Home » Sanatate » Spitalizările de zi, salvarea spitalului bârlădean

Spitalizările de zi, salvarea spitalului bârlădean

În urma contractului pe 2014, bugetul alocat Spitalului Municipal de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad va fi considerabil mai mic decât în 2013, când s-a ridicat la circa 430 miliarde lei vechi. Cum, din această lună, pentru foarte multe afecțiuni se interzice tratarea pacienților în regim de spitalizare continuă, conducerea unității va trebui să găsească soluții pentru a se încadra în suma contractată cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vaslui.

Pe parcursul anului trecut, aproape 33.000 pacienți au fost internați în secțiile Spitalului Municipal de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad. Este vorba despre victimele accidentelor sau ale agresiunilor și despre bolnavii care au fost tratați doar în regim de spitalizare continuă. În 2014, numărul internărilor va trebui să scadă dramatic în favoarea spitalizărilor de zi. Măsura este prevăzută în contractul ce urmează să fie semnat cu CJAS Vaslui în zilele viitoare, prin care se va stabili și bugetul alocat spitalului pentru anulu 2014. Cu alte cuvinte, pentru a se putea deconta serviciile medicale oferite de personalul medical, pacienții cu anumite afecțiuni nu se vor mai putea trata decât în regim de spitalizare de zi. În caz contrar, spitalul nu va primi de la CJAS Vaslui sumele cheltuite cu analizele, investigațiile, intervențiile chirurgicale și tratamentele acordate. Chiar și fără supraaglomerarea celor 784 paturi ale unității, suma de care va dispune în acest an este extrem de mică în comparație cu cea din 2013. Iar cea mai mare parte a bugetului nu se va duce pe medicamente și materiale sanitare, ci pe salariile și sporurile celor peste 950 de angajați ai spitalului.

spital_urgenta_beldiman_barlad„Până pe data de 13 iunie, trebuie să depunem dosarele la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Vaslui. Din păcate, se pare că, pe caz rezolvat, valoarea contractată în 2014 va fi net inferioară anului 2013, astfel încât, ponderea spitalizărilor de zi va trebui să crească cu aproximativ 600%. În 2013, cifra contractată pentru spitalizările de zi a fost de circa 7 miliarde lei vechi, iar în 2014 va trebui să fie de circa 40 miliarde lei vechi. Adică anumite diagnostice vor fi incluse în spitalizarea de zi, ponderea spitalizărilor de zi fiind substanțial în creștere, nemaiapărând costuri supplimentare cu medicația, cu hrana și condițiile hoteliere aferente pacientului dar suportate de către spital. În 2013, bugetul alocat de CJAS Vaslui se ridica la 36 miliarde lei vechi pe lună, adică un total de 430 miliarde lei vechi pentru toate cele 12 luni. Pentru anul 2014, finanțarea este în scădere dramatică, iar noi suntem datori să spunem public acest lucru, pentru a se cunoaște situația în care ne aflăm”, ne-a declarat {tefan Constantinciu, managerul spitalului bârlădean.

Adriana ȘUȘNEA

În urma contractului pe 2014, bugetul alocat Spitalului Municipal de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad va fi considerabil mai mic decât în 2013, când s-a ridicat la circa 430 miliarde lei vechi. Cum, din această lună, pentru foarte multe afecțiuni se interzice tratarea pacienților în regim de spitalizare continuă, conducerea unității va trebui să găsească soluții pentru a se încadra în suma contractată cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vaslui. Pe parcursul anului trecut, aproape 33.000 pacienți au fost internați în secțiile Spitalului Municipal de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad. Este vorba despre victimele accidentelor sau ale agresiunilor și despre…

Review Overview

User Rating: Be the first one !
%d blogeri au apreciat: