Home » Social » 2 iunie, Ziua Națională pentru Adopție

2 iunie, Ziua Națională pentru Adopție

Începând din acest an, în România va fi sărbătorită Ziua Națională pentru Adopție, marcată pe data de 2 iunie. La nivelul județului Vaslui, de la începutul anului și până acum, au fost înregistrate 9 situații de încredințare în vederea adopției și alte 21 asemenea situații pe rolul instanței de judecată, respectiv 12 încuviințări ale adopției și alte 21 pe rolul instanței.

Legea nr. 21 din 13 martie prevede că, pe data de 2 iunie, va fi marcată Ziua Națională pentru Adopție. Potrivit reprezentanților Direcției Generale de Asistență Socialăși Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui, pe parcursul anului 2013, în județ au fost înregistrate șapte încredințări în vederea adopției și 12 încuviințări ale adopției. În aceeași perioadă, s-au întreprins demersurile necesare în vederea deschiderii procedurii adopției pentru 83 de copii, iar 37 de familii au fost atestate/reatestate ca fiind apte să adopte. Specialiștii DGASPC Vaslui spun că, în 2013, s-a constatat o creștere a numărului de copii pentru care finalitatea planului individualizat de protecție a devenit adopția copilului, cu mențiunea că vârsta copiilor este cuprinsă între 0 – 12 ani.

„De la începutului acestui an și până în prezent, înregistrăm deja 9 situații de încredințare în vederea adopției și alte 21 asemenea situații pe rolul instanței de judecată, respectiv 12 încuviințări ale adopției și alte 21 pe rolul instanței. De asemenea, înregistrăm 64 de situații de încuviințare a deschiderii procedurii adopției interne, iar pentru alți 43 de copii există sentință definitivă de încuviințare a deschiderii procedurii adopției. În ceea ce privește eliberarea de atestate de persoane/familii apte să adopte, în decursul acestui an s-au efectuat 18 atestări, iar alte 21familii se află la acest moment în evaluare. Vârsta medie a persoanelor care vor să dopte copii se situează între 35 și 40 ani. Printre cauze se numără infertilitatea, vârsta înaintată, riscurile unei sarcini pentru mamă, lipsa unui partener, dar și dorința de a mai crește un copil”, ne-a spus Irina Cîmpeanu, purtătorul de cuvânt al DGASPC Vaslui.

Potrivit acesteia, în ceea ce privește copiii adoptabili, media de vârstă pentru care optează familiile apte să adopte este cuprinsă între 0 – 4 ani, prag care este ridicat până la 6 – 7 ani, prin acordarea de consiliere de specialitate. Adopțiile la vârste superioare celor menționate au fost realizate doar în situația în care adoptatorul a fost asistentul maternal al respectivului copil.

Legea pentru instituirea Zilei Naționale pentru Adopție a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 188 din 17 martie 2014. În actul normativ se precizează că Ziua Națională pentru Adopție poate fi marcată de către autoritățile și instituțiile publice, de organismele neguvernamentale, de reprezentanțele diplomatice ale României, precum și de către alte instituții românești din străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări de promovare a adopției. De asemenea, se prevede că autoritățile administrației publice centrale și locale pot sprijini material sau logistic organizarea și desfășurarea manifestărilor respective, Oficiul Român pentru Adopții fiind cel care coordonează tematic activitățile dedicate Zilei Naționale pentru Adopție.

Începând din acest an, în România va fi sărbătorită Ziua Națională pentru Adopție, marcată pe data de 2 iunie. La nivelul județului Vaslui, de la începutul anului și până acum, au fost înregistrate 9 situații de încredințare în vederea adopției și alte 21 asemenea situații pe rolul instanței de judecată, respectiv 12 încuviințări ale adopției și alte 21 pe rolul instanței. Legea nr. 21 din 13 martie prevede că, pe data de 2 iunie, va fi marcată Ziua Națională pentru Adopție. Potrivit reprezentanților Direcției Generale de Asistență Socialăși Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui, pe parcursul anului 2013, în județ au fost…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: