Home » World » CRIZA DIN UCRAINA: Atac al separatiștilor proruși asupra aeroportului din Donețk. Armata a lansat o "operațiune antiteroristă". Locuitorii din Donețk, sfătuiți să nu iasă din casă

CRIZA DIN UCRAINA: Atac al separatiștilor proruși asupra aeroportului din Donețk. Armata a lansat o "operațiune antiteroristă". Locuitorii din Donețk, sfătuiți să nu iasă din casă

Aeroportul din Donețk, în estul Ucrainei, a fost închis după un atac al separatiștilor proruși, a anunțat un purtător de cuvânt al aeroportului. O explozie și tiruri sporadice se auzeau luni după-amiază, în apropiere de aeroportul din Donețk. Locuitorii orașului Donețk au fost sfătuiți să nu iasă din casă, după declanșarea unor lupte între trupele ucrainene și separatiști proruși soldate cu „victime în rândul civililor”.

UPDATE 23:12 Primarul orașului Donețk i-a sfătuit pe locuitori să nu iasă din casă

Primarul orașului Donețk, în estul Ucrainei, i-a sfătuit luni pe locuitori să nu iasă din casă, după declanșarea unor lupte între trupele ucrainene și separatiști proruși soldate cu „victime în rândul civililor”, relatează AFP.

„Supravegheați-vă copiii. Încercați să ieșiți din casă doar pentru situații de urgență”, a declarat primarul Oleksandr Lukiancenko, citat într-un comunicat publicat pe site-ul primăriei.

„Evitați să vă deplasați în zona aeroportului și, dacă este posibil, în cea a gării feroviare”, a continuat el.

UPDATE 17:20 – Terminalul aeroportului din Donețk, vizat de obuze ale armatei ucrainene

Principalul terminal al aeroportului internațional din Donețk a fost atins de obuze lansate de elicoptere ale armatei ucrainene.

În zona terminalului aeroportuar poate fi observată o coloană de fum.

UPDATE 14:55 – Armata ucraineană a lansat o „operațiune antiteroristă” la aeroportul Donețk

Armata ucraineană a anunțat că a lansat luni o „operațiune antiteroristă” la aeroportul de la Donețk, aflat începând de luni dimineața sub controlul unor insurgenți proruși, a declarat un purtător de cuvânt al celulei regionale însărcinate cu operațiunea pentru AFP.

„Operațiunea a fost lansată la ora (locală) 13.00 (13.00, ora României)”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Mai multe avioane ucrainene de luptă de tip Suhoi-25 și Mig-29 participă la operațiune.

„Militari sunt parașutați în acest moment din elicoptere (de tip) Mi-8 și sunt pe cale să curețe teritoriul”, a declarat sursa citată.

Un purtător de cuvânt al forțelor ucrainene, Vladislav Seleznev, a scris într-un mesaj postat pe Facebook că avioane ucrainene au distrus un sistem de apărare antiaeriană instalat pe aeroport și „îndreptat împotriva forțelor ucrainene”.

UPDATE 14:21 – O explozie și focuri de armă, pe aeroportul din Donețk controlat de separatiști

O explozie și tiruri sporadice se auzeau luni, în apropiere de aeroportul din Donețk, în estul Ucrainei, care a trecut luni dimineața sub controlul insurgenților proruși, a constatat un jurnalist AFP.

Fum negru se ridica deasupra zonei aeroportului și se putea auzi zgomotul produs de avioane de luptă. Toate zborurile au fost anulate luni dimineața.

Aeroportul din Donețk, în estul Ucrainei, a fost închis luni dimineață după un atac al separatiștilor proruși.

„Mai multe persoane înarmate se află în fața aeroportului și altele sunt în interior”, a declarat Dmitro Kossinov, purtătorul de cuvânt al aeroportului.

El a adăugat că atacul a fost lansat de zeci de persoane, care s-au prezentat drept „reprezentanți ai Republicii Donețk”. Nu au avut loc confruntări armate, a mai afirmat purtătorul de cuvânt. Aeroportul a fost evacuat și închis, iar zborurile anulate.

Cu puțin înainte de ora locală 10.00 (10.00, ora României), trei camioane la bordul cărora se aflau persoane înarmate, purtând uniforme militare, iar unele panglica negru-portocalie a Sfântului Gheorghe, au ajuns la aeroport, a constatat un jurnalist AFP aflat la fața locului.

Separatiști proruși au anunțat duminică faptul că nu vor recunoaște puterea lui Petro Poroșenko și că vor să continue lupta pentru independență.

Încă de duminică seara, miliardarul prooccidental, prezentat ca învingător în scrutinul prezidențial, a anunțat că una dintre primele sale măsuri în calitate de șef de stat va fi să viziteze regiuni din Donbas, care și-au declarat independența față de Ucraina, în urma unui referendum.

Sursa: mediafax.ro

Aeroportul din Donețk, în estul Ucrainei, a fost închis după un atac al separatiștilor proruși, a anunțat un purtător de cuvânt al aeroportului. O explozie și tiruri sporadice se auzeau luni după-amiază, în apropiere de aeroportul din Donețk. Locuitorii orașului Donețk au fost sfătuiți să nu iasă din casă, după declanșarea unor lupte între trupele ucrainene și separatiști proruși soldate cu "victime în rândul civililor". UPDATE 23:12 Primarul orașului Donețk i-a sfătuit pe locuitori să nu iasă din casă Primarul orașului Donețk, în estul Ucrainei, i-a sfătuit luni pe locuitori să nu iasă din casă, după declanșarea unor lupte între…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: