Home » World » VIOLENȚE LA ISTANBUL. Poliția folosește gaze lacrimogene împotriva manifestanților. Premierul turc: Cei care vor să manifesteze în piața Taksim vor fi arestați

VIOLENȚE LA ISTANBUL. Poliția folosește gaze lacrimogene împotriva manifestanților. Premierul turc: Cei care vor să manifesteze în piața Taksim vor fi arestați

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a amenințat că manifestanții care vor să marcheze, sâmbătă, în emblematica piață Taksim din Istanbul un an de la fronda antiguvernamentală care a cuprins Turcia în 2013, vor fi arestați.

UPDATE Poliția turcă folosește gaze lacrimogene împotriva manifestanților

Poliția turcă a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă, sâmbătă, împotriva manifestanților reuniți la Istanbul și Ankara pentru a marca un an de la revoltele antiguvernamentale din iunie 2013, relatează AFP.

Ciocniri au izbucnit la Istanbul unde sute de manifestanți au fost asediați de forțele de poliție pe strada Istiklal, în apropiere de piața Taksim, a anunțat un jurnalist al AFP aflat la fața locului. La Ankara, poliția a folosit gaze lacrimogene și a pus în funcțiune un tun cu apă împotriva a circa 1.000 de manifestanți din piața Kizilay, în centrul capitalei turce.

UPDATE Cei care vor să manifesteze în piața Taksim vor fi arestați

„Nu veți putea ocupa Taksim așa cum ați făcut anul trecut pentru că trebuie să respectați legea”, a declarat Erdogan în cadrul unui discurs rostit la Istanbul în fața a mii de susținători. „Dacă veți merge acolo, forțele noastre de securitate au primit instrucțiuni clare și vor face tot ce este necesar, de la A la Z”, a adăugat el.

Șeful Guvernului turc i-a criticat încă o dată pe cei care l-au sfidat timp de trei săptămâni, anul trecut, în stradă. „Fac apel la poporul meu. Nu vă lăsați înșelați. Aceasta nu este o campanie ecologistăm nu este niciun fel de sinceritate aici”, a insistat Erdogan. Guvernul turc a interzis accesul în piața Taksim al manifestanților din cadrul organizațiilor neguvernamentale, al sindicatelor și membrilor societății civile care vor să comemoreze, sâmbătă seara, valul de contestare fără precedent care a agitat Turcia în iunie 2013. Peste 25.000 de persoane și aproximativ 50 de tunuri cu apă au fost mobilizate pentru a face față manifestanților, sugerând posibilitatea unor noi confruntări. Plecată la 31 mai de la o mână de ecologiști ce se opuneau distrugerii micului parc Gezi care domină emblematica piață Taksim din Istanbul, mișcarea s-a transformat într-o frondă împotriva derivei autoritare și islamiste a lui Erdogan, reunind în trei săptămâni 3,5 milioane de persoane în toată Turcia.

Sursa; mediafax.ro

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a amenințat că manifestanții care vor să marcheze, sâmbătă, în emblematica piață Taksim din Istanbul un an de la fronda antiguvernamentală care a cuprins Turcia în 2013, vor fi arestați. UPDATE Poliția turcă folosește gaze lacrimogene împotriva manifestanților Poliția turcă a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă, sâmbătă, împotriva manifestanților reuniți la Istanbul și Ankara pentru a marca un an de la revoltele antiguvernamentale din iunie 2013, relatează AFP. Ciocniri au izbucnit la Istanbul unde sute de manifestanți au fost asediați de forțele de poliție pe strada Istiklal, în apropiere de piața Taksim, a…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile