Home » Social » Protecția socială, în colaps

Protecția socială, în colaps

În cazul în care în această lună guvernul nu alocă fonduri județului Vaslui, atunci autoritățile de la noi pot să pună cruce sistemului de protecție socială din județ. Problemele pe această linie s-au înmulțit peste măsură, iar datoriile în sistem sunt fără precedent. Oficialii Consiliul Județean (CJ) Vaslui, deși se feresc să recunoască, nu mai au nicio posibilitate să gestioneze acest domeniu, în condițiile în care banii alocați de stat sunt prea puțini în comparație cu sărăcia imensă de la noi.

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului Vaslui are datorii la plata salariilor asistenților maternali, la indemnizațiile de hrană și îmbrăcăminte, dar și la utilități. Dacă guvernanții nu își întorc măcar în ultimul ceas fața către protecția socială și nu va exista o rectificare bugetară pozitivă în următoarele săptămâni, azilele de bătrâni și centrele sociale de minori sau care adăpostesc persoanele cu diferite afecțiuni psihice sau fizice își vor închide ușile.

Scenariul este unul mai mult decât pesimist. Județul Vaslui este unul din județele în care 35% din bugetul CJ se duce pe protecție socială. În aceste condiții, este de înțeles disperarea șefilor județului.

„Există supărare, discuții și iar discuții. Suntem în urmă cu salariile, cu rația de hrană, cu indemnizațiile pentru îmbrăcăminte. Este foarte greu”, spun asistenții maternali.

„În județul Vaslui, 35% din buget este pentru protecție socială. Mai este nevoie de bani”, a declarat Vasile Mihalachi, vicepreședintele CJ Vaslui. În aceiași situație delicată se află și primăriile din județ. Primarii au deja restanțe foarte mari la plata însoțitorilor persoanelor cu handicap. Pentru achitarea salariilor la zi, numai în județul Vaslui ar fi nevoie de peste 17 miliarde de lei.

Mulți dintre însoțitori au renunțat deja la persoanele pe care le aveau în grijă, iar alții amenință că urmează să ia o astfel de decizie. În același timp și asistenții maternali sunt nemulțumiți că au ajuns bătaia de joc a guvernului și aduc copiii înapoi la stat.

Primăriile nu au bani nici pentru proprii angajați

În multe localități din județul Vaslui angajații de la stat așteaptă o minune pentru a-și putea încasa și ei salariile. Zeci de primării vasluiene nu mai au la acestă oră bani pentru salariile propriilor angajați. Nu au reușit să facă prea multe încasări din taxe și impozite, iar banii care le-au fost repartizați de la bugetul de stat s-au topit. Așa se face că la această oră bat la ușa CJ în speranța unor suplimentări.

„Situația este destul de urâtă. Sunt unele primăriii care nu au salariile pe octombrie și noiembrie. Cea mai urâtă situație este însă la sumele alocate persoanelor care însoțesc persoane cu handicap. Nu au primit de șapte luni niciun ban”, ne-a declarat primarul unei comune.

În cazul în care în această lună guvernul nu alocă fonduri județului Vaslui, atunci autoritățile de la noi pot să pună cruce sistemului de protecție socială din județ. Problemele pe această linie s-au înmulțit peste măsură, iar datoriile în sistem sunt fără precedent. Oficialii Consiliul Județean (CJ) Vaslui, deși se feresc să recunoască, nu mai au nicio posibilitate să gestioneze acest domeniu, în condițiile în care banii alocați de stat sunt prea puțini în comparație cu sărăcia imensă de la noi. Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului Vaslui are datorii la plata salariilor asistenților maternali, la indemnizațiile…

Review Overview

User Rating: Be the first one !
%d blogeri au apreciat: