Home » Business » Topul celor mai mari salarii din România

Topul celor mai mari salarii din România

Chiar dacă sunt cu mult sub nivelul salariilor lucrătorilor în industrie din statele europene dezvoltate, angajații români în sectorul industrial se bucură de venituri lunare mai mari decât media pe țară.

Mai mult decât atât, există domenii de activitate unde un muncitor primește, în medie, echivalentul a 2.000 de dolari pe lună. Astfel, cel mai „bănos” sector al industriei românești, din punct de vedere al angajaților, este fabricarea produselor din tutun. Un salariat care lucrează la o fabrică de producție a țigaretelor are un venit salarial mediu lunar net de 7.281 lei, conform celor mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică (INS), pentru luna martie a acestui an.  Pe al doilea loc în clasamentul celor mai bune salarii din domeniul industrial se situează domeniul extracției petrolului brut și a gazelor naturale, cu un venit salarial mediu lunar de 4.250 lei, echivalentul a aproape 1.000 de euro. Urmează, cu salarii nete de 3.842 lei, în luna martie, lucrătorii care se ocupă cu fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului.  Salarii medii nete lunare de peste 3.000 de lei mai primesc și angajații în activități de servicii anexe extracției, locul 4 în clasament, cu 3.425 lei/lună.

În top 5 mai intră personalul din domeniul fabricării produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, cu venituri lunare nete în  sumă de 2.882 lei.  Restul salariilor medii din industria românească sunt sub nivelul de 2.500 de lei. În extracția cărbunelui, salariile medii sunt de 2.493 lei, în timp ce în domeniul extracției minereurilor metalifere venitul net lunar mediu se cifrează la 2.234 lei. Totodată, fabricarea altor mijloace de transport presupune salarii nete de 2.195 lei, industria metalurgică, de 2.164 lei, iar fabricarea băuturilor, de 2.136 lei.

 La polul opus, cele mai mici salarii din industrie le au angajații din domeniul fabricării articolelor de îmbrăcăminte, unde un salariu mediu net lunar este de doar 1.056 lei. Venituri mici mai au și cei din industria alimentară, cu salarii medii nete de 1.109 lei, dar și cei care se ocupă cu tăbăcirea și finisarea pieilor, fabricarea de încălțăminte și vopsirea blănurilor, care salarii medii nete de 1.112 lei. Pe total industrie, media veniturilor salariale lunare nete este de 1.732 lei, peste media pe țară de 1.706 lei, conform datelor INS pentru luna martie 2014.

Sursa: money.ro

Chiar dacă sunt cu mult sub nivelul salariilor lucrătorilor în industrie din statele europene dezvoltate, angajații români în sectorul industrial se bucură de venituri lunare mai mari decât media pe țară. Mai mult decât atât, există domenii de activitate unde un muncitor primește, în medie, echivalentul a 2.000 de dolari pe lună. Astfel, cel mai „bănos” sector al industriei românești, din punct de vedere al angajaților, este fabricarea produselor din tutun. Un salariat care lucrează la o fabrică de producție a țigaretelor are un venit salarial mediu lunar net de 7.281 lei, conform celor mai recente date publicate de Institutul…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: