care se realizează pe parcursul mai multor ani consecutivi, facilitatea se acordă pentru investițiile puse în funcțiune parțial în anul respectiv, în baza unor situații parțiale de lucrări.

Contribuabilii care beneficiază de aceste prevederi au obligația de a păstra în patrimoniu echipamentele tehnologice respective cel puțin o perioadă egală cu jumătate din durata de utilizare economică, stabilită potrivit reglementărilor contabile aplicabile, dar nu mai mult de cinci ani. În cazul nerespectării acestei condiții, pentru sumele respective se recalculează impozitul pe profit și se percep creanțe fiscale accesorii potrivit Codului de Procedură Fiscală, de la data aplicării facilității. În acest caz, contribuabilul are obligația depunerii declarației fiscale rectificative.

Nu intră sub incidența acestei prevederi echipamentele tehnologice care sunt transferate în cadrul operațiunilor de reorganizare, care sunt înstrăintate în procedura de lichidare sau faliment, care sunt distruse, pierdute sau furate, în condițiile în care aceste situații sunt demonstrate sau confrmate în mod corespunzător de contribuabil. În cazul echipamentelor furate, contribuabilul demonstrează furtul pe baza actelor doveditoare emise de organele judiciare.

Firmele sunt scutite de impozitul pe profit dacă investesc în mașini, utilaje și alte instalații de lucru. Contribuabilii care beneficiază de această facilitate au obligația de a păstra în patrimoniu echipamentele tehnologice respective cel puțin o perioadă egală cu jumătate din durata de utilizare economică, dar nu mai mult de cinci ani. În caz contrar, pentru sumele respective se recalculează impozitul pe profit și se percep creanțe fiscale accesorii. Profitul investit în echipamente tehologice (mașini, utilaje și alte instalații de lucru) folosite în scopul desfășurării activității economice este scutit de impozit, a anunțat, ieri, Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP)…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: