Home » Social » Noi acuzații la adresa polițiștilor bârlădeni: Oamenii legii sau fărădelegii?
Daniela Dura

Noi acuzații la adresa polițiștilor bârlădeni: Oamenii legii sau fărădelegii?

Mama unui adolescent de 17 ani, din Bârlad, reclamă că polițiștii au amenințat-o că nu se lasă până nu îl trimit pe băiat după gratii. Vineri, când l-au citat pe tânăr într-un dosar de furt, au dat-o afară pe femeie din încăperea în care s-au realizat audierile, deși legea prevede că, în cazul minorilor, părinții trebuie să asiste. Puștiul a fost anunțat că este suspect și în cazul unei tâlhării înfăptuite în anul 2011.

Poliția Bârlad a devenit, din nou, obiectul unui scandal. De această dată, oamenii legii nu sunt acuzați că au agresat pe cineva, așa cum s-a întâmplat acum câteva săptămâni, ci de faptul că vor cu tot dinadinsul să îl scoată vinovat de furt și tâlhărie pe un adolescent de 17 ani. Mama acestuia susține că, vineri, 16 mai, când băiatul a fost chemat să dea declarații într-un dosar de furt, polițiștii nu i-au dat voie să rămână în încăpere. Asta deși legea îi obligă pe anchetatori să permită accesul unuia dintre părinți la audieri, în cazul în care suspectul este minor.

„Am fost chemată la Poliția Bârlad cu copilul de 17 ani, să-i ia o declarație. Am urcat la domnul Gâlcă Răzvan, care-l anchetează, dar mi-a zis să-l las singur cu polițiștii și să ies. Am spus că nu pot să-l las singur, pentru că e minor. M-au luat de mână și m-au împins pe scări, de la etajul doi. Apoi, m-au luat trei polițiști și m-au dat cu forța afară din sediu. De pe trotuar, auzeam cum fiul meu țipa în biroul în care a rămas. Totul a pornit de la faptul că, în urmă cu câteva luni, doi nepoți de-ai mei au fost chemați să spună că băiatul meu a participat împreună cu ei la un furt, iar acum vor să-l oblige să declare ce vor ei. Când avea 12-13 ani, venea Poliția la el să-l ancheteze că mergea la furat de fier vechi. M-au amenințat că nu se lasă până nu-l bagă la pușcărie. Altădată, a stat la pat trei luni după ce a fost bătut de polițiști. Nu ne dau pace deloc. Am doi copii și mă chinuiesc să-i cresc singură, iar ei vor să mi-i omoare?”, ne-a spus, indignată, Daniela Dura, 36 de ani.

„L-au ținut singur în încăpere ca să poată să-l acuze și de o tâlhărie”

Ca răspuns la acuzațiile aduse de femeie, șeful Poliției Bârlad spune că, atunci când băiatul a fost audiat, au fost respectate toate prevederile legale.

„Nu știu decât că a fost invitat la Poliție, a fost asigurată asistența juridică conform prevederilor legale, iar doamna Dura și-a manifestat nemulțumirea față de activitățile procedurale la care era supus fiul ei prin exprimarea unor cuvinte triviale și amenințătoare, exprimate în fața sediului Poliției Bârlad. În acest moment, se fac verificări pentru a se stabili dacă fapta femeii întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de tulburare a ordinii și liniștii publice, pedepsită cu închisoare de la trei luni la doi ani sau cu amendă. Dacă nu se întrunesc elementele constitutive, va fi sancționată contravențional”, ne-a declarat comisar șef Vasile Chelaru, șeful Poliției Bârlad.

La acuzațiile inițiale aduse de mama lui la adresa anchetatorilor s-a adăugat și faptul că „polițiștii vor să-i pună în cârcă” o tâlhărie înfăptuită în 2011, când băiatul ar fi avut doar 14 ani: „L-au ținut singur în încăpere ca să poată să-l acuze și de o tâlhărie. În citația dată acum de inspectorul Păsărică George și pe care l-a obligat să o semneze fără să-i spună întâi ce conține hârtia, apare ca suspect într-o tâlhărie din 2011. De ce nu i-au spus atunci că îl anchetează pentru așa ceva? Nu era normal să știm și noi că este considerat suspect într-un astfel de dosar? Ca să dea declarații în acest dosar, l-au chemat luni (astăzi, n.r.), de la ora 10”.

Mama unui adolescent de 17 ani, din Bârlad, reclamă că polițiștii au amenințat-o că nu se lasă până nu îl trimit pe băiat după gratii. Vineri, când l-au citat pe tânăr într-un dosar de furt, au dat-o afară pe femeie din încăperea în care s-au realizat audierile, deși legea prevede că, în cazul minorilor, părinții trebuie să asiste. Puștiul a fost anunțat că este suspect și în cazul unei tâlhării înfăptuite în anul 2011. Poliția Bârlad a devenit, din nou, obiectul unui scandal. De această dată, oamenii legii nu sunt acuzați că au agresat pe cineva, așa cum s-a întâmplat…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: