Home » National » Isărescu susține intrarea în Uniunea Bancară

Isărescu susține intrarea în Uniunea Bancară

Mugur Isărescu a declarat, joi, la Constanța, că există un consens politic atât în privința adoptării monedei unice, cât și a aderării României la Uniunea Bancară.
„De ce România chiar trebuie să intre în Uniunea Bancară? Prima motivație: 70 la sută din activele nete ale sistemului bancar din România sunt în mâinile unor entități bancare financiare din străinătate, majoritatea europene. Că e bine, că e rău, acuma este un fapt. Și atunci, în timp ce aceste entități intră în Uniunea Bancară, ai două posibilități. Prima posibilitate este să afli de la aceste entități, deci de la BCR Viena, Austria, să vină Andreas Treichl și să spună ce se discută la Frankfurt și să-mi spună ce vrea el să-mi spună, îmi spune varianta dânsului și eu să stau să ascult. Sau a doua, să am curajul să spun: aceasta este realitatea din România mai devreme sau mai târziu când voi intra în zona euro trebuie să intru în Uniunea Bancară și să iau decizia de pe acuma. Ori la noi s-a ajuns la un consens politic și președintele, și premierul vorbesc despre intrarea României în zona euro”, a afirmat Mugur Isărescu.
El a spus că a fost stabilit anul 2019 ca țintă pentru adoptarea monedei euro, iar acest lucru situează România în fața unor state ca Ungaria, Polonia și Cehia, care nu au un termen pentru trecerea la moneda unică.
„Data țintă pentru adoptarea monedei unice a fost deja fixată, 2019. Din codași, eram ultimii, am ajuns fruntași, Ungaria nu a stabilit o dată, Polonia nu a stabilit o dată, Cehia nu a stabilit o dată, nici Bulgaria nu a stabilit o dată. (…) Apoi chestiunea de apartenență la Uniunea Bancară rămâne doar una de alegere a momentului, noi am avut în vedere să fie cât mai repede. Iar obținerea statului de membru al Uniunii Bancare la momentul trecerii la euro, noi am stabilit să fie mai curând. Este iarăși o opțiune politică și cred că este o decizie corectă”, a explicat guvernatorul BNR.
Isărescu a mai spus că apartenența României la Uniunea Europeană va duce la întărirea stabilității financiare, la sporirea încrederii în sistemul bancar național și la sprijinirea unei creșteri sustenabile a creditării și a activității economice.
Mugur Isărescu a primit joi, titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei Navale «Mircea cel Bătrân». După ceremonie, guvernatorul BNR a susținut o prezentare intitulată „Uniunea Bancară – de la proiect la realitate”.

Mugur Isărescu a declarat, joi, la Constanța, că există un consens politic atât în privința adoptării monedei unice, cât și a aderării României la Uniunea Bancară. "De ce România chiar trebuie să intre în Uniunea Bancară? Prima motivație: 70 la sută din activele nete ale sistemului bancar din România sunt în mâinile unor entități bancare financiare din străinătate, majoritatea europene. Că e bine, că e rău, acuma este un fapt. Și atunci, în timp ce aceste entități intră în Uniunea Bancară, ai două posibilități. Prima posibilitate este să afli de la aceste entități, deci de la BCR Viena, Austria, să…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: