Home » World » Kievul PREIA CONTROLUL în peste 20 de orașe din estul Ucrainei. Separatiștii se mențin în alte zece. Tensiunile continuă în Donețk, Slaviansk și Lugansk

Kievul PREIA CONTROLUL în peste 20 de orașe din estul Ucrainei. Separatiștii se mențin în alte zece. Tensiunile continuă în Donețk, Slaviansk și Lugansk

Forțele militare ale Kievului au preluat controlul în peste 20 de localități din regiunile Lugansk și Donețk, încercuindu-i astfel în cursul operațiunii „antiteroriste” pe separatiștii care ocupă în total zece orașe în estul Ucrainei, anunță postul de televiziune ucrainean TSN.

Astfel, potrivit presei ucrainene, a fost eliberat de insurgenți orașul Krasnîi Liman, unde deasupra administrației locale a fost arborat drapelul ucrainean. Conform unui ordin al președintelui interimar ucrainean, Oleksandr Turcinov, în calitate de primar al orașului a fost numit ofițerul Konstantin Mateicenko. Printre localitățile aflate sub controlul militarilor ucraineni se numără, de asemenea, satul Semionovka, unde se afla un depozit de armament al insurgenților. Tensiuni se mențin în sudul regiunii Donețk, în special în orașul Amvrosievka, și în localitățile Rubejnîi, Severodonețk și Lisiciansk, în regiunea Lugansk. Potrivit agenției ucrainene UNIAN, lupte intense continuă și în apropiere de Slaviansk. Aici separatiștii au rămas izolați, însă au reușit să doboare un avion al forțelor armate ucrainene.

Joi seara confruntările dintre insurgenți și forțele de ordine ucrainene, la punctul vamal Marinovka, situat la distanța de 3 kilometri de Rusia, s-au soldat cu rănirea a cinci vameși. Insurgenții au fost nevoiți să se retragă, după ce serviciile vamale au primit susținere din partea aviației ucrainene. Militarii au distrus două camioane și un vehicul blindat aparținând separatiștilor. Totuși, separatiștii încearcă să-și consolideze pozițiile, instituind puncte de control suplimentare între orașele Harțîzsk și Ilovaisk, în Donețk, și amplasând mai multe vehicule blindate în localități. Insurgenții de la Donețk au îndemnat joi populația locală să-și păstreze calmul și să aibă încredere în informațiile furnizate de ei.

Totodată, aeroportul de la Donekț, care a intrat sub controlul forțelor ucrainene în urma confruntări intense, soldate cu aproximativ 40 de morți, este închis până la sfârșitul lui iunie. Operațiunea „antiteroristă” lansată de Kiev în urmă cu două luni, cu scopul de a înăbuși insurecția armată prorusă în regiunile Donețk și Lugansk, s-a soldat cu cel puțin 140 de răniți în rândul militarilor ucraineni. În total, peste 200 de persoane – militari ucraineni, separatiști și civili – au fost ucise.

Serviciul de presă al Gardei Naționale a ținut să sublinieze că niciun militar ucrainean nu este deținut în prezent de insurgenți proruși.

În paralel cu desfășurarea operațiunii „antiteroriste”, autoritățile de la Kiev au ordonat închiderea parțială a frontierei cu Rusia. O decizie în acest sens a fost luată de Guvernul ucrainean joi. Potrivit Itar-Tass, Ucraina a închis cel puțin o pătrime din totalul puctelor de trecere a frontierei cu Rusia.

Sursa: mediafax.ro

Forțele militare ale Kievului au preluat controlul în peste 20 de localități din regiunile Lugansk și Donețk, încercuindu-i astfel în cursul operațiunii "antiteroriste" pe separatiștii care ocupă în total zece orașe în estul Ucrainei, anunță postul de televiziune ucrainean TSN. Astfel, potrivit presei ucrainene, a fost eliberat de insurgenți orașul Krasnîi Liman, unde deasupra administrației locale a fost arborat drapelul ucrainean. Conform unui ordin al președintelui interimar ucrainean, Oleksandr Turcinov, în calitate de primar al orașului a fost numit ofițerul Konstantin Mateicenko. Printre localitățile aflate sub controlul militarilor ucraineni se numără, de asemenea, satul Semionovka, unde se afla un depozit…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: