Home » Invatamant » O elevă din Vaslui, primul câștigător al Concursului național de dramaturgie Matei Vișniec

O elevă din Vaslui, primul câștigător al Concursului național de dramaturgie Matei Vișniec

Paula Ghintuială, elevă în clasa a XI-a de la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui, a câștigat marele premiu al primei ediții a Concursului național de dramaturgie „Matei Vișniec” destinat elevilor, manifestare inclusă în Festivalul „Zilele Matei Vișniec”, început vineri, la Suceava.

Directorul Festivalului „Zilele Matei Vișniec”, scriitoarea Carmen Veronica Steiciuc, a declarat, că premiul pentru cea mai bună piesă a Concursului Național de Dramaturgie „Matei Vișniec”, aflat la prima ediție, a fost acordat unei Paulei Ghintuială, din Vaslui. Steiciuc a spus că juriul acestui concurs a fost format din criticii de teatru Oltița Cântec și Octavian Jughirgiu din Iași, iar președintele juriului a fost dramaturgul Matei Vișniec.

Președintele juriului, Matei Vișniec, a spus cu acest prilej că în concurs au intrat 25 de piese scurte, iar textul Paulei Ghintuială s-a impus și a plăcut tuturor membrilor juriului.

El a spus că paginile Paulei Ghintuială au fost scrise „cu mare sensibilitate, cu finețe, cu talent, cu precizie, cu curaj, cu inventivitate”.

„Tuturor ne-a plăcut ceva în plus la ea, parcă o anumită calitate a gestului literar, o anumită finețe în mânuirea limbii române, un vocabular bine stăpânit și o anumită inteligență în ceea ce privește scrisul”, a spus dramaturgul Matei Vișniec.

El a precizat că piesa este o poveste cu liceeni, urmează să fie publicată și speră să fie pusă în scenă. Totodată, Vișniec a menționat că și alte piese de teatru trimise pentru acest concurs ar urma să fie publicate.

Paula Ghintuială a declarat la festivitatea de premiere că literatura a venit treptat în viața sa, începând să scrie la început mici texte cărora le inventa alte sfârșituri, încercând să surprindă „acea energie care pe cuprinde pe toți”.

„Aș vrea să vă spun că literatura a venit treptat în viața mea. Nu vine brusc, nu vine ca o forță, neapărat, vine din interior, dar nu o simt de la început ca pe o povară sau ca ceva care te apasă, ca o dorință de a te împlini spiritual neapărat. Am început cu mici texte, inventând alte sfârșituri, dorind să cuprind alte viziuni ale mele, dorind să încarc un text cu o anumită sensibilitate a mea. Pe urmă au apărut ideile, pas cu pas, am dorit să surprind într-o anumită modalitate, am vrut să surprind acea energie care ne cuprinde pe toți până la urmă. Așa cum am văzut și astăzi pe scenă, trebuie să existe o legătură, am întâlnit foarte mulți oameni, foarte multe viziuni și m-am gândit că te împlinești și prin alți oameni, nu numai prin tine, nu numai prin cuvânt. Reușești ca tu, ca autor, sau ca scriitor, să cuprinzi totul printr-un cuvânt, dar până la urmă, și alții reușesc să se împlinească prin tine prin propria interpretare. Nu totul se oprește la o pagină, ci și la gesturi”, a spus eleva din Vaslui.

Cea de-a doua ediție a Festivalului Zilele „Matei Vișniec” se desfășoară în perioada 30 mai – 6 iunie la Suceava, Rădăuți, Vatra Dornei, Botoșani și Bistrița, fiind oferite publicului spectacole gratuite, lansări de carte, conferințe, dezbateri, ateliere cu elevi și profesori.

Astfel, Compania teatrală „Umbral” din Franța, va susține spectacolul „Cabaretul Cuvintelor”, interpretat în limba franceză, cu traducere automată în limba română, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași va susține spectacolul „Negustorul de timp”, cu o longevitate impresionantă, care se joacă la Iași de cinci ani, iar trupa „Qui peut” din București va susține spectacolul „Buzunarul cu pâine”, un spectacol de marionete pentru adulți.

În cadrul festivalului va avea loc și premiera piesei „Angajam profesionist”, adaptare după „Angajare de clovn” de Matei Vișniec, spectacol susținut de actorii Adrian Păduraru, Florin șerbănescu și Daniel Vișan, precum și spectacolele „Angajare de clovn” și „Caii la fereastră”, puse în scenă de Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Botoșani.

Invitații de onoare ai dramaturgului Matei Vișniec în acest an sunt eseistul și criticul de teatru de la Paris George Banu și Cristian Hadji Culea, directorul general al Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași.

Criticul George Banu va susține două conferințe, „De ce mergem la teatru” și „De ce nu mergem la teatru”, și își va lansa cărțile apărute recent în România.

Obiectivele proiectului Zilele „Matei Vișniec” sunt de revitalizare a mișcării teatrale din Bucovina, promovarea profesionalismului și calității din lumea teatrului, conștientizarea necesității spectacolelor de teatru și a unui teatru ca instituție profesionistă, în viața culturală a unui oraș, aducerea în prim plan a dramaturgiei bucovinene de valoare, promovarea, în spațiul unde s-a născut dramaturgul Matei Vișniec, a spectacolelor montate după piesele sale și jucate în alte limbi și pe alte continente, atragerea tineretului spre teatru, promovarea valențelor teatrului și rolul lor în dezvoltarea spirituală a tinerilor.

Paula Ghintuială, elevă în clasa a XI-a de la Liceul Teoretic "Mihail Kogălniceanu" din Vaslui, a câștigat marele premiu al primei ediții a Concursului național de dramaturgie "Matei Vișniec" destinat elevilor, manifestare inclusă în Festivalul "Zilele Matei Vișniec", început vineri, la Suceava. Directorul Festivalului "Zilele Matei Vișniec", scriitoarea Carmen Veronica Steiciuc, a declarat, că premiul pentru cea mai bună piesă a Concursului Național de Dramaturgie "Matei Vișniec", aflat la prima ediție, a fost acordat unei Paulei Ghintuială, din Vaslui. Steiciuc a spus că juriul acestui concurs a fost format din criticii de teatru Oltița Cântec și Octavian Jughirgiu din Iași,…

Review Overview

User Rating: 0.9 ( 1 votes)
%d blogeri au apreciat: