Home » Sanatate » Sistemul medical se europenizează: Dosarul electronic de sănătate

Sistemul medical se europenizează: Dosarul electronic de sănătate

”Fiecare cetățean al României va avea propriul dosar de sănătate, sistemul DES urmând să contribuie la creșterea calității actului medical”, a declarat Simona Polak, președintele CJAS Vaslui.

Reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vaslui susțin că ”Dosarul Electronic de Sănătate – DES”, un proiect cu finanțare europeană, a intrat în faza de producție, deci nu mai este vorba de o testare, ci de utilizarea efectivă a datelor reale ale pacienților.

”Fiecare cetățean al României va avea propriul dosar de sănătate, sistemul DES urmând să contribuie la creșterea calității actului medical. Practic, pacienții nu vor mai fi nevoiți să se prezinte la medic cu un teanc de documente și să explice acestuia verbal istoricul lor medical deoarece datele vor fi disponibile în DES: trimiteri, rețete, consultații, diagnostice, spitalizări, antecedente etc. DES este un sistem dedicat pacientului și medicului deopotrivă, în care datele sunt păstrate în deplină siguranță și confidențialitate. Pacienții își vor putea verifica online propriul dosar, iar medicii vor putea vizualiza dosarul pacientului numai cu acordul acestuia. Orice modificare sau accesare apărută în orice secțiune este însoțită de data, ora și parafa doctorului care a operat modificări sau a accesat dosarul”, a declarat Simona Polak, președintele CJAS Vaslui.

Un medic care nu are acces la dosarul pacientului poate consulta doar sumarul, în cazul apariției unei situații de urgență. Conținutul DES și modul de acces la acesta au fost discutate și agreate de o comisie formată din reprezentanți ai medicilor de familie, spitalelor, pacienților, Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. CJAS Vaslui a informat furnizorii de servicii medicale despre etapele proiectului, modalitățile de accesare ale DES și cerințele de certificare a soluțiilor informatice în vederea conectării la sistem. Portalul DES este accesibil la adresa www.des-cnas.ro și conține o secțiune dedicată celor mai frecvente întrebari referitoare la utilizarea sistemului atât de medici, cât și de pacienți.

”Fiecare cetățean al României va avea propriul dosar de sănătate, sistemul DES urmând să contribuie la creșterea calității actului medical”, a declarat Simona Polak, președintele CJAS Vaslui. Reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vaslui susțin că ”Dosarul Electronic de Sănătate - DES”, un proiect cu finanțare europeană, a intrat în faza de producție, deci nu mai este vorba de o testare, ci de utilizarea efectivă a datelor reale ale pacienților. ”Fiecare cetățean al României va avea propriul dosar de sănătate, sistemul DES urmând să contribuie la creșterea calității actului medical. Practic, pacienții nu vor mai fi nevoiți să…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile