Home » World » Independența energetică, lupta împotriva coruției și desemnarea ambasadorului SUA, discutate de trei senatori americani prezenți la București

Independența energetică, lupta împotriva coruției și desemnarea ambasadorului SUA, discutate de trei senatori americani prezenți la București

Senatorii americani John McCain, Ron Johnson și Christopher Murphy, membri ai Comisiei de politică externă din Senatul SUA, aflați în vizită în România, au vorbit duminică, în cursul unui interviu, despre necesitatea independenței energetice a statelor europene și beneficiile gazelor de șist pentru români, dar și despre lupta împotriva corupției și desemnarea unui ambasador american la București.

Puterea lui Putin stă în energie, iar statele UE trebuie să devină independente

Puterea lui Vladimir Putin stă în dependența energetică a statelor UE față de Rusia, motiv pentru care trebuie să se preocupe de a deveni independente și să-și onoreze angajamentele față de bugetul prevăzut de NATO, au arătat trei senatori americani, într-un interviu acordat duninică.

Cei trei senatori americani, membri ai Comisiei de politică externă din Senatul SUA, John McCain, Ron Johnson și Christopher Murphy au explicat, pentru gandul.info motivele pentru care Rusia trebuie oprită să dețină un monopol energetic, lucru pentru care este necesar un atac față de corupția din unele state europene. McCain a susținut că nu vede la adresa României o amenințare „de tip convențional” la adresa României, ci una de destabilizare a regiunii și în special a Republicii Moldova. El a vobit despre faptul că președintele Rusiei, Vladimir Putin „încearcă să folosească diverse instrumente pe care le are la dispoziție, inclusiv energia, pentru a crește influența rusească mai ales în estul Europei”.

Senatorul SUA a afirmat că Rusia este „o benzinărie mafiotă care se dă drept țară”.

„Cât privește o amenințare directă de tipul războiului convențional, nu. Cât privește destabilizarea, cred că este o provocare serioasă (…)Cred că președintele Obama este conștient de cât de serioasă este această situație, este unul dintre motivele pentru care a dat asigurări privind sprijinul financiar și alte domenii de cooperare. Ce trebuie noi să facem, una dintre provocările noastre, este să mergem înapoi la colegii noștri din Congres și să le explicăm cât de important este acest tip de sprijin și cum ar putea să implice folosirea banilor de la contribuabili, trimiterea de trupe cel puțin pe termen scurt. Deci nu cred că e nevoie să îi spun președintelui Obama cât de serioasă este situația, dar i-aș spune că, în opinia mea și a prietenilor noștri europeni, ar trebui să fie mult mai ferm decât a fost față de acțiunile lui Vladimir Putin”, a susținut senatorul american.

La rândul său, senatorul Christopher Murphy a precizat că anunțul președintelui SUA privind alocarea a unui miliard de dolari pentru investiții în relația de securitate trebuie să primească un răspuns pe măsură și din partea statelor europene.

„Suntem încurajați de faptul că aici, în România, există un plan pentru următorii ani de a crește cheltuielile militare interne până la acel standard de 2% din PIB. Dar alte țări din Europa procedează invers, refuză să facă aceste investiții. Noi credem că putem susține acest caz în fața Congresului SUA, că ar trebui să investim în parteneriatul cu NATO, dar trebuie să vedem că aceleași investiții vin și din Europa”, a susținut Murphy.

El a spus că modul în care acționează Rusia ar trebui să ducă inclusiv la reviziurea articolului 5 din tratatul NATO, care „a fost creat să oprească o incursiune militară tradițională într-o țară aliată NATO”.

„Vedem că Rusia și Putin pun la punct un nou tip de război, în care nu trimite trupe dincolo de granițe, fie că e vorba de Transnistria, Abhazia și acum estul Ucrainei, ci folosește provocări și intimidări, mită și sprijin pentru grupările separatiste să preia controlul unei regiuni, fără trimiterea de trupe militare”, a explicat senatorul american.

De asemenea, senatorul Ron Johnson a spus că SUA cheltuiește 600 de miliarde de dolari pe an pentru apărare, adică 4% din economia noastră.

„Dacă fiecare țară NATO ar atinge acea țintă de 2%, ar însemna un plus de 82 de miliarde de dolari pe an pentru apărare. Vorbim de un plus de un miliard din partea SUA, dar țările europene chiar trebuie să vină și ele cu o contribuție și să onoreze cei 2%”, a declarat Johnson.

El a susținut că pe lângă fondurile necesare apărării, statele europene trebuie să iasă din monopolul rusesc în ceea ce privește piața de energie.

„Dacă vrem să facem Europa sigură, liberă și prosperă, trebuie să privim la ce îi dă cu adevărat putere lui Vladimir Putin. Sunt rezervele sale de petrol și gaz și dependența Europei de ele. Ce trebuie făcut în Europa este ruperea acestui monopol, atragerea de investiții pentru a profita de resursele voastre naturale de energie, și ca să faci asta e nevoie să scapi de corupție (…)Vrem să facem tot ce putem pentru a-i sprijini eforturile aici, pentru că asta e cu adevărat necesar, trebuie stârpită corupția din toate țările europene, pentru a putea atrage genul de investiții care să te facă mai independent de rezervele rusești de gaz și petrol”, a spus Johnson.

Senatorul american a susținut că situația din Ucraina a reprezentat un „semnal de alarmă”, nu doar pentru SUA, ci pentru întreaga Europă.

„Acum trebuie să răspundem acestui semnal și să reinvestim în NATO, să întărim această structură și să facem activitatea economică să avanseze, pentru a-l slăbi pe Vladimir Putin. Acesta este răspunsul cel mai bun”, a completat Johnson.

El a fost întrebat dacă SUA are vreo soluție la dependența energetică a statelor europene față de Rusia.

„Ar fi util dacă SUA ar anunța că aprobă legislația pentru a permite exportul de gaz natural lichefiat, noi irosim o mare parte din gaz în America, pentru că nu avem piețe de vânzare. Cred că un semnal pe termen scurt, care să arate că vom sparge acest monopol energetic al lui Vladimir Putin ar fi important”, a replicat Johnson.

Totodată, el a susținut că, dacă nivelul corupției din Europa ar fi redus, ar fi atrase investiții necesare exploatării propriilor resurse naturale.

„Dacă am începe să atacăm corupția din estul Europei, investițiile ar curge în Europa, ați putea începe să folosiți propriile resurse naturale. Știu că există clar îngrijorări de mediu, dar noi avem o imensă revoluție energetică în America, din cauza fracturării hidraulice. Voi aveți aici în Europa resurse de energie și ar fi de ajutor dacă ați începe să le exploatați. Orice se poate face pe termen scurt, pentru a-i semnala lui Putin că zilele sale de monopol s-au terminat, cred că va duce la detensionare și va mișca lucrurile în direcția cea bună”, a mai spus senatorul american, în interviul pentru gandul.info.

Senatorii SUA, despre beneficiile gazelor de șist pentru români: Uitați-vă la ce face Putin în Crimeea

Senatori SUA au explicat că exploatarea gazelor de șist este o soluție viabilă pentru independența energetică față de Rusia, unul dintre aceștia transmițându-le românilor să se uite la modul în care Vladimir Putin acționează în Ucraina și Transnistria

Senatorii John McCain, Ron Johnson și Christopher Murphy au abordat subiectul exploatării gazelor de șist prin metoda fracturării hidraulice în contextul dezbaterii necesității independenței energetice a statelor europene față de Rusia.

Senatorul Murphy a susținut că în problema independenței energetice „există semnale pe termen scurt, dar nu există soluții pe termen scurt”.

„Va fi un angajament pe termen lung în problema independenție energetice, iar în SUA avem o dezbatere dacă are sens să exportăm GNL. Opinia mea este că dacă eu sprijin asta, vreau să fiu sigur că Europa este gata să-și creeze propriile rezerve de energie, iar România este un exemplu de țară care s-a dedicat explorării acestui potențial, dar Germania își închidă centralele nucleare, alte țări din Europa refuză chiar să aibă o discuție despre fracturarea hidraulică. Deci acesta trebuie să fie un parteneriat, iar sugestia lui Tusk (premierul polonez, n.r.) pentru o cooperare colectivă pe energie în Europa este foarte importantă”, a afirmat Murphy.

Acestuia i s-a precizat că în România au fost proteste împotriva exploatării gazelor de șist prin fracturare hidraulică.

„Și în America au fost”, a replicat Murphy.

În același timp, senatorul Ron Johnson a fost întrebat cum le-ar explica românilor beneficiile exploatării gazelor de șist, în condițiile în care în România resursele aparțin statului și nu proprietarului de teren.

„Le-aș spune să se uite la ce face Vladimir Putin în Crimeea, ce face pentru a destabiliza estul Ucrainei, amenințarea cu Transnistria. Să se uite la problema geopolitică de a nu fi independent din punct de vedere energetic. Și apoi să măsoare asta cu ce se poate face într-un mod prietenos cu mediul, pentru a utiliza propriile resurse energetice. Trebuie să pui în balanță aceste obiective”, a afirmat Johnson.

Pe de altă parte, Murphy a susținut că „nu este totul sau nimic”.

„Există o dezbatere în SUA despre cum să facem fracturarea și cred că este foarte potrivit să limităm tehnicile și chimicalele folosite, să sugerăm că există zone din apropierea resurselor de apă sau a aglomerărilor de populație, care ar trebui protejate, există o dezbatere foarte rațională pe care o poți avea despre această nouă tehnologie”, a explicat senatorul american, în interviul pentru gandul.info

Senator SUA: Să permitem aleșilor să-și protejeze prin vot imunitatea ar fi „de tot râsul”, în SUA

Senatori americani au arătat că lupta împotriva corupției este un element fundamental pentru ca investitorii orienteze atenția către România, Christopher Murphy afirmând că o dezbatere despre protejarea imunității aleșilor ar fi „de tot râsul” în SUA.

Senatorii au fost întrebați care ar fi mesajul lor pentru parlamentari, în condițiile în care după vizita vicepreședintelui SUA, Joe Biden, aceștia au votat împotriva ridicării imunității unor parlamentari.

Senatorul John McCain a susținut că mesajul oficialilor SUA este acela că respectă „enorm persoana care conduce instituția anticorupție”.

„Cred că este un adevărat erou și evident, dacă Parlamentul a acționat în așa fel încât să-i restricționeze activitatea și să o dea înapoi, asta ne afectează relațiile. Nu încercăm să le spunem oamenilor de aici ce ar trebui să facă, dar avem anumite standarde universale pe care ne așteptăm ca toată lumea să le respecte cât mai mult posibil. Țara noastră nu este lipsită de corupție, se întâmplă tot timpul, dar ne luptăm cu ea. Deci vrem să vedem progres în acest domeniu. Și din nou, nu încercăm să interferăm, doar încercăm să spunem clar că ne afectează relațiile cu România, dar și cu alte țări”, a spus McCain.

De asemenea, senatorul Christopher Murphy a afirmat că o dezbatere în SUA despre protejarea propriei imunități, prin vot, de către parlamentari ar fi „de tot râsul”.

„Ideea că Parlamentul poate proteja pe unii din membrii săi de anchetare este complet străină pentru noi, în SUA. Dacă un procuror decide să deschidă un caz pe numele unui membru al Congresului, Congresul nu poate face nimic să protejeze acea persoană. Și așa este corect și este un mesaj pe care îl susținem. Vedem că se fac progrese și vrem să sprijinim acest progres, dar această discuție de a continua să permitem Parlamentului să se protejeze prin vot asupra propriei imunități ar fi o dezbatere de tot râsul în SUA”, a susținut Murphy.

În același timp, senatorul Ron Johnson a afirmat că singura situație în care un om de afaceri va fi interesat să investească în România este aceea în care va avea încredere că legile se aplică în mod corect.

„Singura cale prin care un om de afaceri, străin sau de aici, își va asuma riscul să investească un capital este dacă va realiza că aveți legi care se aplică tuturor în mod corect și că există un sistem necorupt. Semnele încurajatoare pe care le-am văzut, fie că e vorba de ce s-a întâmplat pe Maidan în Ucraina, oameni tineri ieșind în față și cerând un guvern mai puțin corupt, fie ce auzim aici în România – tineri care cer acest lucru, sunt semne care ne dau speranță”, a explicat Johnson, în interviul pentru gandul.info.

Senator SUA: Sincer, ne este „jenă” că nu avem până în acest moment ambasador la București

Senatorul american John McCain a declarat că în problema ambasadorului SUA de la București, care nu a fost desemnat până la această oră de oficialitățile americane, îi este „jenă”, precizând că se va rezolva această situație de reprezentare diplomatică.

McCain a fost întrebat care este situația cu ambasadorul SUA care trebuia desemnat pentru a reprezentat Statele Unite la București.

„Cunoaștem problema și vrem să o rezolvăm, credem că actualul șef al misiunii face o treabă extraordinară, suntem mândri de munca sa și a echipei lui, dar vom aborda problema și vom stabili care este cea mai bună opțiune. Sincer, ne este jenă”, a afirmat senatorul american. membru al Comisiei de politică externă a Senatul american.

De asemenea, senatorul SUA Ron Johnson a afirmat că unul din motivele vizitei în România este acela de a avea „o prezență diplomatică puternică”, fapt pentru care se va pune accent asupra acestui lucru.

Sursa: mediafax.ro

Senatorii americani John McCain, Ron Johnson și Christopher Murphy, membri ai Comisiei de politică externă din Senatul SUA, aflați în vizită în România, au vorbit duminică, în cursul unui interviu, despre necesitatea independenței energetice a statelor europene și beneficiile gazelor de șist pentru români, dar și despre lupta împotriva corupției și desemnarea unui ambasador american la București. Puterea lui Putin stă în energie, iar statele UE trebuie să devină independente Puterea lui Vladimir Putin stă în dependența energetică a statelor UE față de Rusia, motiv pentru care trebuie să se preocupe de a deveni independente și să-și onoreze angajamentele față…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: