Home » World » Ministru britanic: Președintele Nigeriei exclude eliberarea de prizonieri în schimbul elevelor răpite

Ministru britanic: Președintele Nigeriei exclude eliberarea de prizonieri în schimbul elevelor răpite

Președintele Nigeriei, Goodluck Jonathan, a exclus eliberarea prizonierilor Boko Haram în schimbul celor 223 de eleve răpite de această grupare islamistă, a declarat miercuri un ministru britanic, citat de AFP.

Ministrul britanic însărcinat cu probleme africane, Mark Simmonds, aflat în vizită în Nigeria, a anunțat că a discutat subiectul cu șeful de stat nigerian, Goodluck Jonathan.

„Am discutat despre aceasta cu președintele și mi-a spus foarte clar că nu vor exista negocieri cu Boko Haram cu privire la efectuarea unui schimb”, a declarat Simmonds pentru presă, la Abuja. Liderul Boko Haram a difuzat luni o înregistrare video în care gruparea islamistă prezintă 130 dintre tinerele răpite la jumătatea lunii aprilie în nord-estul țării și cere eliberarea membrilor săi în schimbul lor. Ministrul nigerian de Interne, Abba Moro, a respins propunerea, refuzând ca Boko Haram să pună „condiții”. Pe de altă parte, comunitatea internațională s-a mobilizat pentru a oferi ajutor Nigeriei în vederea găsirii elevelor răpite. Marea Britanie a trimis un avion de recunoaștere, a anunțat premierul britanic David Cameron. El a fost completat de Ministerul Apărării, care a precizat că Marea Britanie a trimis un avion de spionaj de tip Sentinel, cu un echipaj de cinci persoane. Pe lângă Marea Britanie, Statele Unite au mobilizat avioane fără pilot și de supraveghere pentru a-și aduce aportul la căutarea elevelor, a anunțat miercuri Pentagonul. Statele Unite au mobilizat avioane fără pilot de tip Global Hawk și aparate de supraveghere de tip MC-12, a precizat pentru AFP un oficial american care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului.

În total, 276 de eleve au fost răpite pe 14 aprilie, la Chibok, în statul Borno (nord-est), populat de o importantă comunitate creștină. Potrivit poliției, 223 dintre ele sunt în continuare în captivitate, iar 53 au reușit să fugă.

Sursa: mediafax.ro

Președintele Nigeriei, Goodluck Jonathan, a exclus eliberarea prizonierilor Boko Haram în schimbul celor 223 de eleve răpite de această grupare islamistă, a declarat miercuri un ministru britanic, citat de AFP. Ministrul britanic însărcinat cu probleme africane, Mark Simmonds, aflat în vizită în Nigeria, a anunțat că a discutat subiectul cu șeful de stat nigerian, Goodluck Jonathan. "Am discutat despre aceasta cu președintele și mi-a spus foarte clar că nu vor exista negocieri cu Boko Haram cu privire la efectuarea unui schimb", a declarat Simmonds pentru presă, la Abuja. Liderul Boko Haram a difuzat luni o înregistrare video în care gruparea…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: