Home » Justitie » Judecătorii au decis: maidanezii din Bădeana vor fi evacuați!

Judecătorii au decis: maidanezii din Bădeana vor fi evacuați!

Cei peste 170 de câini comunitari găzduiți de adăpostul amenajat în Bădeana, comuna Tutova, vor fi evacuați. Decizia a fost luată, joi, de magistrații Tribunalului Vaslui, dând câștig de cauză Primăriei Tutova, care a solicitat în instanță evacuarea câinilor cazați în respectivul padoc.

Pe 15 mai, Tribunalul Vaslui s-a pronunțat în legătură cu apelul formulat de Primăria Tutova împotriva Asociației „Ajutați-l pe Azorel”, în care era solicitată stoparea aducerii de noi câini în adăpostul amenajat ilegal în satul Bădeana și evacuarea celor deja cazați acolo. Este vorba despre mai mult de 170 de maidanezi ridicați de pe străzile din Bârlad și duși, în primă fază, la adăpostul public al municipalității bârlădene, după care, au fost transferați la cel privat din comuna Tutova.

La acel moment, edilii comunei și cetățenii afectați direct de gălăgia și mirosul ce răzbat de la padoc au crezut, cu tărie, că prima instanță, în speță Judecătoria Bârlad, va dicta o sentință favorabilă. Și au avut dreptate numai pe jumătate. Completul de judecată desemnat să dea soluția în acest dosar a dispus sistarea aducerii unor noi maidanezi, însă nu și evacuarea celor aflați deja în respectivul padoc. Asta cu toate că magistrații bârlădeni au considerat constituțională Hotărârea Consiliului Local Tutova din 22 ianuarie 2014, prin care se prevede că amplasarea adăposturilor pentru câinii fără stăpân se va face la o distanță de minimum 300 metri față de intravilanul localităților din comuna Tutova.

Ca urmare, edilii au contestat hotărârea la instanța superioară, adică Tribunalul Vaslui, și, de această dată, au avut câștig de cauză. Joi, magistrații au respins apelul formulat de Asociația „Ajutați-l pe Azorel” și de proprietarul halei în care funcționează padocul, dar l-au admis pe cel formulat de Primăria Tutova. Pentru că nu a fost vorba de un proces, ce se putea tărăgana pe durata a câțiva ani, ci de o acțiune civilă deschisă printr-o ordonanță președințială (procedură de urgență), Asociația nu mai poate recurge la altă cale de atac.

„Noi nu avem nimic împotriva câinilor sau a Asociației «Ajutați-l pe Azorel», însă considerăm că mai importanți sunt oamenii decât animalele. Și oamenii care locuiesc foarte aproape de adăpost au de suferit. Acum, așteptăm ca hotărârea judecătorească să fie definitivă și irevocabilă, iar pasul următor va fi evacuarea câinilor. Însă, chiar dacă apelăm la un executor judecătoresc, acum nu are ce să facă pentru că nu poate evacua câinii direct în stradă. Mai întâi trebuie să aibă alt spațiu. Noi le-am propus, încă de la început, să le punem la dispoziție o altă locație, pentru că avem câteva spații care se pretează pentru așa ceva, au apăși tot ce trebuie, însă ne-au refuzat. Dacă va fi voințăși din partea lor, o să semnăm contractul și abia atunci vor putea fi evacuați câinii. Dacă tot nu vor, le vom acorda un termen în care să-și caute ei alt spațiu și apoi îi vom evacua”, ne-a declarat Corneliu Secăreanu, viceprimarul comunei Tutova.

Respectivul adăpost pentru câini funcționează într-o hală a fostului CAP din Bădeana, în prezent proprietate privată, la circa 100 metri de gospodării, fără a avea nicio autorizație. De pe 17 ianuarie, de când a fost deschis, și până în prezent, adăpostul a adunat mai mult de 170 de câini, toți aduși de la padocul public din Bârlad, în urma unui protocol încheiat între acest ONG și Primăria Bârlad, cu scopul de a salva de la eutanasiere maidanezii din Bârlad.

Cei peste 170 de câini comunitari găzduiți de adăpostul amenajat în Bădeana, comuna Tutova, vor fi evacuați. Decizia a fost luată, joi, de magistrații Tribunalului Vaslui, dând câștig de cauză Primăriei Tutova, care a solicitat în instanță evacuarea câinilor cazați în respectivul padoc. Pe 15 mai, Tribunalul Vaslui s-a pronunțat în legătură cu apelul formulat de Primăria Tutova împotriva Asociației „Ajutați-l pe Azorel”, în care era solicitată stoparea aducerii de noi câini în adăpostul amenajat ilegal în satul Bădeana și evacuarea celor deja cazați acolo. Este vorba despre mai mult de 170 de maidanezi ridicați de pe străzile din Bârlad…

Review Overview

User Rating: 2.65 ( 2 votes)

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: